Sorin Vasilache: „Dacă bugetul va fi aprobat în formula iniţială, vom avea bani şi pentru dezvoltarea oraşului”

Primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, dar şi priorităţile în materie de investiţii, din acest an. Ce portofoliu de proiecte a pregătit, dar şi ce strategie are pentru dezvoltarea staţiunii şi creşterea numărului de turişti, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza oraşului?

Sorin Vasilache: Suntem în derulare cu proiectul privind eficientizarea iluminatului public, un proiect finanţat prin PNDL-2, zilele acestea se va încheia montarea sistemelor de iluminat. În cadrul proiectului s-au pus 204 lămpi cu led în toată staţiunea, ceea ce va asigura o luminozitate mult mai bună pe timp de noapte în staţiune, venind în sprijinul turiştilor şi al localnicilor. Vom continua schimbarea lămpilor în toate localităţile componente, cu fonduri locale, astfel încât toţi cetăţenii să beneficieze de iluminat public modern. Am declarat câştigătorul pentru proiectul pe POR. Este vorba despre modernizarea Parcului central, un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro. Avem totul pregătit, şi sperăm să începem lucrările chiar în luna martie, o dată cu venirea primăverii. Am avut lucrări de modernizare a sistemului de supraveghere video, am instalat camere de supraveghere în zona centrală şi, chiar dacă procentul de infracţionalitate este redus este bine să prevenim, iar şoferii să circule corespunzător.

Impact real: Bugetul de anul acesta va permite şi mici investiţii? Ce proiecte aveţi în plan, cu fonduri locale?

Sorin Vasilache: În ceea ce priveşte lista de investiţii de anul acesta, avem în plan construirea unui teren de fotbal cu gazon sintetic, în Olăneşti-sat, cu vestiare şi grupuri sanitare. După cum bine ştiţi, avem mare nevoie de un teren de fotbal, deoarece echipa noastră joacă pe terenul comunei vecine, Vlădeşti. Suntem pe primul loc în campionatul Ligii a IV-a şi ne dorim să putem juca şi noi în localitatea noastră. Mai mult decât atât, toate cluburile care au venit în perioada aceasta la Olăneşti au solicitat teren pentru pregătire. Totodată, avem un proiect prin fonduri locale, de modernizare a străzilor Prislop din Olăneşti-sat şi a străzii Padinii, din localitatea Cheia. Aceste lucrări vin în completarea celor pe care le-am realizat în 2018, este vorba despre lucrări de reparaţii la străzile Cascadei, Valea de Case, parţial strada Mihai Eminescu, strada Pieţei şi Cumpănă. Au fost lucrări de asfaltare, betonare, pe străzi care au prezentat înclinaţii şi care nu puteau fi reparate decât prin material de acest gen. Am făcut lucrări de asfaltare şi reparaţii în incinta Şcolii Generale din Olăneşti-sat. De asemenea, anul acesta vom cuprinde în lista de investiţii mai multe modernizări de străzi în localităţile componente ale oraşului Băile-Olăneşti pentru a asigura o infrastructură rutieră corespunzătoare.

Impact real: Un portofoliu ambiţios de proiecte, majoritatea din bugetul local. Ce speranţe aveţi de la bugetul de anul acesta?

Sorin Vasilache: Dacă bugetul se va aproba în forma propusă, momentan fiind pe la Curtea Constituţională, atunci oraşul Băile-Olăneşti va primi 60 de miliarde de lei vechi, pe formula propusă de Guvern, de 1.200 de lei/locuitor. Suma adunată ar fi de 54 de miliarde de lei vechi, însă mai există o prevedere, ca oraşele să nu aibă mai puţin de 60 de miliarde de lei vechi. Anul trecut, din impozitul pe venit am primit 16 miliarde de lei vechi şi din cote defalcate din TVA am primit 20 de miliarde de lei vechi. Dacă proiectul de buget va fi aprobat ne vom putea baza pe un buget dublu faţă de 2018. Este un lucru extraordinar, şi ne-ar rămâne bani şi pentru dezvoltare.

Impact real: Sunteţi pregătit să suportaţi, aşa cum se prevede în noul buget, şi cheltuielile cu partea socială?

Sorin Vasilache: Din câte am înţeles, cheltuielile cu partea socială vor fi suportate tot de Guvern, ca şi în anii trecuţi, şi nu vor trece în totalitate la administraţiile locale. Dacă vom primi această sumă, de 60 de miliarde de lei vechi, în cel mai rău caz sumele cu asistenţa socială le-am putea suporta, ele fiind în jur de 20 de miliarde de lei vechi. Noi sperăm să nu fie aşa, şi să ne bazăm pe aceşti bani în plus pentru dezvoltarea oraşului, şi să ne mai punem pe hârtie câteva investiţii pentru modernizarea infrastructurii în oraş. Din buget, fără îndoială vom putea asigura funcţionarea şi dezvoltarea oraşului, anul acesta. Vom putea moderniza străzi, prioritatea noastră în materie de investiţii. Am avut un proiect prin PNDL-1 prin care am putut asfalta patru străzi, respectiv Pleaşa, Mura, Păcii şi Vâlcele, şi ne dorim să continuăm cu asfaltarea celorlalte străzi rămase. După ce se vor finaliza lucrările de apă şi canalizare, practic toate străzile vor intra într-un proces de modernizare.

Impact real: La capitolul apă şi canalizare, care este stadiul lucrărilor derulate de operatorul regional Apavil la Băile-Olăneşti?

Sorin Vasilache: O mare problemă o constituie nefinalizarea lucrărilor la proiectul pe POS Mediu „Conectarea 100% a localităţii”. Sunt lucrări nefinalizate, în special în localitatea componentă Cheia, strada Cheia, care este într-o stare deplorabilă. Avem asigurarea de la conducerea Apavil că, imediat ce timpul va permite, se vor finaliza lucrările de branşare şi racordare, cel puţin pe strada principală, şi se va turna un strat de asfalt. Avem mai multe zone afectate, dar ne dorim ca măcar strada Cheia să fie adusă la stadiul iniţial, deoarece această stradă arăta foarte bine, fiind asfaltată de curând. În momentul de faţă, de un an au fost stopate lucrările, firmele contractate de Apavil au plecat şi au lăsat dezastru în urma lor. Pe această cale doresc să lansez încă o dată solicitarea tuturor factorilor implicaţi să vină şi să finalizeze lucrările, pentru că noi, primăria, nu avem nici o putere şi nici cadrul legal încât să putem repara această stradă. Cetăţenii sunt nemulţumiţi de situaţia creată, şi pe bună dreptate, însă administraţia locală nu poate interveni în lucrările respective. Noi avem în plan, tot anul acesta, să facem şi extinderile de alimentare cu apă, o extindere fiind chiar pe strada Cheia, deoarece există porţiuni care nu au fost prinse în proiect.

Impact real: Tocmai s-a terminat sezonul de iarnă. Staţiunea Băile-Olăneşti este căutată, în continuare, de turişti?

Sorin Vasilache: S-a înregistrat o creştere a numărului de turişti, s-a produs o dezvoltare a infrastructurii de turism în ultimii ani. S-a înregistrat şi o creştere a structurii de cazare în spaţiile de agrement. Agenţii economici au depus proiecte şi au construit structuri de cazare, în momentul de faţă există patru obiective cu fonduri europene în construcţie şi clar vor contribui la o dezvoltare a staţiunii. În prezent s-a făcut o solicitare pentru executarea unui PUZ într-o zonă din amonte a staţiunii, şi clar acesta este viitorul, pentru că în centrul staţiunii nu mai este loc de construcţii. Zonele Tisa, Oteteliş şi Comanca sunt zone care vor asigura dezvoltarea şi mai mult a staţiunii Băile-Olăneşti. Există dorinţă foarte mare din partea operatorilor economici de a dezvolta şi mai mult structurile de cazare din staţiune.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *