Se ascut săbiile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Vâlcea. Constantin Rădulescu pornește cu prima şansă, graţie votului uninominal

Doar un an până la alegerile locale viitoare, când vâlcenii îşi vor alege din nou primarii şi preşedintele Consiliului Judeţean. Printr-o ordonanță de urgență adoptată zilele trecute, s-a modificată legislaţia pentru ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de către cetăţeni, şi nu din rândul consilierilor judeţeni, aşa cum se proceda înainte. Premierul Viorica Dăncilă este de părere că acest lucru va da mai multă legitimitate şi responsabilitate preşedinţilor care vor pune în practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales. „Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, spune premierul. Imediat după adoptarea ordonanţei, administraţia prezidenţială a ieşit cu un mesaj prin care îşi arată dezacordul cu votul uninominal, şi chiar sugerează adoptarea unei ordonanţe, ca şi primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin: „Aceasta ordonanţăreprezintă o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcționare a administrațiilor publice și de a îndrepta situația în privința alegerilor locale, soluția este clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale. Chiar şi vicepremierul Daniel Suciu a declarat, că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de Consiliu Județean, iar 29 dintre aceștia susțin modificarea legislației privind alegerea șefilor de CJ prin vot uninominal. Printre susținători sunt și președinți de Consilii Județene din partea PNL, potrivit ministrului.

Constantin Rădulescu (PSD) vs. Cristian Buican (PNL), pentru judeţul Vâlcea

Chiar dacă, pentru prima dată în ultimii treizeci de ani, în urma alegerilor europarlamentare, judeţul Vâlcea şi-a schimbat culoarea politică, din roşu în galben, votul uninominal vine ca o gură de oxigen pentru actualul preşedinte în funcţie, Constantin Rădulescu. Social-democratul pleacă cu prima şansă în câştigarea unui nou mandat, mandat pe care a anunţat că şi-l doreşte în urmă cu mai mult timp. Modul în care va gestiona ultimul an, de la comunicare până la implementarea proiectelor, vor fi definitorii în câştigarea noului mandat. Un rol important îl va avea şi poziţionarea liderului PER, Mircia Gutău, alături de care are, în prezent, o alianţă la conducerea judeţului. Mircia Gutău a fost factor decisiv în urma alegerilor din 2016, când, cu ajutorul celor trei consilieri pe care i-a obţinut, a înclinat balanţa şi l-a făcut preşedinte pe Constantin Rădulescu. În schimb, Gutău a obţinut linişte în Consiliul Local, consilieri PSD „supuşi”, astfel încât proiectele pentru municipiul Râmnicu Vâlcea să treacă „ca prin brânză”.

Buican, „îmbărbătat” de câştigarea alegerilor europarlamentare

De cealaltă parte, liderul PNL, Cristian Buican a primit şi el un imbold din partea populaţiei din judeţul Vâlcea, prin câştigarea alegerilor europarlamentare. Pe 26 mai, PNL a câştigat la „mustaţă” alegerile în judeţul Vâlcea, cu 900 de voturi peste PSD, lucru care îl „îmbărbătează” pe Buican să se lupte pentru câştigarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean. Cât timp a fost Ion Cîlea la conducerea judeţului, Buican nu a îndrăznit niciodată să-l contracandideze, conştient fiind de faptul că nu avea nicio şansă în fata notorietăţii unui om care a luptat până în ultima clipă a vieţii pentru binele judeţului. Buican a candidat pentru prima dată în 2016, dar negocierile politice l-au făcut să piardă în faţa lui Rădulescu. Deşi nu şi-a exprimat public intenţia de a candida, cel mai probabil, Buican va fi scos în faţă de conducerea partidului pentru a se lupta cu actualul preşedinte şi să aducă, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, în dreptul PNL-ului, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Este evident faptul ca lupta pentru președinția Consiliului Județean se va da între cele două partide, PSD și PNL, adoptarea votului uninominal nefiind pe placul celor din USR, PLUS, ALDE și PMP care nu au personalități puternice în județ, capabile să câștige confruntarea pentru o astfel de funcție.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *