Florin Ionescu: „Este primul Guvern care a luat în serios modernizarea satului românesc”

Florin Ionescu, primarul comunei Stoileşti a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii sale. Ce speranţe are în privinţa bugetului comunei pentru 2019, cum va suporta administraţia locală decizia Guvernului de a transfera integral cheltuielile de asistenţă socială în sarcina bugetului local şi care este situaţia infrastructurii rutiere, în localitate, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce speranţe aveţi în privinţa bugetului pentru acest an?

Florin Ionescu: Am pornit în noul an cu optimism. Pentru început, în proiectul de buget sunt câteva lucruri neclare. Sunt sume care se alocă pe cap de locuitor din impozitul pe profit, dar se aminteşte şi faptul că se alocă bani şi din TVA. Nu ştiu dacă TVA-ul completează până la 1200 de lei sau se adaugă peste suma de 1200 de lei pe locuitor. Acest aspect nu este foarte clar, şi cred că numai după ce apare forma finală ne putem da seama. Cu 1200 de lei alocaţi pe locuitor, pentru localitatea Stoileşti ar însemna 44 de miliarde de lei vechi, sumă din care se scad cheltuielile: asistenţa socială, însemnând 23 de miliarde de lei vechi şi salarizarea, 14 miliarde de lei, rămânând într-un final cu 7 miliarde de lei. Din această sumă trebuie să achităm contribuţia la utilajul pe care l-am achiziţionat prin GAL, în valoare de un miliard de lei, contribuţia pentru proiectul de construire a podurilor, în valoare de trei miliarde şi la lucrările de modernizare a şcolii, un miliarde de lei. În final vom rămâne cu 1,5 miliarde de lei vechi. Din aceşti bani trebuie să achităm 800 de milioane de lei vechi – contravaloarea consumului de energie electrică la pompele sistemului de apă şi 300 de milioane de lei vechi – transportul profesorilor. În urma acestui calcul, rămânem cu zero lei în buget. La prima vedere suma este destul de mare, dar, făcând un calcul simplu, pentru investiţii nu ne mai rămâne nimic.

Impact real: Guvernul a fost de acord să mărească fondurile autorităţilor locale, dar cu condiţia ca acestea să preia cheltuielile de asistenţă socială. Cum vor fi suportate aceste noi obligaţii?

Florin Ionescu: Daca anul trecut s-a alocat 750 de lei pe locuitor, iar partea de asistenţă socială era susţinută din bugetul local al primăriilor în procent de numai 10%, acum, prin noul proiect de buget vom primi 1200 de lei pe locuitor, cu condiţia preluării în întregime a cheltuielilor de asistenţă socială. Prin urmare, vom primi 17 miliarde în plus faţă de anul trecut, iar cheltuiala pentru asistenţa socială ne va costa 23 de miliarde. În situaţia aceasta, Primăria Stoileşti pierde 6 miliarde de lei vechi. Stoileşti este o localitate cu 3700 de locuitori, unde sunt înregistrate 110 peroane care necesită asistenţă socială. Sunt localităţi care au puţine persoane înregistrare în cadrul asistenţei sociale, iar această formulă le va avantaja. Dar nu trebuie să ne sperie acest aspect, fiindcă au spus că, acolo unde serviciile sociale sunt mai costisitoare, o să intervină cu echilibrare pe parcursul anului.

Impact real: Din tot ce v-aţi propus la început de mandat, ce aţi reuşit să realizaţi?

Florin Ionescu: Am broşura pe birou şi, de fiecare dată când reuşesc să finalizez câte un proiect îl bifez. De exemplu, modernizarea drumului comunal 37 este un proiect finalizat. Modernizarea unui drum din satul Bârsoiu este şi el un proiect finalizat, deci bifat. În total am reuşit să asfaltăm peste 32 de kilometri de drumuri. Un alt proiect pe care l-am trecut se referă la forarea unui puţ de mare adâncime, o investiţie care se va rezolva prin master planul judeţului. Amenajarea şi lărgirea unui alt drum comunal este de asemenea un proiect rezolvat. Suntem în schimb restanţieri în ceea ce priveşte renovarea căminului cultural din satul Bârsoiu. Căminul cultural cu cel mai mare grad de deteriorare este cel din satul Bulangei. Am depus un proiect anul trecut pentru construirea unui centru cultural, la Compania Naţională de Investiţii. Proiectul este declarat eligibil şi se va construi pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, având o capacitate de 300 de persoane. Vechea clădire se va surpa, iar noul proiect este prototip, tip III. Locaţia o vom folosi pentru activităţi culturale şi adunări cetăţeneşti. În localitate mai aven trei cămine culturale.

Impact real: A fost vreun an în care nu aţi făcut tot ce v-aţi propus?

Florin Ionescu: Sunt multe lucruri de rezolvat în localitate. Plecând prin comună vezi câte sunt de făcut şi câte ar mai fi de făcut. De multe ori mă întreb de ce nu am făcut mai mult? Sunt nemulţumit, raportându-mă la nevoile oamenilor, dar raportându-mă la ce s-a făcut în cei şase ani, sunt mulţumit, fiindcă oameni sunt mulţumiţi. Văd că în fiecare zi se face ceva în localitate. De când am venit primar nu a fost o zi în care să nu se execute o lucrare la Stoileşti, nu a fost zi în care să nu avem cel puţin câte o echipă de constructori în localitate, excluzând perioadele de iarnă.

Impact real: Câţi kilometri de asfalt v-aţi propus să se toarne, în acest mandat?

Florin Ionescu: Este punctul sensibil al comunităţii. Vreau să asfaltăm cât de mult se poate. Localitatea este încadrată în categoria comunelor mari, atât ca număr de populaţie, cât şi ca întindere, având o reţea de drumuri comunale de peste 210 kilometri. Asfaltăm de şapte ani, în fiecare an reuşind să modernizăm drumurile comunale pe o lungime de doar 35 de kilometri, asta înseamnă că avem în procent de 16% drumurile modernizate. În prezent pregătim documentaţia unui proiect în vederea asfaltării drumurilor comunale pe o lungime de 15 kilometri, pentru care căutăm surse de finanţare. Ne îndreptăm atenţia către fondurile guvernamentale – OG 114, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii şi surse proprii. În cadrul proiectului sunt prinse nouă drumuri comunale, în nouă sate, şi sperăm ca până la finele anului să dăm drumul la lucrări. Odată finalizat şi acest proiect vom creşte procentul drumurilor asfaltate cu 10%.

Impact real: Cât de mult v-a ajutat politicul în această perioadă?

Florin Ionescu: Politicul m-a ajutat în sensul că a dat nişte reglementări legale care au favorizat finanţarea proiectelor pentru toţi primarii din ţară, indiferent de culoarea politică. A fost pentru prima dată când un Guvern ia în serios modernizarea satului românesc.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *