După 6 ani de la începerea lucrărilor, proiectul Mirajul Oltului de la Călimăneşti a fost finalizat

Astăzi, 28 decembrie 2018, a fost semnată recepţia la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Mirajul Oltului – Extinderea infrastructurii turistice de agrement a staţiunii Călimăneşti – Căciulata”, în valoare totală de 22.208.824,55 lei (inclusiv TVA). Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu care a dat şi un termen estimativ când turiştii se vor putea bucura de cel mai mare complex de agrement construit în staţiunea turistică: februarie 2018. Semnarea recepţiei la terminarea lucrărilor la cele două componente ale investiţiei, respectiv, Parcul acvatic cu centru de relaxare şi Parcul de agrement și sport Jiblea, permite Consiliului Judeţean Vâlcea să demareze procedurile de autorizare în vederea funcţionării acestora, chiar din primele zile ale anului 2019. 
„Sunt foarte bucuros că am reuşit să finalizăm, în acest an, aşa cum ne-am propus, o investiţie foarte importantă pentru staţiunea Călimănești și, implicit, pentru judeţul Vâlcea, care va contribui la dezvoltarea zonei. Acum, după semnarea recepţiei la terminarea lucrărilor, mai avem câţiva paşi până la momentul în care primii turişti se vor putea bucura de facilităţile de agrement create aici.
Am înfiinţat, prin hotărâre de Consiliu Judeţean, Serviciul public de operare a investiției, la care s-au făcut deja primele angajări de personal, urmând ca, în cel mai scurt timp, să fie îndeplinite cerinţele legale de includere a investiţiei în patrimoniul judeţului şi de obţinere a autorizaţiilor de funcţionare impuse de lege, pentru acest domeniu de activitate.
Facem tot ce ţine de noi ca aceste demersuri să fie finalizate cât mai repede, astfel încât, turiştii să se poată bucura de toate dotările celor două parcuri de agrement, care pot fi folosite tot timpul anului.
Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei investiţii”. – Constantin Rădulescu, Președinte Consiliul Județean Vâlcea.

Istoria unui proiect controversat, început cu bani europeni şi finalizat din buzunarul vâlcenilor

În perioada în care la conducerea Consiliului Judeţean se afla regretatul Ion Cîlea, iar la Primăria Călimăneşti colegul de partid, Ilie Amuzan a luat naştere ideea înfiinţării unui parc de agrement numit „Mirajul Oltului”. Proiectul avea să devină cea mai importantă investiţie turistică din judeţ, realizată cu fonduri europene. Astfel, în decembrie 2012, Consiliul Judeţean, în colaborare cu Primăria Călimăneşti au început un proiect în valoare de peste 8 milioane de euro, jumătate din sumă fiind suportată de Uniunea Europeană, iar cealaltă jumătate de cele două instituţii. Timpul a trecut, iar lucrările realizate de firma constructoare, Protectchim nu au fost tocmai mulţumitoare. Au urmat acte adiţionale în vederea prelungirii contractului de execuţie, ameninţări de reziliere a contractului cu firma respectivă, totul în ideea realizării unei investiţii calitative şi benefice pentru întregul judeţ. Nemulţumit de modul în care a fost conceput proiectul, în special de faptul că piscinele construite în cadrul proiectului au fost gândite cu apă dulce (şi nu cu apă termală), primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu şi-a luat mâna de pe acest proiect şi nu a mai fost de acord ca primăria să aloce fondurile cotă parte pentru finalizarea investiţiei. Astfel, proiectul Mirajul Oltului a rămas în directă subordonare a Consiliului Judeţean, instituţie care şi-a asumat nu numai alocarea fondurilor pentru finalizarea investiţiei, ci şi funcţionarea proiectului în momentul în care acesta va fi terminat. Pentru finalizarea acestei investiţii, în septembrie 2016, Constantin Rădulescu a cerut aprobarea consilierilor judeţeni pentru că instituţia pe care o conduce să facă un împrumut de peste 5,5 milioane de lei, perioada de rambursare a sumei respective fiind de până la 20 de ani. Un proiect controversat, cu bune şi rele, dar pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu reuşeşte să-l finalizeze, la mai bine de 6 ani de la demararea investiţiei.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *