Mihai Pătru: Ca oamenii să fie mulţumiți, trebuie să vii cu investiţii moderne, vizibile în „stradă”

Primarul oraşului Ocnele Mari, Mihai Pătru a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectele aflate în derulare. Ce investiţii a reuşit să realizeze în cei trei ani de mandat, dar şi ce strategie are pentru dezvoltarea turistică a oraşului, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Au trecut trei ani din acest mandat. Sunteți mulțumit de realizări? Și ce proiecte în materie de investiţii vor urma, la Ocnele Mari?

Mihai Pătru: Sunt deja în cel de-al treilea an de mandat şi pot spune că sunt în proporţie de 80% mulţumit de ce am realizat. Am preluat mandatul de primar într-o perioadă grea, după mulţi ani în care oraşul Ocnele Mari suferise un regres, fiind mai mult o zonă învechită, şi nu un oraş-staţiune, aşa cum ar fi trebuit. Ca cetăţeanul din Ocnele Mari să fie mulţumit, trebuie să vii cu investiţii moderne, proiecte care fie vizibile în „stradă”. Degeaba ai o mulţime de proiecte, dacă în stradă nu se vede nimic. Din acest motiv, am luat decizia să întocmim cât mai multe proiecte şi să încercăm, pe toate căile, să accesăm fonduri pentru ele. Cel mai mare proiect pe care îl avem în derulare este un proiect european, pe axa 13-POR, prin care se va construi un bloc de locuinţe sociale în punctul Ocniţa. Proiectul este unul de anvergură, cuprinde şi o grădiniţă supraetajată, cu program prelungit, un teren sintetic şi locuri de joacă pentru copii, dar şi amenajarea zonei respective cu alei pietonale, parcări şi trotuare. În paralel, se va turna asfalt şi pe străzile din zonă, astfel încât zona să fie una modernă, aşa cum merită şi îşi doresc cetăţenii din Ocnele Mari. Proiectul are o valoare de 2,9 milioane de euro şi suntem pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte aprobarea finanţării. Programele Uniunii Europene, nu ştiu din ce cauză, merg foarte greu.

Impact real: Care a fost parcursul proiectelor în localitate, în primii trei ani de mandat? Cu ce investiţii aţi început?

Mihai Pătru: Ca să vadă cetăţenii că mă implic ca primar şi că îmi doresc ca oraşul să capete o nouă înfăţişare, am început această schimbare cu bani din bugetul local. Astfel că, am drămuit banul public, am început colectarea taxelor şi impozitelor cu un mai bun simţ al răspunderii, am identificat cetăţenii rău-platnici, le-am creat anumite facilităţi legale şi i-am invitat să vină să-şi plătească taxele şi impozitele. Le-am explicat intenţiile mele, că prin colectarea taxelor şi impozitelor vom strânge şi noi bani, care se vor întoarce sub formă de investiţii, tot în sprijinul dumnealor. De la început mi-am propus îngrijirea şi igienizarea localităţii. Oamenii au fost puţin mai reticenţi, pentru că de 30-40 de ani nu s-a mai lucrat la un program de înfrumuseţare a oraşului şi nu aveau încredere. Am început să asfaltăm strada Florilor, strada Nucilor, strada Poieniţa, le-am asfaltat prin programul guvernamental PNDL, am amenajat strada Salinei, strada Buridava, am făcut legătura între staţiuni, între Ocnele Mari-ştrand, Buda-releu, Buda de Râmnicu Vâlcea. În următoarea perioadă vom intra cu asfaltare pe strada Pinilor, strada 1 Decembrie, strada Buda, strada Goruniş, strada Lunca, strada Şcolii şi strada Aviatorului. În paralel se va lucra la reabilitarea podurilor şi podeţelor pe care le vom realiza tot cu fonduri guvernamentale, prin PNDL-2. În curând vom trece la execuţia proiectului, care are o valoare de 17 miliarde lei vechi. Este vorba de proiecte pentru care m-am zbătut să le aducem în Ocnele Mari. Avem contract de finanţare pentru podul de la Mătăsaru şi vom ieşi cu asfalt la graniţa cu Buneștiul, în Teiuş, o zonă în care nu s-a băgat o piatră şi pe care noi o vom asfalta. Totodată, din bugetul local, am reuşit să amenajăm două locuri de joacă pentru copii, unul în Ocniţa şi unul în Ocnele Mari. Am reabilitat şi Casa de Cultură, am introdus utilităţile: canalizare, gaz şi am pus partea electronică la punct. Am amplasat camere de supraveghere în tot oraşul Ocnele Mari, am amenajat un teren sintetic în curtea Şcolii Costea Marinoiu, am amenajat trotuare pe strada Salinei şi am reabilitat strada 1 Decembrie.

Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre drumul judeţean care tranzitează localitatea, care nu face cinste oraşului, fiind într-o stare de degradare?

Mihai Pătru: Este vorba de strada Alexandru Ioan Cuza, care începe de la intrare în oraş şi pentru care avem prinşi 2.5 km de asfalt încă de anul trecut, însă nu putem să îi turnăm din cauza lucrărilor de introducere a sistemelor de apă şi canalizare derulate de Apavil. Din 2014 au început aceste lucrări şi abia au ajuns în zona Salinei. În acest sens, am reuşit să deblocăm situaţia juridică şi se lucrează într-un ritm mai alert. Este şi un merit al meu pentru că mi-am dorit foarte mult să deblocăm situaţia, am făcut adrese nenumărate la toate instituţiile abilitate, inclusiv la Ministrul Dezvoltării. Sperăm să finalizăm aceste lucrări de apă şi canal până la sfârşitul anului şi să ne putem ocupa de această strada Al.I.Cuza, care este imaginea oraşului. Cu sprijinul Consiliului Judeţean, vom turna asfalt de la intrare în oraş până în zona primăriei, însă numai după ce se vor finaliza lucrările de apă şi canal.

Impact real: Pe viitor, atragerea fondurilor europene va fi prioritară pentru dezvoltarea oraşului Ocnele Mari?

Mihai Pătru: Fondurile europene vor fi prioritare, însă ar trebui scurtate aceste proceduri de finanţare. De un an de zile ne chinuim cu acest proiect pe axa 13-POR. Birocraţia este excesivă şi pe alocuri chiar abuzivă, ne solicit fel de fel de clarificări, documentaţii pe care trebuie să le faci cu firme specializate care trebuie şi ele plătite. Noi facem acest proiect european şi cheltuim din bugetul local în jur de 400.000 de euro. Şi îi primim înapoi peste cinci ani sau când se va finaliza proiectul. Am lucrat la imaginea localităţii, am făcut lucrări în stradă, lucrări pe care oamenii le aşteaptă. Am fi reuşit şi mai mult, dacă nu ne blocau lucrările de apă şi canal pe artera principală. Avem proiecte care sunt în aşteptare, după ce se vor finaliza lucrările, veţi vedea, în scurt timp o altă față a oraşului Ocnele Mari.

Impact real: Dincolo de infrastructură, ce strategie aveţi pentru dezvoltarea turistică a oraşului Ocnele  Mari?

Mihai Pătru: Avem în plan şi dezvoltarea turistică a oraşului, deja am găsit un investitor pentru Baza de Tratament „Căprioara”, pe care au construit-o Romtrans-ul şi pe care ne-au dat-o cu titlu gratuit. Am găsit un investitor însă în şedinţa de Consiliu Local, reprezentanţii PSD şi ALDE s-au opus venirii acestui investitor, care este vâlcean şi care chiar avea intenţii serioase. Este vorba de Baza de tratament pe care fosta administraţie locală dorea să o dea chinezilor, dar care s-au dovedit a fi doar „poeţi”, intenţiile lor erau doar de a ne consuma aerul nostru curat, de salină. Alinta PSD-ALDE s-a opus pentru dezvoltarea oraşului, ei nu trebuiau să facă aşa ceva, să se opună venirii investitorilor. Baza de tratament se degradează şi afectează bugetul localităţii. Dacă acest investitor venea, automat se adunau şi bani în buget. Însă consilierii nu au fost de acord cu vânzarea bazei de tratament, pe motiv că ar fi mai bine concesiune. Au găsit fel de fel de motive, pentru a nu reuşi dezvoltarea oraşului. Totodată, am reuşit să scăpăm de toate ruinele din oraş. Le-am făcut procese verbale şi am aplicat amenzi. Nu puteam să stăm cu clădirile acelea urâte, care afectau imaginea localităţii. Am adus în patrimoniu amfiteatrul localităţii, pe care îl vom da în concesiune cu clauză clară de modernizare. Ne dorim filme în aer liber, vreau să aducem acea frumuseţe, acel sclipici al oraşului de acum treizeci de ani. Deja centrul oraşului a prins contur, cu fântâni colorate, cu mobilier stradal, cu alei frumoase, cu locuri de joacă şi în câţiva ani veţi vedea o nouă faţă a oraşului Ocnele Mari.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *