Şirineasa, capitala calușului vâlcean. Căluşari din trei judeţe au jucat, de Rusalii, la Şirineasa

De Rusalii, comuna Şirineasa a  găzduit cea de-a XI-a ediţie a  Festivalului „Căluşului vâlcean”, manifestare la care au participat ansambluri de căluşari din judeţul Vâlcea:  Bălceşti, Drăgoeşti, Frânceşti, Măciuca, Şirineasa,  dar şi din  judeţele Sibiu (Răşinari) şi Olt (Dobroteasa).

Festivalul debutează în fiecare an cu parada portului popular căluşăresc, a formaţiilor şi ansamblurilor participante, spectacol ce se desfăşoară de la primărie până la şcoala din centrul comunei. La Şirineasa, căluşul este un obicei vechi practicat de Rusalii, care a fost inclus, în anul 2005, pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, alături de Doina şi Ceramică de Horezu. Astfel, ca în fiecare an, în perioada Rusaliilor, adică de Pogorârea Sfântului Duh, comuna Şirineasa devine, preţ de o zi, reşedinţa căluşarilor. În deschiderea evenimentului au rostit alocuţiuni primarul localităţii Şirineasa, Ion Streinu, prefectul judeţului Florian Marin, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, care l-a felicitat pe primarul Ion Streinu pentru eforturile de a păstra vie tradiţia, prin organizarea, în fiecare an, a festivalului căluşarilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean chiar a recunoscut, în fata localnicilor din Şirineasa, ca unicitatea şi frumuseţea dansului căluşarilor de la Şirineasa l-au inspirat în organizarea Festivalului Calusului Vâlcean care s-a desfăşurat, pentru prima dată, pe 14 iunie 2019, în sala mare a Consiliului Judeţean. Totodată, şeful judeţului i-a oferit şi un cadou primarului Ion Streinu, o icoană care să-l însoţească mereu şi tricolorul, pe care să-l poarte cu „drag” de ţară în tot ceea ce întreprinde pentru localitate. Pe scena amenajată în aer liber a avut loc  un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia vâlceană”, a Centrului de Creaţie Vâlcea. Au urcat pe scena ansamblurile participante care şi-au dat concursul în dansuri căluşăreşti, care mai de care mai animate, spre deliciul publicului prezent. Au urmat şi alţi artişti consacraţi, care vreme de câteva ore au întreţinut atmosfera de sărbătoare, până la orele serii.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *