Dumitru Pirneci: „Comunitatea din Dănicei a ştiut să aprecieze faptul că administraţia judeţeană i-a fost alături”

Într-un interviu pentru Impact real, Dumitru Pirneci face un bilanţ al activităţii de primar în cele patru mandate, afirmând că, astăzi, Dăniceiul este o altă comună, faţă de cea pe care a preluat-o la primul mandat.

Cât de mult apartenenţa politică a primarului influenţează factorul politic, cum au reuşit să încline balanţa cetăţenii din Dănicei, la alegerile europarlamentare din această primăvară şi dacă ar putea schimba mult lucrurile pe scena politica din Vâlcea reintroducerea votului uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Cum au reuşit să încline balanţa cetăţenii din Dănicei, la alegerile europene din această primăvară, şi dacă apartenenţa politică a primarului a contat?

Dumitru Pirneci: La Dănicei nu s-a ţinut cont de culoarea politică a primarului niciodată, iar comunitatea din Dănicei a ştiut să aprecieze prin vot faptul că administraţia judeţeană a fost alături de comunitatea din Dănicei. Este clar, la Dănicei nu are nici o şansă USR să câştige simpatia cetăţenilor sau să recomand eu acest partid, atâta timp cât drumul judeţean este asfaltat, când toate proiectele din localitate s-au realizat şi se realizează cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Nici nu ştiu cine este acest partid, USR. La Dănicei prezenţa la vot a fost de 66,83%, iar în procent de 45,38% au fost voturi pentru PSD, apoi PNL cu 22,33% şi restul în procente foarte mici. M-am implicat în campanie, iar comunitatea a mers la recomandarea mea. Sunt apreciat de cetăţeni, fiindcă întotdeauna fac tot ce se poate să ajut omul atunci când are o problemă. Indiferent unde sunt, mă întorc din drum pentru a-l ajuta, iar oamenii au încredere în cuvântul meu, apreciază şi au o părere bună despre mine. Aceste alegeri europarlamentare au fost un test şi pentru mine. La toate acestea se adaugă investiţiile care s-au făcut în localitate, care se văd cu ochiul liber. Sunt cetăţeni care îmi spun să continui, fiindcă voi fi susţinut de întreaga localitate. Am atras fonduri în localitate, s-au făcut proiecte, dar toate acestea nu s-au făcut stând la birou, s-au realizat cu implicare, muncă, nopţi albe şi multe poteci făcute la Bucureşti, fiindcă iniţiatorul proiectelor în administraţie este primarul. Când am intrat în această primărie nu am găsit un proiect. Apa la robinet era un vis, oamenii mergeau şi luau apa în bidoane de la fântâni destul de îndepărtate, care nu secau pe timp de vară. Drumurile erau de pământ, când ploua se scoteau din noroaie unii pe alţii, cu căruţele trase de boi. Nu se putea circula fără cizme de cauciuc şi, de multe ori, după o rupere de nori, mulţi stăteau la rude până se retrăgeau apele. Astăzi toţi cetăţeni pot să ajungă, indiferent de vreme, cu maşina până acasă. 

Impact real: Faptul că preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot direct de cetăţeni ar putea schimba mult lucrurile, pe scena politica din Vâlcea?

Dumitru Pirneci: Prima şansă tot Constantin Rădulescu o are, iar noi, primarii avem un cuvânt în alegerea preşedintelui, fiindcă ştim că ne putem baza pe acest om la orice oră. Acum se va vedea adevărata valoare a candidaţilor individuali, se va vedea cine a făcut ceva pentru acest judeţ. 

Impact real: Dintre cele patru mandate, care a fost cel mai bun?

Dumitru Pireci: Ultimele două mandate au fost bune, fiindcă am început bine din primul mandat cu întocmirea proiectelor, a hârtiilor. Nici primărie nu aveam, plăteam chirie pentru a ne putea desfăşura activitatea. Nu ştiam pe ce să pun mâna mai întâi. Cel care m-a înţeles a fost preşedintele Consiliului Judeţean de la acea dată. Am avut un pod care era început din 1996 în satul Trepteanca, şi m-a ajutat Consiliului Judeţean să îl finalizăm, am construit apoi primăria de la zero, şi alte două poduri. Acestea au fost primele proiecte, apoi am reabilitat şcolile, am introdus reţeaua de apă, canalizarea, şi am reuşit sa atragem fonduri pentru asfaltarea drumurilor comunale. Avem toate utilităţile, iar pe viitor am alte noi proiecte în plan. Unele dintre ele sunt în faza de licitaţie, pentru altele caut soluţii de finanţare, iar o parte dintre ele sunt în faza de întocmire a documentaţiilor. Până în 2004 nu exista un metru de asfalt, apa era un vis, asfaltul pe uliţe o dorinţă, în şcoli, profesorii şi elevii îşi desfăşurau activitatea în condiţii insalubre, rămăseseră înţepenite în Evul Mediu. Din prima zi a mea în această primărie m-am dus la alţi primari care reuşiseră să dezvolte localităţile lor şi am luat „meditaţii”, fiindcă voiam să fac şi eu aceleaşi lucruri în localitatea mea. Cu insistenţe, cu muncă şi cu drumuri bătătorite şi nopţi nedormite am reuşit. Sunt primar la al patrulea mandat, dar, întotdeauna, la Dănicei a fost şantier. Mai mult, împreună cu viceprimarul Mihai Cernătescu suntem cea mai eficientă echipă.

Impact real: Mai sunt drumuri de pământ în localitate?

Dumitru Pirneci: Dacă şi acest drum, de 7,8 kilometri se va asfalta, în localitate vor mai rămâne doar 10 kilometri de drumuri în vederea asfaltării. Proiectul este prins în vederea finanţării la Fondul Suveran de Investiţii. În toţi aceşti ani am reuşit să atragem fonduri pentru asfaltarea a peste 35 de kilometri. Avem acum drumuri asfaltate ca la carte. Avem două lucrări care s-au executat în urma alunecărilor de teren, iar la cea de pe DC 182, nici pe Transfăgărăşan nu sunt ziduri de sprijin construite aşa cum sunt cele de pe acest drum comunal, în sensul că sunt lucrări trainice. O altă lucrare de artă este pe DC 181, un drum rupt, care a fost refăcut. Drumul se modernizează cu bani de la stat prin PNDL-1, de la km 0+5 metri, deja avem 4 kilometri asfaltaţi, a mai rămas un kilometru. Nu l-am putut face pentru că nu erau zidurile de susţinere a terenului construite, dar vom încheia şi acest proiect. Drumul face legătura cu localităţile Stoileşti şi Nicolae Bălcescu, iar lucrările au început în 2014. A fost o lucrare grea, de consolidare a terenului. Un alt drum, DC 181 a fost reabilitat de la kilometrul 1+10 metri, cu bani pentru situaţii de urgenţă. Aici se împreunau apele şi nu se mai putea trece, drumul a fost înghiţit de ape. În prezent lucrarea este executată, şi acest lucru îl datorăm Consiliului Judeţean şi Prefecturii. Dacă nu se acţiona la timp, atunci eram blocaţi cu drumurile, iar şase sate erau un punctul de a rămâne izolate.

Impact real: Cum este bugetul, anul acesta?

Dumitru Pirneci: Dacă nu aveam pe umeri, în procent de 100% cheltuiala cu asistenţa socială era foarte bine, dar nu mă plâng, mergem înainte. În prezent sunt prins cu 19 miliarde de lei pentru refacerea malurilor, construirea de gabioane şi decolmatarea gârlelor Lungoţu, Lăunele şi Trepteanaca. Directorul ABA Olt, Ştefan Prală ne-a sprijinit, a mers pe teren şi s-a intervenit în zonele afectate. Dacă nu se făcea decolmatarea, apele ieşeau în grădinile oamenilor şi inundau gospodăriile. Anul acesta, cu bani din bugetul local vom amenaja un târg săptămânal, iar prin Compania Naţională de Investiţii sunt în faza de licitaţie cu proiectele de construire căminul cultural şi primăria, în zona de centru a localităţii. S-a semnat deja contractul de finanţare.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *