Toma Peştereanu: „Dacă PSD-ul vrea să reînvie, trebuie neapărat să scoată în față oameni tineri, pregătiţi”

Primarul comunei Costești, Toma Peștereanu a vorbit, intr-un interviu acordat cititorilor Impact real despre rezultatele slabe obținute de PSD în urma alegerilor europarlamentare, atât în județul Vâlcea, cât și la nivel național. Cum vede „resuscitarea” PSD-ului, partid din care face parte și care întotdeauna a ieșit câțtigător în comuna pe care o administrează, dar și ce masuri imediate ar trebui luate la nivel de județ, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care au fost rezultatele la alegerile europarlamentare în comuna Costeşti? De ce oamenii au ales să voteze şi altceva, în afară de PSD?

Toma Peştereanu: La noi a ieşit PSD-ul, cu 40%, dar au obţinut şi PNL-ul voturi, dar şi USR-ul. S-a petrecut acelaşi fenomen, de sus până jos. Şi în mediul rural, s-a votat exact cum le-a spus conştiinţa. Nu au ţinut cont de nimic. Care au ţinut cu PSD-ul, au votat PSD, care au votat cu Ponta, au fost oameni social-democraţi care au votat împotriva PSD-ului, au existat şi persoane care au ţinut cu Băsescu. Liberalii şi-au adus voturile înapoi, pentru că a existat o comunitate de liberali aici în localitate. Marele nostru semn de întrebare rămâne USR-ul. Mai mult decât atât, noi am avut peste 200 de voturi pe liste suplimentare, de unde voturi pentru PSD sunt convins că au fost foarte puţine şi cele mai multe s-au dus la USR şi PNL. Ura generală spre Dragnea, aşa zisa „ciuma roşie” şi ieşirile agresive pe site-urile de socializare au învins bunul simţ. Din păcate, noi, pesediştii suntem cu prea mult bun simţ, ne lăsăm călcaţi în picioare şi nu răspundem aşa cum trebuie. Am stat foarte prost la capitolul site-uri de socializare, noi nu avem mesaj către tinerii între 18-30 de ani. La nivel de partid nu s-a gândit o strategie pentru facebook, pentru că site-urile acestea de socializare au avut un rol foarte important. Să fim serioşi, lumea nici nu ştie cine este USR-lul la Vâlcea sau la Costeşti. A venit şi o presiune din partea celor plecaţi în străinătate către cei de acasă, să iasă la vot. Cei care au avut consideraţie faţă de primari, au venit şi au votat, din bun simţ faţă de noi, că altfel nu veneau. Nu s-a făcut nici o campanie aşa cum trebuia. Noi, la Costeşti, nu am lăsat steagurile jos, am stat de vorbă cu oamenii, i-am încurajat să iasă la vot. Acestea au fost cauzele.

Impact real: Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, judeţul Vâlcea şi-a schimbat culoarea politică, din roşu în galben. Va renaşte PSD-ul, cum vedeţi situaţia?

Toma Peştereanu: Da, dar asta nu înseamnă că a făcut cineva ceva în plus sau că au fost liberalii mai buni. A contat implicarea lui Rareş Bogdan în PNL şi a lui Iohannis în organizarea referendumului, care i-a determinat pe oameni să iasă la vot. Dacă se făceau două comisii separate sau referendumul într-o altă zi, era mai bine pentru PSD. Din păcate, PSD-ul organizează alegerile şi tot timpul pierd. De ce pierd? Nu vreau să dau vina pe nimeni, dar Dragnea trebuia să se retragă de acum două luni şi să îşi vadă de viaţa lui. Trezirea trebuie făcută imediat, reluate nişte probleme care pe oameni îi dor, votul prin corespondenţă trebuie făcut neapărat, este necesară popularizarea secţiilor de votare din timp, pentru că acele cozi infernale crează emoţie pentru cei din ţară. Este nevoie de un partid de stânga, socialist, dar cu prevederi europene.

Impact real: Ce vă nemulţumeşte referitor la politica de astăzi, la modul cum funcţionează lucrurile pe eşichierul politic?

Toma Peştereanu: Ce mă nemulţumeşte pe mine? Trebuie să lăsăm excursiile în străinătate, avem o ţară frumoasă şi trebuie să ne mândrim cu ea, să lăsăm maşinile străine, avem maşini româneşti foarte bune. Sunt atâtea spitale romaneşti, şi noi mergem să ne tratăm în străinătate. Dacă vrei să fii social-democrat, trebuie să promovezi produsele româneşti. Dacă vrei să fii liberal, da, cumpără-ţi maşini scumpe, du-te în vacanţe exotice. În al doilea rând, este nevoie de programe pentru tineri. Există programe sportive, economice, programe foarte bune şi trebuie ieşit cu ele în faţă. Sunt start-up-urile care oferă bani, mai ales în mediul rural, unde oamenii vor să îşi facă un solar sau o plantaţie ceva. Trebuie ieşit în faţă cu astfel de programe şi simplificată documentaţia. Totodată, trebuie schimbată mentalitatea funcţionarilor din instituţiile intermediare, AFIR şi POR. Sunt angajaţi în aceste instituţii care îţi pun piedici, prin documentaţiile stufoase. Trebuie schimbate ghidurile de finanţare, nu este vina Uniunii Europene că nu putem accesa fonduri, este tot vina noastră, a funcţionarilor publici care au o mentalitate învechită şi pun condiţii de accesare uneori aberante. Dacă PSD-ul vrea să reînvie, trebuie neapărat să scoată în față oameni tineri, pregătiţi, că sunt convins că au şi din ăştia. Cred că există tineri străluciţi în toate ministerele, care nu sunt scoşi în faţă. Trebuie făcută o echipă bună şi atunci nu greşeşti. Nu trebuie să le ştii tu pe toate, însă trebuie să ai în jurul tău oameni pregătiţi, care să te informeze. O altă chestie, eu le-am mai spus şi o repet: dacă ai un primar PSD, ține la ai tăi, nu încerca să îmi aduci mie alţi primari care nu cred că au decât interese pur personale. Dacă ai 30 de primari, ține la aia pe care îi ai. Şi pentru noi este greu, să ne luptăm să câştigăm toate alegerile în comună şi noi chiar am câştigat de fiecare dată, cu o singură sincopă, în 2004, când ne-a fost schimbat primarul. În rest, pe noi nu ne-a bătut niciodată PNL-ul la Costeşti. În privinţa investiţiilor, trebuie să promiţi ce poţi să faci. Nu promite cinci spitale regionale şi nu faci niciunul. Promite un singur spital şi vă spun că românul era mulţumit cu unul singur. Dacă promiteai 12 km de autostradă şi aveai 40 km, era bine, dar nu promite 100 km şi tu nu ai nici 20 de km. Sunt foarte multe lucruri bune făcute de PSD, au venit cu măsuri prin care au ajutat pensionarii, sistemul public, au mărit salariile personalului medical, dar comunicarea a fost una deficitară.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii?

Toma Peştereanu: Deja noi am finalizat două din cele trei proiecte finanţate prin PNDL-2, s-a lucrat foarte bine, lucrările au fost decontate şi lucrăm foarte bine. Acest program guvernamental a funcţionat foarte bine. Nu au fost nici documentaţii stufoase, chiar s-a derulat foarte bine. Acest program ar trebui continuat cu un PNDL-3. Mai sunt lucruri de făcut, aducţiuni cu apă, drumuri de asfaltat. În prezent lucrăm la proiectul de asfaltare în colaborare cu localităţile Pietrari şi Bărbăteşti, un proiect pe care iniţial am încercat să-l depunem pe fonduri europene şi ne-a fost respins şi pentru care am reuşit să prindem finanţare guvernamentală. Trebuie modificate ghidurile de finanţare pe fonduri europene, că dacă nu le modificăm, doar ne uităm la ele pentru că nu le putem accesa din cauza funcţionarilor noştri care ne pun piedici. Noi încercăm să facem treabă în continuare. Am depus la CNI un proiect pentru un complex sportiv şi încă un proiect care cuprinde consolidarea unei alunecări de teren, lucrăm la documentaţie. Am început modernizarea dispensarului uman, prin fondul Naţional de Investiţii. Este nevoie de o reabilitare capitală şi o vom face. Totodată nu renunţăm la proiectul de gaze, vom încerca o colaborare cu localităţile vecine Păuşeşti, Stoeneşti şi Bărbăteşti. Şi prin GAL gândim nişte proiecte, ne-am dori un teren sintetic la Şcoală Costeşti sau o piscină pentru copii. Le luăm pe rând, pentru că avem nevoie de bani pentru studiile de fezabilitate. Mai avem în plan, pentru primăvara anului viitor şi modernizarea centrului comunal, cu alei pietonale, mobilier stradal şi iluminat public modern.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *