Vintilă Chelcea: „Candidatura lui Rareș Bogdan este un mare câştig pentru liberali”

Primarul oraşului Berbeşti, Vintilă Chelcea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în oraş, în următoarea perioadă. Ce soluţii are în vederea înfiinţării reţelei de canalizare, dacă prin campania pentru europarlamentare din 26 mai se va stabili ierarhia partidelor pentru bătălia care va fi în toamnă, la prezidenţiale, ce-l determina să nu mai candideze pentru un nou mandat de primar, dar şi pe cine va susţine la funcţia de prim-gospodar al oraşului, la următoarele alegeri, aflăm din rândurile de mai jos.

Impact real: Credeţi că această campanie pentru europarlamentare, din 26 mai, va stabili ierarhia partidelor pentru bătălia care va fi în toamnă, la prezidenţiale?

Vintilă Chelcea: Lumea este sătulă de politică, va fi foarte greu de scos la vot. Vor mai ieşi pe ici pe acolo câţiva, de ruşine. Pesediştii spun că au crescut pensiile, salariile, că economia duduie, însă toate acestea sunt nişte prostii, iar lumea ştie, omul se uită în traistă, face un calcul al cheltuielilor zilnice şi ce salariu are. Românii au nevoie de oameni politici care să le inspire adevărul, nu doar să spună că pot da jos PSD. Pe lista PNL este Rareș Bogdan pe care-l consider un naționalist convins. Crede în tradiții şi în valorile românești şi este un mare câştig pentru români, pentru liberali. Cu acest om în echipă se poate veni în întâmpinarea unui electorat dornic de realitate, spre o doctrină pe care noi, liberalii, am promis-o. Din punctul meu de vedere, această campanie trebuie sa se bazeze pe cine suntem noi, liberalii, ce vrem, ce inițiem, ce propunem şi nu pentru a arăta cât de prost s-a guvernat ţara asta, şi cât de rău este adversarul, fiindcă oamenii ştiu, o simt. De partea cealaltă, pesediştii au atras-o pe Carmen Avram pe care, mărturisesc, o admiram sincer pentru emisiunea pe care o făcea, însă prezenţa ei pe lista PSD reprezintă o mare dezamăgire. Ar fi trebuit să rămână în continuare jurnalist, s-ar fi bucurat de mult respect. PNL trebuie să îşi revină chiar dacă are mulţi duşmani. În primul rând trebuie să îndrepte mediul privat, sector pe care pesediştii l-au îngenuncheat. Aici, o categorie destul de însemnată trăieşte cu salariul minim pe economie de doar 1400 de lei lunar. PSD spune că a mărit salariile , dar acest lucru s-a întâmplat doar în sectorul bugetar.

Impact real: Ce soluţii aveţi, în vederea asfaltării drumului judeţean 605A?

Vintilă Chelcea: Singura speranţă este să apară vreo axă de finanţare, dar şi posibilitatea de a găsi împreună cu Consiliul Judeţean o cale de mijloc, în vederea modernizării. Asfaltarea drumului judeţean 605A este în atenţia mea pentru modernizare, iar acest lucru se va face cu acordul Consiliului Judeţean, şi nu cred că vom întâmpina reticenţă din partea conducerii, fiindcă am convingerea că se poate colabora pe acest segment. Drumul traversează localitatea pe o lungime de nouă kilometri, iar acest lucru trebuie făcut cu înţelege din partea Consiliului Judeţean. În oraşul Berbeşti toate drumurile sunt asfaltate. Singurul drum care arată foarte prost, şi pe care toată lumea îl ştie, este acest drum judeţean. Mi-e ruşine că stau în politică şi, prin urmare, pentru următorul mandat nu o să mai candidez. Sunt măcinat în interior de aceste gânduri, iar sănătatea este cea mai scumpă. Mă retrag cu un gust amar din administraţie și din politică. S-au făcut în ţara aceasta legi care protejează toate categoriile sociale, însă pentru primari nu există nici o lege să-i apere. Toţi cei care vin în control la primărie, vin să dea în primar. În afară de salariu, care acum este mai mare, dar care nu rezolvă problemele, este cea mai de bârfă funcţie posibilă. Pe mine nu m-a denigrat nimeni niciodată, fiindcă sunt o persoană onorabilă, iar familia mea, liberali de viţă veche, era cea mai apreciată. Cu toate acestea, în ultimii ani am fost calomniat şi asta din cauza funcţiei, fiindcă pe primar nu-l apără nimeni, şi nu are nicio putere. Pentru funcţia de primar, la următoarele alegeri voi susţine un om puternic, un liberal adevărat, un om de onoare al zonei noastre. Mai nou, am un cetăţean care ne-a deschis peste 20 de procese şi mai sunt 20 pe rol. Îmi cere pe Legea 544 tot felul de informaţii, de exemplu vrea să ştie de acum 20 de ani cheltuiala consumabilelor, a proiectelor. I-am spus că îi dau cheile de la arhivă şi poate să ia toate informaţiile de care are nevoie. Toate acestea, adunate, mi-au pus sănătatea în pericol, ceea ce mă face să fiu în dubiu dacă voi mai candida pentru următorul mandat de primar al oraşului Berbeşti.

Impact real: Cu ce gânduri plecaţi în noul an, din punct de vedere investiţional?

Vintilă Chelcea: Aș vrea să pot găsi sursă de finanţare pentru înfiinţarea reţelei de canalizare, o soluţie pentru asfaltare drumului judeţean şi, de ce nu, şi o rezolvare pentru Casa de Cultură . Este posibil ca anul acesta să construim o bază sportivă. Proiectul are valoarea 2 milioane de euro şi este depus la Compania Naţională de Investiţii. Terenul din zona respectivă nu este al nostru în totalitate. Neavând întreg terenul în proprietatea noastră, vom face o bază sportivă mai mică, cu dimensiunile de 45 /100 metri, pentru a avea loc. În proiect sunt incluse şi lucrările pentru construcția vestiarelor și a unei tribune cu o capacitate de 500 de locuri. Asta-i legea, vom face o bijuterie lângă dărăpănăturile acelea. Tot în primăvara acestui an vom amenaja două terenuri sintetice, unul în satul Slăveşti şi altul la Berbeşti, cu bani din bugetul local. Campusul şcolar are şi sală de sport. Anul trecut, prin GAL „Cerna Olteţ” s-a achiziţionat un utilaj, un tractor dotat care ne este de mare folos.

Impact real: Oraşul Berbeşti, aşezat pe un munte de lignit, mai trăieşte şi acum datorită exploatării miniere?

Vintilă Chelcea: Cariera merge din ce în ce mai prost, singura speranţă este că ţara are nevoie de cărbune, iar această mină susţine întreg oraşul, avem cea mai ieftină gigacalorie. Preţul cărbunelui, ca să iasă gigacaloria este ţinut mic, iar salariile bieţilor minieri sunt de mizerie. Să stai toată ziua în cizme de cauciuc pe un salariu net de 1500 de lei pe lună, cel mult 2000 de lei este o bătaie de joc. Iarna stau în ploaie şi mizerie, iar vara în praf , în timp ce la CET sunt alte salarii. Oraşul Berbeşti nu mai este ce a fost cândva, tinerii aleg să plece în străinătate, pe un salariu mult mai bun. Nu se poate trăi aici cu un salariu de miner de 1500 de lei şi zece bonuri de masă lunar. Inclusiv băiatul meu, inginer constructor, a ales să lucrează în Finlanda şi a atras cu el şi alţi tineri din oraş. În prezent din Berbeşti sunt plecaţi, numai Finlanda peste 50 de tineri.  

Impact real: Când aţi făcut primii paşi în politică?

Vintilă Chelcea: În politică am intrat în anul 1991. Primul liberal care a fost aici, în localitate, a fost un preot. Liberalii i-au trimis pe toţi cei care scriau şi citeau Biblia să o propovăduiască, şi unul s-a stabilit aici. A fost şi cel care a înălţat trei biserici la Berbeşti. Acest întemeietor este bunicul meu, şi ne-a sfătuit să păstrăm tradiţia. Deci, a fi liberal, în neamul meu a rămas o credinţă sacră. De aceea nimeni, niciodată, nu m-ar putea determina să trec la un alt partid. Noi, aici, la Berbeşti am fost şi suntem un neam liberal mare, care crede în Dumnezeu. Am promis că trec la alte formaţiuni politice doar ca să îmi văd interesul comunităţii, dar cu sufletul niciodată nu voi trece, pentru că sunt liberal prin concepţie. Dacă aş trece la un partid de stânga, mi-aş trăda neamul.

Impact real: Câte blocuri sunt în oraş, şi dacă există vreun proiect în vederea anvelopării?

Vintilă Chelcea: În oraşul Berbeşti sunt 34 de blocuri, adică 1360 de apartamente care, într-adevăr, necesită anvelopare, dar legislaţia este făcută în așa fel încât aceste proiecte nu se pot face de oricine. Un astfel de proiect pune condiţia să existe o asociaţie de proprietari, ceea ce este foarte greu, oamenii nu sunt de acord. Mai mult, trebuie să plătească primăria 25% din proiect, proprietarul 25%, iar statul să pună 50%.

Impact real: Ce soluţii s-au găsit pentru stoparea alunecării de teren din satul Amzuleşti?

Vintilă Chelcea: Am primit fonduri pentru situaţii de urgenţă în valoare de 3,7 miliarde de lei, dar nu m-am apucat de lucrare, cu banii pe care i-am primit se va face doar balastarea drumului. În acea zonă avem 17 gospodării, dintre care mai sunt zece familii care locuiesc. Am stat de vorbă cu cetăţenii respectivi şi nu vor să înţeleagă că există posibilitatea să se mute într-o zonă stabilă. Amzuleşi este o zonă extrem de riscantă din cauza alunecărilor de teren, pentru care nu s-au găsit soluţii, totdeauna aşa a fost. Într-o astfel de situaţie mult mai bine ar fi să înţeleagă şi să se mute în zona de siguranţă pe care noi o putem pune la dispoziţie pentru ei.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *