Nici nu a început campania electorală, şi deja mirosim izul felurilor de mâncare care ni se vor servi la ospăţul electoral presărat cu informaţii false, în lunile care urmează. Te apucă râsul când îţi imaginezi cam cum vor arăta hoardele pesediste înarmate cu baionete şi ghioage, în confruntarea cu domnii de la PNL, îmbrăcaţi la patru ace, şi cu mânecuţe duble, de salon.

În timp ce Liviu Dragnea sună adunarea poporului PSD ca la război, Ludovic Orban se pregăteşte să ia cu asalt reţelele de socializare cu mesaje fade, dar plătite.

Înarmaţi cu promisiuni electorale greu de contrabalansat, cu mesaje de acordare a pomenilor electorale, cu informaţii populiste şi cu veşnicul asalt împotriva justiţiei, social-democraţii au cu ce să mintă electoratul pentru a căpăta încă un mandat. Pe de altă parte, liberalii seamănă cu o fată mare, care abia acum se pregăteşte de primul ei bal de debut în societate, incapabili să facă măcar o alianţă solidă cu forţele de dreapta, şi să articuleze un discurs coerent care să atragă atenţia electoratului.  

În timp ce pesediştii strâng rândurile, PNL, USR sau PLUS sunt preocupate de cauza procurorilor şi a lui Kovesi, personal, sau de răfuielile dintre ele. Scandalul blocării alianţei PLUS-USR a scos la iveală ura masivă pe care o nutresc liberalii faţă de cele două partide. PMP, la rândul său, este isterizat, pe motiv că oamenii lui Cioloş vor avea acces în secţiile de vot, în timp ce popularii nu. PNL se pregăteşte să defileze cu poza Laurei Kovesi, procurorul apolitic. În faţa tăvălugului pesedist pornit în ultima vreme, Orban se bate pentru cucerirea Facebook şi pentru scaunul lui Kovesi, în condiţiile în care baronul liberal Aristotel Căncescu avertiza că 850 din 1200 de edili liberali au dosare penale. USR şi PLUS se luptă cu proprietăţile, cu familia, cu Rusia, cu BEC şi ajung să fie umilite de demisionarul Nicuşor Dan, revenit în partidul fondat de el doar ca să-i salveze parcursul electoral. PMP creează impresia că are doar problema promovării lui Băsescu în Parlamentul European, iar Pro România se luptă din greu cu duşmanul pesedist, dar încă nu îşi găseşte un electorat propriu pe care să-l convingă să se mobilizeze. Nici ALDE nu pare prea convingător, cu o listă de candidaţi mai degrabă subţire, cu excepţia celor două bătăioase din PE.

La putere avem, în schimb, o mobilizare ca de război. Dragnea a pornit deja în circuit pre-electoral prin întreaga ţară, şi a început să-şi însemineze mesajele politice prin judeţe, promiţându-le baronilor locali din ce în ce mai mulţi bani, dacă vor lăsa în continuare gheonoaia roşie la guvernare. Dragnea se bate deja în cerc restrâns cu „justiţia nedreaptă”, cu „statul paralel”, cu UE, cu NATO, ba chiar şi cu nevasta lui Iohannis, folosită şi ea deja în campania electorală.

În acest moment este foarte clar cine are cele mai multe şanse să câştige orice bătălie electorală în România: aţi ghicit, tot PSD.

În loc să folosească acest răgaz politic pentru a se curăţa în mod profund şi a forma structuri teritoriale cu baze solide, conduse de oameni integri, capabili să capaciteze electoratul de dreapta care, se ştie, este ceva mai educat decât cel de stânga, partidele de opoziţie, şi ne referim, evident, în primul rând la PNL au folosit perioada de opoziţie pentru a promova sau a păstra în funcţie aceleaşi nulităţi cu care au pierdut deja alegerile o dată. Doar prin anumite structuri, fără importanţă, de altfel, cum ar fi structurile de femei ale partidului au apărut câteva flori de primăvară, care aduc un aer nou în partid, dar nu există nicăieri oameni de forţă, capabili să capaciteze nu doar membrii de partid, ci şi simpatia maselor.   

Asistăm la un tablou politic destul de sumbru, care lasă să se întrevadă o victorie la fel de categorică a PSD ca şi la ultimele alegeri, precum şi faptul că, în unele partide de opoziţie, în loc de mobilizare, se pregătesc mai degrabă cuţitele pentru răfuiala internă post-electorală. Trist, foarte trist, pentru o Românie care are deja o lipsă acută de oxigen, nu doar financiar, ci şi al valorilor, al forţei de muncă, al românilor, în general. Aşteptăm în continuare să ni se facă respiraţie gură la gură de vreo asistentă medicală miloasă, în loc să luăm taurul de coarne, şi să ne schimbăm soarta cu propriile forţe.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *