Jumătate din familiile de la Lăpuşata sunt plecate în străinătate

La Lăpuşata, învăţământul a constituit întotdeauna farul călăuzitor, care a direcţionat viaţa tuturor copiilor care au trecut pragul şcolilor de aici. Prima şcoală s-a ridicat în satul Săruleşti, pentru ca, mai apoi, comunitatea să ridice în fiecare dintre cele şapte sate câte o şcoală.

Situată în apropierea carierelor de cărbune de la Copăceni, Alunu şi Berbeşti, localitatea a cunoscut o perioadă de înflorire economică în perioada comunistă. Majoritatea oamenilor lucrau la Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu, cândva mândria industriei mineritului. Satul prospera şi se dezvolta tot mai mult. Declinul a început după Revoluţie, când minele de cărbune s-au închis.

Puşi într-o astfel de situaţie, mare parte dintre cetăţeni au luat calea străinătăţii, pentru a putea să-şi întreţină familiile. Astăzi în sat căsătorii aproape că nu se mai fac, iar în satul altădată fruntaş la natalitate este sărbătoare când se naşte un copil. Pe rând şcolile s-au închis, în prezent mai fiind funcţională la Lăpuşata doar o singură şcoală. Autorităţile privesc şi ele neputincioase la depopularea satului.

Scăderea demografică, o problemă socială greu de rezolvat

De la Revoluţie, tinerii părăsesc în continuare satul, din cauza lipsei locurilor de muncă şi a unei perspective de viitor, dar şi din cauza unui mediu social nefavorabil. Frumuseţea locului şi aşezarea comunei, departe de zonele poluate, contrastează puternic cu faptul că satele sunt din ce în ce mai nelocuite. În Lăpuşata mai funcţionează în prezent o singură şcoală. Primarul spune că a acordat o atenţie deosebită unităţii de învăţământ. Elevii pot să îşi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Locaţia este izolată, are geamuri termopan, încălzire centrală, lambriuri, grupuri sanitare interioare, iar sălile de clasă au mobilierul într-un stadiu bun. La fel este şi grădiniţa, o locaţie care oferă copiilor din Lăpuşata confortul necesar. În grădiniţă funcţionează două săli, împărţite în două grupe. În curtea şcolii, administraţia locală a amenajat pentru copii un teren sintetic de dimensiuni standard, dar şi o scenă în aer liber: „La şcoală vom amenaja două săli de clasă, una dintre ele o vom transforma într-o mică sală de sport şi o vom dota inclusiv cu necesarul de mobilier de care o sală de sport are nevoie. Clădirea şcolii este reabilitată, inclusiv la exterior. Tot cu fonduri alocate din bugetul local, în curtea şcolii am construit o magazie de lemne”, a declarat primarul din Lăpuşata.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *