Peste opt milioane de euro, investiții la Frâncești

După trei ani de mandat, la începutul lui 2019, Daniel Paraschiv are dovada clară că, în privința investițiilor publice din localitate, lucrurile se îndreaptă în direcția potrivită. Primarul spune că, în aceşti ani, lucrurile s-au schimbat, Frânceştiul aflându-se în prezent printre localităţile care pot da „ora exactă” în investiţii. Rezultate se datorează întregii echipe care a făcut front comun în acest sens. Practic, după cum spune primarul comunei, în câţiva ani drumurile din toate satele vor fi asfaltate, va exista apă curentă, canalizare şi posibil reţea de gaze adusă în casele oamenilor. Cifrele vorbesc de la sine: comuna are în derulare proiecte de peste opt milioane de euro: „Toate lucrările pe care le-am reuşit s-au făcut împreună cu viceprimarul şi echipa de consilieri locali, care au făcut front comun, dar şi cu o parte dintre salariaţii acestei primării, care au înţeles că fără implicare nu rezolvăm problemele comunităţii. În primul rând ne-am promis nouă că vom face lucrări, vom face multe lucruri. Pentru mine nu există scuze, niciodată nu voi veni cu vreun motiv în faţa oamenilor. Am făcut tot ce este omeneşte posibil şi s-au făcut eforturi mari. Sunt puţini oameni care pot înţelege ce eforturi a trebuit să facem pentru a demara aceste lucrări de investiţii. Înainte de campania electorală, făcând o estimare a lucrărilor care s-au executat de-a lungul timpului în localitate, ne-am propus să turnăm câte un kilometru de asfalt în fiecare an. Dar, iată că am depăşit cu mult mai mult tot ceea ce ne-am propus noi, la acea dată. Concluzia este că se poate, dar cu muncă, implicare, şi cu dorinţa de a face ceva şi de a lăsa ceva în urma ta. În momentul de faţă, în comuna Frânceşti există şase şantiere începute, şi în cel mai scurt timp vor mai începe încă două . Toate proiectele care încep acum în localitate sunt începute de noi, mai puţin proiectul de alimentare cu apă, pe care l-am preluat de la fosta administraţie, și care este realizat în procent de 7%. Lucrările de asfaltare pe care noi le-am început, inclusiv reabilitarea şcolii şi a dispensarului sau reabilitarea căminului sunt proiecte făcute de noi”,  a declarat primarul Daniel Paraschiv.

Asfaltarea drumurilor comunale este prioritatea primarului

Localitatea Frânceşti este una dintre localităţile judeţului care are o reţea de drumuri comunale de peste 200 de kilometri. Prin urmare, o bună parte dintre proiectele primarului sunt îndreptate către modernizarea infrastructurii rutiere prin asfaltare, pentru că, din toată această reţea, în urmă cu trei ani, doar un singur drum era asfaltat în localitate, restul fiind drumuri pietruite sau de pământ. În opinia lui Daniel Paraschiv, asfaltarea drumurilor este una dintre problemele nerezolvate ale comunităţii, pietruirea fiind doar o soluţie de moment: „Cele nouă sate care formează comuna sunt răsfirate de o parte şi de alta a râurilor Bistriţa si Otăsău, Frânceştiul fiind cea de-a treia așezare rurală ca număr de locuitori din județul Vâlcea, şi cu o reţea de drumuri destul de mare. În localitate avem peste 116 drumuri de interes local, însumând peste 200 de kilometri. Când am preluat funcţia de primar erau asfaltaţi abia 2,6 kilometri. Rezultatele noastre au început să se vadă, iar eforturile depuse în plan investițional se vor concretiza prin demararea lucrărilor. În momentul de faţă, în comuna Frânceşti există şase şantiere începute şi, în cel mai scurt timp, se vor mai da demara încă două. Unul dintre proiectele la care se lucrează este asfaltarea drumurilor comunale în satul Viişoara, cu rigole şi podeţe, pe o lungime de patru kilometri. Proiectul este în derulare şi face parte din cei opt kilometri, proiect la care se lucrează. Prin urmare, le-am promis oamenilor că o să scăpăm comuna de noroaie, și vrem să demonstrăm că ne ţinem de promisiune şi nu ne ascundem în spatele degetelor, acoperindu-ne de diverse motive. Nu există scuze fiindcă, până la urmă, dacă vrei să faci ceva în mod sigur reuşeşti, nu neapărat atât cât ţi-ai propus, dar se poate”, a declarat primarul din Frânceşti.

Promisiunile electorale au fost deja depășite

Proiectele de asfaltare au fost începute o parte cu fonduri din bugetul local, iar o altă parte din alte surse. Primarul spune că, până în 2020, speră să reuşească asfaltarea a cel puţin 10 sau chiar 12 kilometri de drumuri locale.

„Deja avem opt kilometri asfaltaţi până în momentul de faţă. Este adevărat că nu s-au finalizat lucrările pentru aceşti opt kilometri, dar pentru patru kilometri, aflaţi în satul Viişoara s-a pus primul strat de asfalt pe toată lungimea,  înainte de a cădea prima ninsoare din luna decembrie. A început construcţia rigolelor pe ambele laturi, pe o lungime de 1,5 kilometri şi a podeţelor aferente pentru accesul la proprietate. Consideră că, în maximum o lună vom termina cu tot ceea ce înseamnă construirea rigolelor pe cei patru kilometri, urmând să venim cu cel de-al doilea strat de asfalt şi să finalizăm lucrarea”, afirmă primarul Daniel Paraschiv.

Primarul se ţine de cuvânt, va turna asfalt în toată comuna

Tot în privința modernizare a infrastructurii rutiere, la Frînceşti a început şi lucrarea de asfaltare pe o lungime de 2,2 kilometri, în satul Mănăileşti, cătunul Moşteni. În prezent se lucrează la pregătirea drumurilor respective, fiind vorba despre lucrări de balastare, decopertare, profilare şanţuri, urmând asfaltarea şi construirea rigolelor şi a podeţelor pentru cele două drumuri. În satul Coşani se modernizează drumul comunal pe o lungime de 1,5 kilometri: „Anul trecut s-a finalizat aşternerea covorului asfaltic, au fost construite rigolele în procent de 80%, şi urmează să se facă podeţele, iar în cel mai scurt timp vom finaliza şi această lucrare. Noi credem că vom finaliza opt kilometri, dar, cu ce avem în momentul de faţă, depăşim zece kilometri. Însumate, acestea sunt lucrări de asfaltare pe care le-am început în 2017 în satul Genunei şi Mănăileşti, am continuat în 2018 cu satele Frânceşti şi Coşani, iar în 2019 continuăm cu satele Dezdrobiţi, Surpatele și Moşneni, unde vom demara asfaltarea pe o lungime de peste doi kilometri, iar până la finele acestui an ajungem la aproximativ 13 kilometri. Urmează ca, în 2020, să continuăm lucrările de asfaltare în satul Genuneni, satul de unde am început prima asfaltare şi vom continua cu asfaltările până vom finaliza toate drumurile din comuna Frânceşti. Ca şi dată estimativă de finalizare a tuturor drumurilor, aş spune anul 2027. Dacă vom ţine ritmul pe care l-am început, curând nu va mai exista nici un drum neasfaltat în comuna Frânceşti. Asfaltările sunt lucrări costisitoare, pe care oamenii le aşteptă. Pe lângă faptul că nu mai au răbdare mai există şi cârcoteli sau răuvoitori, care susţin nişte aberaţii. Cu toate acestea, consider că vremea minciunilor a trecut, trebuie să intrăm şi noi în normalitate”, a precizat primarul din Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *