Stefan Bogdan: „România este scoasă de la investiţii pe bani europeni, ne dau bani doar pentru cazuri sociale, integrare şi cam atât”

Oraşul Băbeni este al treilea oraş ca putere economică din judeţul Vâlcea, dar şi ca număr de locuitori, după municipiile Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani. Băbenarii nu duc lipsă de locuri de muncă, mai multe firme şi-au deschis unităţi pe producţie, în ultimii ani. Cu toate acestea, Băbeniul suferă la capitolul infrastructură, eforturile administraţiei locale de a atrage fonduri externe pentru dezvoltare, în acest exerciţiu financiar, fiind aproape în zadar. „De vină” sunt, în opinia primarului Ștefan Bogdan, condiţiile severe şi birocraţia excesivă. Totuşi, administraţia locală a reuşit să acceseze primul proiect European din istorie, în 2018. Este vorba de un proiect de incluziune socială destinat locuitorilor din Valea Mare, în valoare de 14 milioane de lei. Obiectivul general al proiectului, finanţat prin Programului Operaţional Regional Capital Uman 2014-2020, este combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale prin implicarea a cel puţin 600 de persoane, cu precădere din rândul populației de etnie romă, în măsuri integrate de educaţie, ocupare, antreprenoriat, susţinerea dezvoltării şi furnizării de servicii socio-medicale, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. În rest, modernizarea infrastructurii nu s-a putut realiza până în prezent decât cu fonduri din bugetul local şi fonduri guvernamentale:

„Avem şi noi un proiect european în derulare, pe incluziune socială, un proiect care, până în prezent, se derulează bine. Dar ne dorim şi noi mai mult de atât. Nu ştiu ce să mai spun cu fondurile astea europene. Uniunea Europeană se plânge că noi nu accesăm bani, noi ne plângem că Uniunea Europeană nu ne dă bani. Depunem un proiect şi, dacă urmăriţi, majoritatea proiectelor sunt numai pe incluziune socială. România este scoasă de la investiţii, ne dau bani doar pentru cazuri sociale, integrare, şi cam atât. Pentru modernizarea infrastructurii nu există fonduri europene sau condiţiile sunt de aşa natură încât să nu îndeplineşti punctajul. Avem şi noi colaborare cu o firmă de specialitate pe fonduri europene şi am înţeles că se vor deschide câteva linii de finanţare la începutul anului viitor, vom vedea ce putem accesa şi noi. M-ar interesa, de exemplu pentru căminele de la Petrol, pe care am reuşit să le luăm în proprietatea primăriei, să le putem transforma în locuinţe sociale sau să facem un azil de bătrâni. Fiind acum în domeniul public, am putea să accesăm fonduri pentru modernizarea lor”, ne-a declarat primarul oraşului Băbeni, social-democratul Stefan Bogdan..

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *