Dumitru Blejan: „Programul PSD a adus creştere economică şi bunăstare în rândul cetăţenilor”

Programul de guvernare al PSD este îndreptat către români şi către România, în opinia primarului din Scundu, Dumitru Blejan.

De la bun început a susţinut programul de guvernare PSD, pentru că pune în centru ,,clasa de mijloc”, iar acest lucru s-a simţit în creşteri salariale şi în majorarea punctului de pensie. Primarul spune că implicaţiile economice şi sociale demonstrează dorinţa Guvernului de a urma parcursul pro-occidental: „Este un Guvern care se îndreptă mai mult către oameni şi se simte acest lucru, în prevederile de relaxare fiscală şi creştere salarială, în majorarea punctului de pensie, în implicaţiile economice. Acum a venit vremea investiţiilor. Referitor la accesarea fondurilor europene, cred că ar trebui să existe fonduri pentru cofinanţări, iar aceste cofinanţări să se stabilească prin proiectul de buget. Mai am o problemă: există o Hotărâre de Guvern care specifică faptul că fondurile europene pot fi accesate numai de localităţile care au peste 3000 de locuitori. În situaţia aceasta, noi, localităţile mici, trebuie să ne asociem într-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară. Administraţia locală din Scundu a făcut şi acest pas, iar, în acest exerciţiu financiar, 2014 – 2020, prin GAL Cerna Olteţ am achiziţionat un utilaj. Doar atât am reuşit, dar consider că este insuficient faţă de fondurile pe care Uniunea Europeană ni pune la dispoziţie. Valoarea utilajului cu toate dotările necesare este de peste 100 de mii de euro. Pentru aceşti bani am avut nevoie de cofinanţare, bani pe care din bugetul local nu i-aş fi putut aloca, fiindcă este exact valoarea întregului buget pentru un al localităţii Scundu. Problema este că trebuie să se aloce în proiectul de buget bani pentru cofinanţarea fondurilor europene. În continuare am încredere în programul de guvernare al PSD”, afirmă primarul din Scundu.

De ce este indignat şi ce l-a dezamăgit pe primarul din Scundu

Dumitru Blejan, primarul comunei Scundu, şi-a exprimat dezamăgirea legată de una dintre cele mai controversate prevederi, care anticipa pensii speciale pentru primari. Spune, însă, că primarii nu vor pensii speciale, ci doar recunoaşterea muncii lor. Potrivit spuselor lui Dumitru Blejan, nimeni nu ar trebui să beneficieze de pensii speciale, cu atât mai puţin parlamentarii: „Un primar după o viaţă de muncă iese la pensie cu 1200 de lei. Iohannis a aprobat doar pentru parlamentari acordarea pensiilor speciale. Nu sunt de acord cu aceste pensii, cu atât mai puţin pentru parlamentari, dar cerem o recunoaştere a muncii noastre, un calcul corect al indemnizaţiei, conform contribuţiilor. Consider că trebuie să se modifice legea, dacă este hotărât să atace această masă. Noi nu avem treabă cu parlamentarii, însă nici un primar nu a fost pus de vreun parlamentar, dar, dacă ne raportăm invers, toţi parlamentarii ajung în funcţii cu o contribuţie mare a primarilor. Noi, primarii, suntem talpa ţării, şi l-aş întreba pe Iohannis cum justifică atitudinea de a respinge această propunere. Sau, mai este o problemă: parlamentarii pot fi administratori, pot avea firme, pot să îşi angajeze rudele, dar primarii nu au voie. Mulţi primari şi-au pierdut mandatul fiindcă au făcut parte din Consiliul de Administraţie al şcolilor. Şi eu am fost declarat de Agenţia Naţională de Integritate incompatibil, pentru faptul ca am făcut parte dintr-o asociaţie familiară pentru creşterea şi dezvoltare apiculturii, în urma căreia nu am fost remunerat. Inclusiv şi aceste propuneri le-a respins Iohannis, nişte chestiuni care nici nu există în alte ţări din Uniunea Europeană. La nivel naţional sunt, în procent de peste 40%, aleşi locali declaraţi incompatibil de ANI, însă nimeni nu ia nici o măsură”, a precizat primarul.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *