In weekend, „Cocoșul de Hurez” reunește 100 de ceramiști din țară și de peste hotare

Vreme de trei zile, în perioada 31 mai- 2 iunie 2019, oraşul Horezu va fi capitala ceramicii populare româneşti, cu ocazia marcării celei de-a 49-a ediţii a Târgului de ceramică „Cocoşul de Hurez”. Primăria oraşului Horezu, în parteneriat cu Asociaţia GAL Horezu, Casa de Cultură „C. Brâncoveanu Horezu” şi Consiliul Judeţean Vâlcea au pregătit un program cultural-artistic în care vor domina arta meşteşugului olăritului, această îndeletnicire a horezenilor, în mâinile cărora lutul autentic prinde viaţă. În jur de 100 de ceramiști din Romania, dar și de peste hotare, alături de „pricepuții” din Horezu vor poposi, vreme de trei zile, alături de exponatele lor, la Horezu. Redăm mai jos programul întreg al evenimentului:

Vineri, 31 mai

Satul de vacanţă “Stejari”
10.00- 16.00- Primirea invitaţilor;
16.00- 21.00- Evaluarea producţiei de ceramică şi selecţia lucrărilor pentru Concursul de creaţie “COCOŞUL DE HUREZ” 2019.

Sâmbătă, 1 iunie

Satul de vacanţă “Stejari”
11.00- 1130- Deschiderea oficială a Târgului Ceramicii Populare Româneşti “Cocoşul de Hurez”. Prezentarea invitaţilor;
11.30- 1230- Turul oficial al standurilor;
13.00- 1500- Degustarea produselor tradiţionale de Horezu;
Casa de Cultură “Constantin Brâncoveanu”
15.30 – 1800- Reuniunea juriului concursului de creaţie. Evaluarea pieselor înscrise în concurs.

Platoul din Satul de vacanţă “Stejari”(scena)
18.30- Festivitatea de premiere a Concursului de creaţie artistică;
19.00- Spectacol extraordinar oferit de Asociația GAL “Microregiunea Horezu” și Primăria orașului Horezu cu Olguța Berbec, Roberta Crintea, Taraful Florin Chirițoiu, Florin Ionaș(Generalul) și Claudia Ionaș.

Duminică, 2 iunie

Satul de vacanţă “Stejari”
09.00- 18.00- Program de prezentare a produselor de ceramică.
10.00 – 13.00- Concurs de olărit pentru amatori – “STRÂMBĂ ROATA”
1200- Spectacol folcloric susținut de Ansamblul “BRĂDULEȚUL” al Casei de Cultura “Constantin Brâncoveanu” Horezu și invitați

 “Cocoşul de Hurez, fenomenul care atrage an de an mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă, oameni care ştiu să distingă valoarea consacrată prin valorile certe ale artei populare şi tradiţiei multiseculare a acestui vestit meștesug.

Pornind de la tradiţia străvechilor târguri de Moşi, această manifestare se constituie ca o frescă a creaţiilor meșteşugarilor lutului din România. Este un argument care justifică atât perenitatea Târgului, cât şi largul ecou naţional şi internaţional al acestei extraordinare manifestări. Cocoșul de Hurez, ca motiv popular, este simbolul Orașului Horezu și reprezintă trezirea la viață a țăranului român“, a declarat primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *