Gheorghe Melente: „Este nevoie de accesibilitate în privinţa absorbţiei fondurilor europene”

Gheorghe Melente duce la îndeplinire cel de-al doilea mandat la conducerea primăriei. Declară că bilanţul celor trei ani de administrare din acest mandat este unul bun, chiar dacă fondurile guvernamentale atrase au fost singura alternativă de finanţare a proiectelor. Cu o experienţă vastă în accesarea banilor europeni, în mandatul trecut, alesul PNL subliniază că este necesar sa se aducă modificări în regulile de accesare a fondurilor europene, astfel încât şi localităţile mici să se poată plia condiţiilor impuse: „Şi acest mandat, ca şi cel trecut, este unul foarte bun din punct de vedere investiţional şi uşor, uşor, ne apropiem de finalizarea lucrărilor. Sunt proiecte pentru care s-au atras fonduri de la stat, acestea fiind singura alternativă de absorbţie a fondurilor în localitate, în acest mandat. Comunele cu puţini locuitori nu primesc punctaj în vederea selectării proiectelor, faţă de cele cu populaţie mai numeroasă, astfel că pornesc din start cu un handicap, spune primarul. Drăgoeştiul este o localitate mică şi nu am avut acces la banii europeni în acest exerciţiu financiar, din cauza condiţiilor impuse în axele de finanţare. Aşteptăm modificări în acest sens, avem nevoie de accesibilitate în privinţa condiţiilor impuse în programele europene, astfel încât toate localităţile să se poată plia în vederea absorbţiei fondurilor europene. Avem proiecte pentru asfaltarea drumurilor de tarla şi pentru regularizarea torenţilor, pentru care căutăm sursă de finanţare”, a precizat primarul.
Dezvoltarea continuă este o stare de normalitate
Munca administraţiei locale în slujba comunităţii este vizibilă, comuna Drăgoeşti căpătând o altă înfăţişare, în ultimii ani. Drumurile comunale sunt acum asfaltate, clădirile publice sunt renovate, şcolile modernizate, administraţia publică funcţionează, este eficientă şi deschisă pentru cetăţeni. Mai sunt multe lucruri de făcut, fiindcă sunt proiecte întocmite, care trebuie finalizate. Prin Fondul Suveran de Investiţii, primarul a depus un proiect pentru înfiinţarea reţelei de gaze naturale: „Pentru înfiinţarea reţelei de gaze avem colaborare cu administraţia locală Olanu, Galicea şi Stoileşti. Înfiinţarea reţelei de gaze naturale este cel mai bun lucru pe care-l vreau concretizat şi care, probabil, în timp, îşi va găsi finalizare”, afirmă primarul Melente.

Localitatea este afectată de alunecări de teren
În localitate, în urma ploilor abundente s-au produs alunecări de teren destul de grave. Viiturile succesive care s-au format au rupt malurile de pământ într-un sat, în anul 2015, iar în altă zonă drumul se deplasează după fiecare ploaie mai puternică. În urma sesizărilor transmise de primărie instituţiilor abilitate ale judeţului, la faţa locului s-a deplasat o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliul Judeţean şi Prefecturii, însă lucrurile au rămas fără răspuns: „În zona Piu şi Pripor sunt de patru ani aceste alunecări de teren şi nu s-a luat nici o măsură. A venit o comisie, a constatat sesizarea mea, dar durerea este că am rămas cu alunecările la fel. Ultimul deviz pe care l-am făcut pentru o alunecare de teren era de 5 miliarde de lei, şi ei mi-au alocat 50 de mii de lei, bani cu care abia am reuşit să repar şanţul şi am pus o palmă de asfalt. În zona Piu este o situaţie destul de gravă, alunecarea de teren este în spatele unei gospodării, la o distanţă de 10 metri, iar la fiecare ploaie mai puternică, dealul se deplasează tot mai mult. În satul Boncani deocamdată gospodăriile nu sunt în pericol, dar drumul a alunecat deja cu asfalt cu tot. Noi am intervenit atât cât s-a putut. Am făcut o situaţie clară pe care am transmis-o la Prefectură”, mai afirmă primarul.
Localitatea Drăgoeşti face parte din proiectul lansat de Consiliului Judeţean Vâlcea, privind modernizarea DJ 678. Drumul, nereabilitat din anul 1972 are o lungime de 38,5 kilometri va fi recondiţionat total, au declarat autorităţile locale, care se aşteaptă cu sufletul la gură începerea lucrărilor: „Sper, şi cred că acest drum, într-un final, se va asfalta. Spun acest lucru fiindcă nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect, nici măcar nu s-au mai făcut plombări în această primăvară. Proiectul trebuia sa înceapă de anul trecut. Drumul judeţean 678 porneşte de la limita cu judeţul Olt, parcurge comunele Drăgoeşti, Galicea, Olanu şi Budeşti, ajungând până în drumul naţional 7. Acest drum este cea mai scurtă cale de acces a comunităţilor din sud-estul Vâlcii la Reţeaua trans-europeană de transport DN7.
