CIECH Soda România, nevoită să concedieze 20% din personal. Motivul: creşterea prețului la abur industrial, aplicată de CET Govora
  • Pentru prima dată în ultimii cinci ani, CIECH Soda România este pe pierdere şi se vede forţată să disponibilizeze 100 de angajaţi

„Operațiunile CIECH Soda România au trecut pe pierdere pentru prima dată de la procesul de restructurare masivă prin care a trecut compania în perioada 2013-2014. CIECH Soda România va fi nevoită să inițieze o reducere cu aproximativ 20% a personalului său deoarece operațiunile sale nu pot fi profitabile din cauza majorării semnificative a prețului la abur industrial, aplicată de CET Govora începând cu 1 ianuarie 2019 și în urma creșterii prețului certificatelor CO2”, este anunțul directorului CIECH Soda România, Witold Urbanowski.
În primă fază, CIECH Soda România a acceptat majorarea prețului la abur pentru a putea continua producția de sodă calcinată și în încercarea de a face acest lucru cu rezultate financiare pozitive, dar pierderile au continuat să crească în ultimele două luni și jumătate, în pofida acestor eforturi.  Factura pe ianuarie 2019 emisă de CET Govora a fost substanţial mai mare decât cea din decembrie 2018.

CET Govora reduce livrarea aburului cu 20% în 2019. CIECH reduce numărul angajaţilor cu același procentaj


În timpul negocierilor de la finalul anului 2018, CET Govora a anunțat CIECH Soda România că nu va dispune de cărbune (lignit) suficient pentru a-i asigura necesarul de abur pentru întreg anul 2019 și că va reduce livrările de abur cu aproximativ 20% după încheierea sezonului de termoficare a municipiului Râmnicu Vâlcea.  Drept urmare, CIECH Soda România va fi nevoită să își reducă producția de sodă calcinată cu același procentaj. Iar pentru a evita creșterea în continuare a pierderilor financiare, care ar putea duce, în ultimă instanță, la închiderea uzinei, compania este nevoită să reducă numărul de angajați cu un procent corespunzător cu cel al reducerii volumului de abur furnizat de CET.
Toate acestea forțează CIECH S.A. să redimensioneze operațiunile sale din România și să ia măsuri drastice pentru a evita adâncirea pierderilor financiare. Drept urmare a efectelor majorării prețului la abur și livrărilor reduse ale acestuia, care duc la scăderea producției sub nivelul de acoperire a costurilor, CIECH Soda România nu va putea
Să mai continue în această formulă. În consecință, CIECH Soda România a luat deja măsuri pentru a diminua numărul de angajați cu aproximative 20%.
„Este o situație foarte frustrantă. Echipa CIECH Soda România s-a mai confruntat în trecut cu propriile dificultăți pe piață, a acceptat sacrificii pentru a putea acoperi pierderile istorice și pentru a se restructura, pentru a face față unor condiții de piață mai dure, precum intensificarea concurenței și presiunile asupra prețurilor. În noile condiții, nu vom putea să ne acoperim costurile, deși, teoretic, avem capacitatea adecvată. Mi-e teamă că, dacă ne menținem pe această cale, existența companiei noastre în viitor este amenințată”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România. Cele aproximativ 20 de procente din echipa actuală reprezintă în jur de 100 de persoane, care vor fi afectate. Măsuri similare de disponibilizare vor fi anunțate în curând și la CIECH S.A. Varșovia Sucursala Râmnicu Vâlcea, având în vedere că este singurul client al CIECH Soda România.

Investiţii de 10 milioane de euro, în ultimii ani

Între 2013-2014, CIECH Soda România a traversat un profund proces de restructurare, având pierderi timp de mulți ani. După ce a reușit să își revină, societatea a învestit, în 2014, 10 milioane de euro în creșterea cu 25% a producției de sodă calcinată, iar în anii ce au urmat a investit alte milioane de euro în modernizarea echipamentelor și în programe de eficiență, asigurându-se o altă creștere suplimentară cu 5% a producției. Compania a reușit să surmonteze pierderile și să-și creeze o situație financiară mai solidă, planificând o nouă lărgire a portofoliului.
În circumstanțele actuale, având în vedere pierderile financiare, CIECH Soda România va fi nevoită să amâne, dacă nu chiar să anuleze investițiile planificate în creșterea producției și în diversificarea produselor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *