Copiii din Guşoeni aşteptă cu nerăbdare daruri de la Moş Crăciun
Copiii dinGușoeni voraveaocazia de a se întâlni cu Moş Crăciun şi de a primi o mulţime de cadouri, la scena de lângă bradul împodobit, unde vor prezentaun program artistic din care nu lipsesc cântece, poezii şi colinde.Administraţia locală, la fel ca în ceilalţi ani, a pregătit dejacadourilepe care să le ofere cu acest prilej:„Este o tradiţie de la care nu ne abatem. Şi anul acesta am vorbit cu Moş Crăciun, încât pentru copiii cuminţi a pregătit cadouri care să-i bucure. Avem cadouri pentru toată lumea”, a spus primarul.Nicolae Concioiu a profitat de ocazie pentru a le transmitecetăţenilor „un sfârşit de an fericit, liniştit, alături de cei dragi, cu bucurii şi realizări.
Educaţia, o prioritate la Guşoeni
Primarul Nicolae Concioiu acordă o atenţie deosebită unităţilor de învăţământ din comună, astfel încât,de fiecare dată,anul şcolar să se desfăşoare fără probleme.
Cu fonduri atrase de la Ministerul Dezvoltării, în localitate se lucrează la construirea unei grădiniţe cu două grupe şi cu program prelungit, dar şi la modernizarea şcolii: „Educaţia este foarte importantă şi, în această direcţie, suntem dispuşi să acordăm facilităţi. Ştiu că îmbătrânirea satelor şi migraţia tinerilor este drama satelor româneşti, dar vreau să lupt, să creăm condiţii ca la oraş în şcolile din Guşoeni, cu speranţa că va veni vremea când satele vor fi aşa cum au fost cândva, cu uliţele pline de copii. În acest sens am atras fonduri şi pentru programul „Şcoală după şcoală”, un proiect atractiv pentru copiii din Guşoeni. Tot pentru copiii noştri s-au atras proiecte şi cu sprijinul companiei Petrom. Prin astfel de alocări de fonduri s-au derulat proiectele „Învaţă să spui nu viciilor”şi„Învaţă să foloseşti calculatorul”, în urma căroras-au organizat concursuri cu premii şi excursii. Singura mea supărare este că numărul copiilor scade, dar vom lupta să readucem satul la locul de odinioară”,spune primarul.
Guşoeni, o localitate mică, dar cu o istorie mare
În 1941 şcolile din Guşoeni aveau 550 de copii, erau pe atunci patru şcoli primare şi o şcoală gimnazială. În satul Episcopiaa fost ridicată prima şcoală din Guşoeni,unde veneau copiii de la peste două dealuri, să înveţe. La vremea aceea, edificiul de învăţământ avea mare importanţă. Mai târziu, în satele din Guşoeni învăţau la acea dată peste 150 de copii, la fiecare şcoală. Comuna era renumită, în anii trecuţi, pentru fructele şi pădurile sale, pentru vinul cu aromă de tămâioasă făcut de oameni harnici şi gospodari, pentru cele mai bune şcoli unde predau dascăli de renumepe care i-a avut judeţul, dar şi pentru că aici rezistă timpului unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de închinare clădite din lemn de stejar din întreaga Oltenie. Biserica de lemn de la Guşoianca are o istorie veche, fiind datată din 1550, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului:„Localitatea Guşoeni este un loc ascuns printre dealuri, binecuvântat de Dumnezeu, este locul unde spun de fiecare dată că este casa mea. Voi aparţine acestui plai atâta timp cât mă voi bucura de fiecare obicei păstrat, de fiecare eveniment, de fiecare poveste, pentru că aici soarele este cel mai aproape de pământ”, spune primarul Nicolae Concioiu.Claudia Şchiopu