Mihai Ionescu: „Am fost educat să slujesc cu credinţă oamenii şi ţara”
În interviul acordat cititorilor Impact Real, Mihai Ionescu, primarul „de-o viaţă” al comunei Cernişoara a vorbit despre proiectele care se vor accesa în localitate. Câte şcoli vor mai putea funcţiona în nou an şcolar, dar şi ce speranţe are în privinţa bugetului pentru acest an, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Vă aşteptaţi ca bugetul de anul acesta să fie unul care să acopere toate proiectele pe care le-aţi creionat?
Mihai Ionescu: Guvernul ne-a promis 1200 de lei pentru fiecare locuitor. Acest aspect încă nu este foarte clar, şi cred că numai după ce apare forma finală a proiectului de buget ne putem da seama ce impact va avea. Cu 1200 de lei alocaţi pe locuitor, pentru localitatea Cernişoara ar însemna 46 de miliarde de lei vechi, sumă din care se scad cheltuielile: asistenţa socială, însemnând 15 miliarde de lei vechi, la care se mai adaugă salarizarea, contravaloarea consumului de energie electrică, transportul profesorilor, utilităţile şi din ce mai rămâne să încercăm să mai facem mici investiţii din bugetul local. Dar nu trebuie să ne sperie acest aspect, fiindcă au spus că, acolo unde serviciile sociale sunt mai costisitoare, o să intervină cu echilibrare pe parcursul anului. Mă închin la Dumnezeu să primim bugetul aşa cum ni l-am stabilit, pentru că noi ne-am făcut nişte socoteli care vizează rezolvarea unor probleme stringente ale comunităţii.
Impact real: Accesarea fondurilor europene este o oportunitate, pentru Cernişoara?
Mihai Ionescu: Avem experienţa fondurilor europene, însă, în acest exerciţiu financiar, accesarea fondurilor europene este imposibilă, din caza condiţiilor impuse de programele Uniunii Europene care, din punctul meu de vedere sunt un eşec pentru multe localităţi mici. Am avut un proiect pe care l-am depus pe Măsura 7.2., în valoare de un milion de euro, care cuprinde asfaltarea unor drumuri comunale pe o lungime de 7 kilometri. Dar nu am acumulat punctajul necesar finanţării din cauza faptului că nu ne-am pliat pe condiţiile impuse.
Impact real: Credeţi că lucrurile se îndreaptă spre bine?
Mihai Ionescu: Nu cred, nu avem cu cine. Opoziţia nu poate să aibă un discurs constructiv, pentru a vedea ce face cu ţara aceasta şi, împreună cu guvernanţii, să găsească metode încât să-i aducă acasă pe cei plecaţi, să construiască fabrici, lucruri pe care să le simţim după ce s-a distrus tot ce a fost frumos în ţara aceasta.
Impact real: Lucraţi în administraţie din 1970. În toţi aceşti ani aţi avut vreun moment în care aţi spus că nu aţi dori să mai fiţi primar?
Mihai Ionescu: Eu am fost educat de regimul Ceauşescu să slujesc cu credinţă ţara şi oamenii, şi am rămas lipit de ei. Acum nu mă mai regăsesc între ei, şi asta pentru că s-a înrăit lumea. La primărie toţi suntem o echipă, pentru că eu i-am iubit pe angajaţi, şi cred în ei. Pe fiecare i-am sfătuit şi i-am lăsat să facă facultăţi. Am intrat în primărie în urmă cu 48 de ani, pe postul de tehnician agronom, iar din 1990 sunt primarul acestei localităţi, primul primar democrat. Însă eu, când am auzit de această democraţie, am ştiut ce nenorocire va veni, totul a fost o minciună şi o hoţie.
Impact real: Câte şcoli vor mai putea funcţiona în acest nou an şcolar?
Mihai Ionescu: La noi, şi anul acesta toate şcolile vor funcţiona. Întotdeauna am dezaprobat ideea de a pune lacăt pe unităţile şcolare. Dintre cele şase şcoli aflate în localitate, toate au fost reabilitate şi modernizate. Copiii din localitate dispun astăzi de condiţiile optime pentru desfăşurarea procesului educativ. În cele şase şcoli din comuna Cernişoara învaţă peste 340 de elevi. Practic, în fiecare sat al comunei avem câte o şcoală şi, astfel, fiecare copil poate să meargă la unitatea de învăţământ din satul lui, aşa cum era odată. Cu toate acestea, numărul tot mai mic de copii sau plecarea în străinătate împreună cu părinţii a celor care frecventau şcoala sunt motivele care, din toamna acestui an, vor determina administraţia locală să închidă două şcoli.
Impact real: S-au găsit soluţii pentru daunele provocate de porcii mistreţi?
Mihai Ionescu: A rămas aceeaşi problemă. Întreaga toamnă ne-am confruntat, ca în fiecare an, cu atacurile turmelor de porci mistreţi, care distrug tarlalele cultivate cu porumb. Peste 80% din terenurile agricole au fost devastate de animalele sălbatice care, într-o singură noapte, pot pune la pământ hectare întregi de porumb. Problema porcilor mistreţi este cea mai mare supărare a noastră, iar oamenii sunt la capătul răbdării: vin şi îşi strigă nemulţumirea la primărie. Mistreţii atacă de ani buni lanurile de porumb, atacă viile, atacă orice, intră în culturile oamenilor şi fac prăpăd. Legislaţia este deficitară, porcul are „legea” lui, omul ba, dar nimeni nu ia vreo măsură. În urma lor, oamenii rămân cu ochii înlăcrimaţi, neputincioşi, pentru că de un animal sălbatic de pe domeniile de vânătoare nu te poţi atinge. Există o lege care nu sprijină cetăţeanul, fiindcă oamenii nu au bani să închidă terenurile. b