Doru Diaconu: „Important este să rezolvăm problemele oamenilor”

Primarul localităţii Roşiile, Doru Diaconu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a făcut un scurt bilanț al celor trei ani de când se află la cârma administraţiei locale și a menționat prioritățile pentru anul 2019. Dacă bugetul de anul acesta poate suporta cheltuielile administrative şi propunerile cu privire la investiţii, dar şi în ce măsură înfiinţarea sistemului de gaze naturale reprezintă o prioritate pentru cetăţenii din Roşiile, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Poate suporta bugetul de anul acesta cheltuielile administrative, dar şi propunerile cu privire la investiţii?

Doru Diaconu: Bugetul de anul acesta este satisfăcător, reuşim să acoperim cheltuielile curente şi salariile, avem o diferenţă destul de semnificativă pentru plata persoanelor cu dizabilități și însoţitorii acestora , chiar şi beneficiarii de ajutor social. Aceste cheltuieli trebuie susţinute în procent de 100% de administraţiile locale, şi nu este uşor. Avem un necesar de aproximativ 17 miliarde de lei vechi. Ni s-au repartizat prin Consiliul Judeţean 9 miliarde de lei, ar fi o diferenţă de 6 miliarde, prin urmare  vom asigura aceste cheltuieli până în luna august. Nu suntem singurii în această situaţie. Localitatea este îmbătrânită, avem persoane care primesc indemnizaţii speciale pentru handicap sau pentru însoţitori ai persoanelor cu dizabilităţi, în baza unor documente emise de medici specialişti, şi sunt certe. Oamenii sunt într-adevăr bătrâni, bolnavi, au grad de invaliditate accentuat sau grav, mulţi suferă de afecţiuni incurabile și au nevoie de însoţitor.

Impact real: Care este stadiul proiectelor finanţate prin PNDL-2?

Doru Diaconu: Suntem în execuţie cu sistemul de alimentare cu apă. Prin urmare, au început lucrările din primăvara acestui an, și se lucrează în continuare. Termenul de execuţie este de 24 de luni. La proiectul privind sistemul de canalizare nu am emis autorizaţia de construire încă, urmează să facem acest lucru cât de curând posibil. Am făcut o solicitare la Compania Națională de Investiții pentru o sală de sport care se va construi în curtea şcolii Roşiile. Am primit avizul favorabil privind faptul că a fost introdusă în Panul de Investiţii 2019 al Companiei Naţionale de Investiţii. Procedurile vor fi continuate de CNI, fiind standard, iar noi vom preda amplasamentul. Am mai depus încă o solicitare pentru extinderea și modernizarea căminului cultural din centrul localităţii, o investiţie destul de mare, pentru care am demarat măsurătorile în vederea întocmirii studiului de fezabilitate, după care vom preda proiectul la CNI, iar mai departe urmează licitaţia privind execuţia. Am achiziţionat prin GAL un tractor performat, dotat cu lamă de zăpadă, sărăriţă și tocător, pe care-l vom pune în funcţiune pentru a curăţa vegetaţia de pe marginea drumurilor. Este un utilaj de mare ajutor. Pe viitor avem în plan identificarea fondurilor pentru modernizarea centrului civic, un proiect pe care-l tot amintim de trei ani. În proiect intră: amenajarea unui spaţiu de agrement pentru copii, mobilier stradal şi o parcare. Mai avem un proiect depus la CNI pentru construirea unei noi primării, dar care nu a primit finanţare. Actuala primărie este o locaţie veche de peste 100 de ani şi orice lucrări am face, este în zadar, nu reuşim să o aducem la un stadiu adecvat .

Impact real: Cât de extinsă este rețeaua de apă şi canalizare din comună, și cât de folosită de locuitori este ea?

Doru Diaconu: Pe vechea lucrare de înfiinţare a sistemului de apă şi canalizare, demarată cu bani europeni, avem peste 200 de abonaţi, adică în procent de 50% din populaţie s-au branşat la reţeaua finalizată. Sunt mulţumit, fiindcă aceste branşări la sistemul de apă şi canalizare s-au făcut doar în câteva luni. Sistemul îl administrăm noi. Am înfiinţat un serviciu public de alimentare cu apă şi canalizare, ne-am obţinut licenţa şi aşteptăm aprobarea privind tarifele. În prezent funcţionăm la preţul de 4 lei metrul cub apă şi un leu canalizarea, probabil o să mai crească puţin aceste costuri, dar, cu siguranţă, nu o să ajungem la preţul practicat de Apavil niciodată.

Impact real: Ridicarea gunoiul menajer rămâne o problemă greu de rezolvat?

Doru Diaconu: Este o problemă delicată, nu numai în această zonă. Am avut contract cu firma de salubrizare până pe data de 5 mai, prin urmare ne-a expirat contractul. Noile preţuri pentru acest serviciu depăşesc toate aşteptările, încă nu am făcut contractul pentru continuarea serviciilor, fiindcă vrem să mai analizăm situaţia, să vedem dacă nu vom găsi vreo ofertă mai bună. Dar, se pare că nu o să existe aşa ceva. Preţurile au crescut destul de mult. Nu se poate aşa ceva, să dea o familie 30 de lei lunar pentru ridicarea gunoiului şi 25 de lei pentru încărcarea unei butelii, în situaţia în care are o pensie de 640 de lei lunar. Iar în situaţia asta sunt mulţi. Este o problemă destul de delicată, pentru care sper să se găsească o soluţie. Presiunile sunt foarte mari. Ordonanţa 74 specifică faptul că, până în luna iunie, trebuie să avem implementat sistemul de colectare selectivă în toate localităţile, dar operatori care să fac acest lucru nu sunt, populaţia nu este conştientă ce trebuie să facă din punctul acesta de vedere, deci treaba este extrem de delicată.   

Impact real: Care sunt proiectele primăriei pentru modernizarea infrastructurii rutiere?

Doru Diaconu: În această primăvară s-a mai turnat 2 kilometri de covor asfaltic pe drumul judeţean 676. În perioada următoare vom demara lucrări de întreţinere a drumurilor comunale prin pietruire, balastare şi plombare, cu fonduri alocate din bugetul local în valoare de 180 de mii de lei, în aşa fel încât să le punem în funcţiune. Mai avem depus la Ministerul Dezvoltării un proiect privind asfaltarea drumurilor locale pe o lungime de 17 kilometri, având valoarea de 140 de miliarde de lei, proiect care nu a intrat la finanţare în 2018. Am înţeles că se reia analiza acestor proiecte. În situaţia aceasta aş fi mulţumit dacă ar intra acest proiect la finanţare. Cu această lucrare de asfaltare am rezolva o mare parte a drumurilor comunale. Este un proiect prioritar, localitatea însumând peste 200 de kilometri de drumuri comunale. Din toţi aceşti kilometri s-au asfaltat 20 de kilometri. Dacă ni se va finanţa şi acest proiect, care cuprinde 17 kilometri de drumuri, suntem mulţumiţi. Localitatea are aproximativ 3000 de locuitori, este întinsă, are 11 sate cu distanţe destul de mari între ele, de peste 5 kilometri. Prin urmare, asfaltarea drumurilor este o lucrare prioritară pentru comunitate.

Impact real: Înfiinţarea sistemului de gaze naturale reprezintă o prioritate pentru cetăţenii din Roşiile?

Doru Diaconu: Este o investiţie pentru care facem demersurile necesare. În acest sens vom avea o întâlnire cu o firmă de consultanţă, în cadrul căreia vor fi prezente mai multe administraţii locale din această zonă, unde vom afla care sunt paşii pentru înfiinţarea sistemului de gaze naturale. Am făcut adresă la Romgaz, iar prima soluţie dată de companie a fost conectarea localităţii la reţeaua care va trece prin localitatea Grădiştea. Faptul că, de la localitatea Grădiştea până la linia principală a localităţii Roşiile, reţeaua traversează un sat care nu este populat, adică aproximativ 6 kilometri, fără sa aibă niciun consumator, nu a fost o variantă bună. Atunci soluţia viabilă a rămas să mergem împreună cu administraţia localităţii Tetoiu. Prin urmare, avem avizul de principiu de la Romgaz. Urmează întocmirea proiectului comun din punct de vedere juridic între cele două localităţi. În prima fază, sistemul va demara pe linia principală a localităţii.

Impact real: Veţi putea onora promisiunile pe care le-aţi făcut cetăţenilor în timpul campaniei, până al finele mandatului?

Doru Diaconu: Sunt mulţumit de realizările de până acum. Sunt convins că tot ce mi-am propus în acest mandat voi ajunge să realizez în mare parte. Spun asta pentru că, atunci când faci o promisiune electorală, este bine să ştii pe ce te bazezi, aşa încât, la finalul celor patru ani, să ai rezultatele pe care ţi le-ai propus. În general oamenii au nevoie de lucruri simple şi, dacă la aceste lucruri nu putem să fim atenţi, nu vom merge mai departe. Consider că, indiferent cât de mică sau mare este problema cetăţeanului, important este să-i dai atenţie şi să cauţi o soluţie.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *