Gheorghe Dumbravă: „Pentru proiectele în derulare, avem nevoie de o cofinanţare de aproape 1 milion de euro”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, în localitate. Cum arată bilanţul activităţii după şapte ani în fruntea administraţiei locale, cum se va descurca cu partea de cofinanţare a celor cinci investiţii de anvergură, dar şi ce aşteptări are pentru 2019, din punct de vedere investiţional, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Odată cu venirea primăverii, se deschid şi şantierele în localitate. Ce investiţii avem, în derulare, la Stoeneşti?
Gheorghe Dumbravă: În prezent, pentru că ne apropiem de Sărbătorile Pascale, lucrăm şi noi la înfrumuseţarea comunei, la curăţenia de primăvară. Toaletăm pomii, facem curăţenie pe marginea drumului şi ne pregătim şi noi aşa cum se cuvine de această sărbătoare. Avem angrenaţi în acest demers, atât echipe din primărie, cât şi oamenii de la 416 pentru că vreau o comună curată şi aşa va fi. În ceea ce priveşte proiectele aflate în derulare, pot spune că un ochi îmi râde, unul îmi plânge. O lucrare, cea de pe fonduri europene, în valoare de 2.5 milioane de euro deja am început-o, am avut noroc de o firmă puternică. Dacă se lucrează în ritmul în care a început, cred că jumătate din termen îi trebuie constructorului ca să finalizeze investiţia. Sunt foarte mulţumit. În ritmul acesta, eu sper că în toamna aceasta să avem propria noastră sursa de apă. Un alt proiect la care se lucrează foarte bine este construcţia grădiniţei din satul Dobriceni. S-a turnat temelia şi lucrările sunt în plină desfăşurare. Deci, la proiectele pe fonduri europene se merge foarte bine cu lucrările.
Impact real: Ce ne puteţi spune despre proiectele pe fonduri guvernamentale? Au început lucrările şi la aceste investiţii?
Gheorghe Dumbravă: S-a desemnat constructorul şi la această lucrare. Culmea este că, în urmă cu o lună de zile, mă sunau în disperare să mă întrebe dacă am reuşit să luăm toate avizele şi am dus-o foarte rău pentru că nu aveam buget. Mă tot întrebau când dau ordinul de începere şi avem o lună de zile de când l-am dat şi până în prezent nu i-am văzut pe aici. Sunt foarte îngrijorat, din acest punct de vedere. Este vorba de o asociere de două firme care au câştigat ambele lucrări: extinderea canalizării şi alimentarea cu apa în satul Zmeurăt. Au mai adus din materiale şi sperăm să se organizeze şi să înceapă lucrările cât mai repede. A cincea lucrare, adică extinderea şcolii, a avut data de 8 aprilie ca şi termen de primire a ofertelor pe Seap, în scurt timp se va desemna şi la acest proiect constructorul. Pentru acest proiect aş vrea să începem lucrările în perioada vacanţei de vară şi dacă nu se vor putea finaliza, atunci ne vom orienta către şcoala de la Dobriceni şi să mutăm copiii acolo pe perioada de iarnă. Lucrările sunt complexe şi nu vreau să riscăm, să ne grăbim. Important este ca elevii să poată învăţa într-o şcoală modernă. Proiectul prevede şi construirea unui teren sintetic în curtea şcolii. Mai mult decât atât, la ultima vizită pe care am avut-o la Consiliul Judeţean, domnul preşedinte m-a întrebat dacă am proiecte pe CNI şi mi-a dat ideea construirii unei Săli de sport, mai ales că numărul copiilor la noi în localitate este unul destul de mare. Şi avem şi spaţiu suficient pentru un astfel de proiect. În următoarea perioadă vom pregăti documentaţia şi poate vom reuşi să accesăm şi un astfel de proiect.
Impact real: Guvernul a lansat ideea de a finanţa introducerea reţelei de gaze în localităţi. Reprezintă un astfel de proiect o prioritate pentru Stoeneşti?
Gheorghe Dumbrava: În colaborare cu localităţile vecine, Bărbăteşti, Costeşti, Pietrari, Păuşeşti-Otăsău am făcut şi noi o asociaţie în vederea introducerii reţelei de gaz. Am avut câteva întâlniri în acest sens şi chiar s-a realizat un studiu de oportunitate care a fost aprobat, zilele trecute, de Transgaz. Am primit avizul de principiu din partea dumnealor, ceea ce ne aduce tot mai aproape de posibilitatea introducerii şi a acestei utilităţi. Ceea ce mă îngrijorează este partea de finanţare, ar fi ideal dacă s-ar găsi o soluţie să fie finanţata reţeaua cu fonduri guvernamentale, prin PNDL. Am văzut că şi parlamentarii noştri au făcut demersuri în acest sens şi speram să reuşim, important este că suntem pe drumul cel bun. Introducerea reţelei de gaz nu reprezintă o certitudine, un proiect pe care să spun că îl vom realiza într-un anumit termen. Deocamdată eu vă spun că facem demersuri în acest sens şi că avem în atenţie şi aceasta utilitate pentru cetăţenii din Stoeneşti.
Impact real: Se va deschide un nou program guvernamental, Fondul Suveran de Investiţii. Vă gândiţi să accesaţi şi alte proiecte?
Gheorghe Dumbravă: În afară de proiectul în colaborare cu localităţile vecine, cel privind alimentarea cu gaze, am mai avea nevoie de 7 km de asfalt, pentru a închide infrastructura. Proiectul îl avem întocmit şi depus la Ministerul Dezvoltării. Problema noastră va fi pentru partea de cofinanţare a proiectelor pe care le avem în derulare. Inclusiv la proiectul privind modernizarea şcolii avem de pus o cofinanţare de 2%. Ca să vă dau un exemplu, numai partea de consultanţă la un proiect este de 1 miliard lei vechi, plus ca plata dirigintelui de şantier intra la cheltuiala neeligibilă. Şi celelalte proiecte necesita parte de cofinanţare. La toate proiectele pe care le avem în derulare avem nevoie de o cofinanţare de aproape 1 milion de euro. Ne-au solicitat o adresă de către Consiliul Judeţean să spunem de ce bani avem nevoie pentru cofinanţare. Am spus exact: 40 de miliarde lei vechi. Sperăm să avem un buget cât de cât bun, să reuşim să ne descurcăm. Important este că avem proiecte, cu care mă mândresc. Anul 2019 va fi anul investiţiilor.
Impact real: Care vor fi realizările, când veţi trage linie, în 2020?
Gheorghe Dumbravă: Sper să avem apă şi canal în toată comună, să avem şcoala modernizata, grădiniţa finalizată şi poate să ne mişcăm şi cu gazele, măcar să începem proiectul. Ne mai dorim cei 6-7 km de asfalt, de care încă nu sunt presat, pentru că avem apă şi canalul în derulare. Ne dorim o infrastructură bine pusă la punct. În acest sens, vreau să îi mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu care şi-a îndreptat atenţia şi către localitatea noastră şi ne-a promis 1 km de asfalt pe drumul judeţean înainte de Paşte. De aceste lucrări s-a ocupat RAJDP-ul împreună cu domnul Vălimăreanu şi chiar le mulţumesc din suflet, atât în numele meu cât şi al locuitorilor din Stoeneşti.
Impact real: Comuna Stoeneşti ascunde în adâncuri ape minerale. Cum vă gândiţi să valorificaţi acest potenţial turistic al localităţii?
Gheorghe Dumbravă: Avem ape minerale foarte valoroase, prin toate satele, pe care nu le-am valorificat până în prezent. Avem apă sărată, chiar aici în centrul localităţii unde îmi doresc şi amenajarea acelui ștrand de care tot povesteam şi ape sulfuroase în alte sate componente ale localităţii. Nu am renunţat la ideea amenajării acestui strand, însă suntem în litigiu cu un cetăţean care susţine că o parte din acest teren îi aparţine. Cred că se va termina şi acest mandat şi procesul nu se va finaliza. Însă nu renunţăm. Am idei pe care nu vreau să le dezvolt până nu vom termina cu lucrările de infrastructură, Pot să vă spun faptul că avem potenţial turistic, dar pe care încă nu suntem pregătiţi să-l dezvoltăm, deoarece prioritatea noastră este finalizarea infrastructurii. Acest potenţial turistic poate fi dezvoltat mai târziu. Nu putem vorbi despre turism atâta timp cât noi nu avem apă şi canalizare în toată localitatea. Luăm lucrurile treptat şi, cu siguranţă, în câţiva ani şi localitatea noastră va avea un cuvânt de spus pe harta judeţului Vâlcea, şi din punct de vedere turistic.
Ramona BĂLTEANU