EDITORIAL:  Dragnea, între închisoare şi canibalizare

Ne-am obişnuit, de câţiva ani, să voteze numai marionetele unor partide, fără ca rezultatul votului să exprime în mod echitabil şi clar opinia majorităţii românilor. Acesta este şi motivul pentru care în străinătate nu s-au deschis suficiente secţii de votare, pentru a fi în primul rând accesibile teritorial tuturor românilor care trăiesc acolo, iar în ţară electoratul este în continuare manipulat, în aşa fel încât să îl apuce lehamitea de politică, în general. Şi atunci cine rămâne să voteze, în ziua alegerilor? Aţi ghicit: căţeii politici ai unor partide, bugetarii care pot fi manipulaţi de partidul aflat la putere şi pensionarii care fie sunt disciplinaţi din convingere, fie pentru că aşa le-a cântat preotul la slujba de duminică.

Aşa a ajuns să ne conducă PSD şi PNL de-a lungul ultimilor zeci de ani, cu voturi obţinute de la maximum 30% din electorat. Aşa că, pe bună dreptate, acestor maeştri ai manipulării politice le tremură pantalonii pe buci atunci când se anunţă o prezenţă masivă la vot. De ce? Pur şi simplu, pentru că acest lucru înseamnă că printre votanţi se numără şi foarte mulţi aşa-zişi nehotărâţi, sau neînregimentaţi politic, al căror vot nu poate fi controlat. Acesta este doar unul dintre motivele decăderii PSD, pe care o preconizăm cu zeci de ore înainte să se închidă urnele.    

Un rezultat bun al PSD este oricum exclus la aceste alegeri, după ce partidul şi-a canibalizat mai mult de jumătate dintre propriii lideri şi după 30 de luni de guvernare fără măsura bunului simţ. În aceste condiţii, o parte dintre alegătorii tradiţionali ai PSD, care au votat în 2016 nu vor participa la vot din lehamite, sau pentru că nu vor să gireze europarlamentarii Grivco, apăruţi peste noapte pe locuri eligibile.

Preconizăm însă, că nici PNL nu va face o figură prea strălucită, după ce şi-au ascuns patru ani capul în nisip, şi şi-a alungat cei mai buni comunicatori. „Gaşca” lui Orban, de pe lista căreia nu lipsesc numele ciudate, gen Rareş Bogdan, nu va reuşi nici ea să canalizeze nemulţumiţii de PSD. În aceste condiţii, preconizăm că vor face o figură nesperat de frumoasă partide mici, precum USR, Pro Romania, poate chiar şi PSDI, partidul lui Vanghelie, ultimul pur şi simplu pentru inspiraţia de a-şi alege un nume asemănător celui mai mare partid din România. Seva vitală care a alimentat votanţii PSD în 2016, fantoma USL şi anti băsismul lipsesc astăzi cu desăvârşire, iar gargara anti justiţie şi naţionalismul deşănţat nu au avut efectul scontat. PNL va fi în culmea fericirii dacă va trece la aceste alegeri de 25%, din cauza dimensiunii limitate a bazinului electoral propriu, mai ales că o parte dintre alegătorii lor au fost deja atraşi la ALDE sau vor prefera USR, iar o parte dintre foştii simpatizanţi PDL vor alege PMP.

Un alt motiv important pentru care PSD va descoperi că nu este nemuritor este amânarea pronunţării în procesul lui Dragnea. Chiar dacă va câştiga alegerile la scor, suntem obişnuiţi cu faptul că PSD a fost lăsat de multe ori cu ochii în soare în urma unor alianţe de dreapta, fiind cel mai de succes partid de opoziţie din România, în anumite perioade. Un scor electoral sub 30% ar fi de-a dreptul grav pentru PSD, tocmai pentru că îi taie posibilitatea de a mai încheia alianţe viabile cu alte partide, încât să taie şi să spânzure în voie bietele rămăşiţe ale bugetului de stat. Noi preconizăm un rezultat ceva mai apropiat de 25% decât de 30%, cum speră PSD, ceea ce va egaliza din nou scena politică românească şi va aduce, măcar pentru moment, o disponibilitate nemaiîntâlnită spre negociere.   

Judecătorii aşteaptă şi ei, aşa cum era normal, să vadă ce rezultat obţine PSD la alegerile europarlamentare, pentru a şti, la o adică, dacă li se va tăia capul în cazul în care vor da un verdict tranşant în cazul Dragnea. Unii afirmă că un rezultat prost al PSD îi va pecetlui soarta lui Dragnea aducându-i condamnarea, în timp ce un rezultat bun sau foarte bun îl va propulsa pe acesta pe cai mari, poate chiar în cursa pentru Cotroceni.

Oare ce se va întâmpla cu viteazul Dragnea, după aflarea rezultatului votului de duminică? Oare ce ar prefera: să fie condamnat cu executare, dând vina pe sistem, sau să fie achitat şi lăsat pradă baronilor din propriul partid, cu izmenele în vine şi cu ciucurelu la vedere? �

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *