Festivalul „Cireşarii” a ajuns la a 49-a ediţie
Duminică, 9 iunie, în localitatea Dănicei a avut loc cea de 49-a ediţie a „Zilelor localităţii Dănicei”, sub genericul „Festivalul Cireşarii”.
Sărbătoarea comunei Dănicei s-a dovedit şi anul acesta a fi o manifestare de excepţie, motiv de mare satisfacţie pentru echipa primăriei.
Programul a debutat cu o serie de competiţii menite să-i bucure pe copiii din localităţile Dănicei, Galicea, Drăgoeşti, Stoileşti, Vitomireşti, Ciomăgeşti, Cuca şi Sâmbureşti şi să-i antreneze în diverse activităţi artistice, culturale şi sportive. Toate echipele au fost premiate cu diplome. Câştigătorilor li s-au acordat premii pentru „Cel mai bun solist vocal”; „Cel mai bun recitator”, „Cel mai bun cor vocal ”; „Cea mai bună formaţie de dans popular şi dans modern”, „Cea mai bună echipă de handbal şi fotbal”, „Cel mai bun atlet”, iar câştigătorii au primit Cupa Cireşarii. După ora 14:00, pe scena amenajată în Zăvoiul din satul Lăunele de Jos a avut loc un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia Vâlceană”, unde au evoluat de asemenea elevii şcolilor din localităţile prezente la festival, şi interpreţii: Cristian Pomohaci, Olguţa Berbec şi formaţia Atlas. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.
„Festivalul Cireşarii” este simbolul localităţii
Primăria Dănicei sprijină manifestările culturale, religioase şi sociale ale comunităţii şi alocă în fiecare an resursele financiare pentru bunul mers al activităţilor. Primarul Dumitru Pirneci este de părere că Festivalul Cireşarii rămâne o manifestare de excepţie: „Acest eveniment a devenit deja o datină, cei care l-au înfiinţat i-au dat numele de „Cireşari” datorită faptului că luna iunie este luna cireşelor. Este necesară organizarea unei zile dedicată comunităţii, este un prilej ca lumea să se adune şi să-şi regăsească valorile culturale. Pentru noi, Festivalul Cireşarii este un simbolul al localităţii. Şi anul acesta, aşa cum i-am obişnuit în fiecare an pe localnici, am reuşit să avem diverse competiţii pentru copii, pe care i-am premiat, iar celor mai buni le-am acordat cupa Cireşarii”, spune primarul Dumitru Pirneci.
Ziua comunei a adunat laolaltă fiii satului
Ca în fiecare an, sărbătoarea a adunat laolaltă tinerii satului, veniţi de la muncă, din străinătate, gospodari ai locului care, după un an de trudă, au aşteptat cu nerăbdare o asemenea manifestare pentru a uita de grijile cotidiene şi a se distra pe cinste. „Ziua Comunei“ a fost o sărbătoare cu adevărat fără seamăn, este de părere primarul. Pentru comunitate şi pentru toţi aceşti fii de seamă ai locului, această zi a localităţii a devenit tradiţie. Primarul este de părere că Ziua comunei Dănicei nu este ziua primăriei, ci ziua locuitorilor acestei comunităţi. Mulţi sunt cei care afirmă că astfel de manifestări sunt oportune, iar majoritatea oamenilor cu gândire şi spirit civic susţin aceste evenimente: „Este necesară organizarea unei zile dedicată comunităţii, este un prilej ca lumea să se adune şi să se bucure de revederea prietenilor dragi. Sunt bucuros că am reuşit să organizăm o asemenea manifestare. Reuşita acestui eveniment deosebit s-a datorat implicării întregii noastre comunităţi, a Consiliului Local şi echipei din primărie. În acelaşi timp, le mulţumesc celor care au răspuns ,,prezent” pentru organizarea unei astfel de manifestări. În felul acesta, am dorit să-mi arăt recunoştinţa faţă de concetăţenii mei, care mă susţin în toate proiectele pe care doresc să le realizez. Avem multe de făcut în localitatea noastră, însă, cu multă răbdare, muncă şi voinţă le vom face împreună pe toate”, a declarat, pentru cititorii ziarului Impact real, primarul Dumitru Pirneci.
La Dănicei s-au ţesut interesante şi valoroase tradiţii
Tradiţiile zămislite în vatra străveche a Dăniceilor aveau mare vitalitate şi se înscriau în istoria spiritualităţii pământului românesc.
Calendarul popular era în conştiinţa locuitorilor acestei aşezări, iar principalele sărbători ale anului erau ţinute cu sfinţenie. Duminica Mare de Rusalii, cunoscută sub denumirea de Moşii de Vară, străveche sărbătoare populară, era celebrată cu fast de populaţia tracă, mulţimea fiind cuprinsă de o adevărată nebunie a dansului. Cu capetele împodobite cu flori, oamenii inundau grădinile şi dumbrăvile înflorite din localitate şi, în sunetul muzicii şi cântecelor, se învârteau în hore şi dansuri. Această sărbătoare a antichităţii s-a păstrat în forme diferite, până în zilele noastre. La Dănicei, cândva, în această zi de sărbătoare, fetele purtau la brâu şi în sân flori, pentru a alunga ielele. Tinerii împleteau cununiţe de câmp şi le purtau cu mândrie, la celebrarea căsătoriilor. Timp de trei zile, prin sat veneau din satele vecine cunoscute cete de căluşari, care făceau adevărate demonstraţii de virtute şi frumuseţe artistică. Căluşul se practica sub forma unui rit de vindecare. La muncă, dar mai ales la horă şi la biserică, oamenii se îmbrăcau în costume naţionale, ţesute în casă. Pentru cusătura iilor pe pânză de borangic sau marchizet, fiecare gospodărie creştea viermi de mătase. De Sânziene, sărbătoare străveche din antichitatea românească, fetele din Dănicei mergeau în grup pe câmp şi culegeau flori. Se întorceau spre acasă cântând şi dansând, iar cele care se înfăşurau cu cununi de flori peste mijloc deveneau mai frumoase şi mai drăgăstoase: „Sunt multe de spus despre tradiţiile populare care s-au ţesut în satele noastre de-a lungul timpului, însă ele şi astăzi dau vitalitate şi prospeţime aşezării”, afirmă primarul din Dănicei, Dumitru Pirneci.