Gheorghe Dumbravă: „În prezent, avem proiecte în execuţie în valoare de 8 milioane de euro”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, în localitate. Cum arată bilanţul activităţii după şapte ani în fruntea administraţiei locale, cum se va descurca cu partea de cofinanţare a celor cinci investiţii de anvergură, dar şi ce surprize le pregăteşte localnicilor de Ziua Comunei, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Pe 14 iulie veţi organiza o nouă ediţie a Zilei Comunei „Pe fir de borangic”. Ce surprize pregătiţi localnicilor cu această ocazie?

Gheorghe Dumbravă: Ca în fiecare an, programul artistic va fi unul amplu, cu artişti consacraţi. Cap de afiş va fi Valentin Zamfira, urmat de Olguţa Berbec. Mi-am dorit ca anul acesta să avem şi un duet şi i-am ales pe Marian Medregoniu şi Delia Sârbu. Totodată, am invitat şi Rapsodia Vâlceana, cu soliştii vocali Alin Pavelescu şi Ana-Maria Iorga, care vor asigura două ore de program. Pentru muzica uşoară, l-am ales, la propunerea colegelor din primărie pe Aurel Moldoveanu, care va mai fi însoţit de încă o interpretă. Va fi maraton de muzică, dans şi voie bună, ca în fiecare an. Muzică vă fi doar live, toţi artiştii vor cânta live, aceasta fiind pretenţia mea în privinţa interpreţilor care vor urca pe scenă. Speram că localnicii să se distreze, pentru că este un moment de sărbătoare pentru comună Stoeneşti. În privinţa invitaţilor, voi adresa invitaţii tuturor personalităţilor politice, domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, domnului prefect Florian Marin, dar şi preşedintelui meu de partid, Cristian Buican. Comună noastră vreau să fie prietenă cu toţi politicienii, indiferent de culoarea politică. Vor fi alături de mine şi primarii localităţilor vecine, pe care îi apreciez şi stimez. Este un moment de sărbătoare şi toţi cei care au plăcerea de a fi prezenţi alături de noi, sunt aşteptaţi cu mare drag.

Impact real: Care a fost rezultatul ultimelor alegeri la Stoeneşti, cele europarlamentare?

Gheorghe Dumbravă: Pe primul loc a ieşit PNL-ul, cu 37%. Foarte aproape a fost PSD-ul, cu 33%. Sincer, m-a bucurat acest scor, nu m-am implicat în nicio campanie, am vrut să văd care este opţiunea populaţiei. După 94% de liberalism în 2016, atunci când m-au ales primar din partea PNL-ului, am vrut să văd dacă oamenii m-au dorit numai pe mine sau şi formaţiunea politică, dacă s-a transformat toată comună în liberală. Observ că sunt de toate formaţiunile politice, inclusiv USR-ul a obţinut 10% la Stoeneşti, care nu a făcut nici măcar o zi de campanie. Soţia preşedintelui USR din Vâlcea este de la noi din comună, probabil a cântărit şi acest aspect în obţinerea voturilor. Toate formaţiunile politice au obţinut voturi la Stoeneşti, dar PNL şi PSD au condus detaşat în preferinţele localnicilor.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii?

Gheorghe Dumbravă: Se lucrează intens în localitate, în prezent avem proiecte la care se lucrează în valoare de 8 milioane de euro. Aici am adăugat şi proiectul de modernizare al şcolii care este în procedura de licitaţie, în valoare de 500.000 euro. Pentru acest proiect aş vrea să începem lucrările în perioada vacanţei de vară şi dacă nu se vor putea finaliza, atunci ne vom orienta către şcoala de la Dobriceni şi să mutăm copiii acolo pe perioada de iarnă. Lucrările sunt complexe şi nu vreau să riscăm, să ne grăbim. Important este ca elevii să poată învăţa într-o şcoală modernă şi aşa va fi. Vom avea cea mai modernă scoală din zonă. Proiectul prevede şi construirea unui teren sintetic în curtea şcolii. În rest, celelalte proiecte sunt în plină execuţie. O lucrare, cea de pe fonduri europene, în valoare de 2.5 milioane de euro deja am început-o, am avut noroc de o firmă puternică. Dacă se lucrează în ritmul în care a început, cred că jumătate din termen îi trebuie ca să finalizeze investiţia. Sunt foarte mulţumit. În ritmul acesta, eu sper că în toamna aceasta să avem propria noastră sursa de apă. Un alt proiect la care se lucrează foarte bine este construcţia grădiniţei din satul Dobriceni. S-a turnat temelia şi lucrările sunt în plină desfăşurare. Deci, la proiectele pe fonduri europene se merge foarte bine cu lucrările. Şi lucrările pe fonduri guvernamentale le avem în plină execuţie.

Impact real: Modernizarea infrastructurii educaţionale reprezintă o prioritate la Stoeneşti?

Gheorghe Dumbravă: Sigur că da. Avem în derulare un proiect ce vizează construcţia unei grădiniţe în satul Dobriceni, acolo unde, când am venit primar, în 2012, copiii învăţau într-o clădire prin care se vedea cerul, la propriu. Am reuşit, de-a lungul celor două mandate să obţinem finanţare pentru construcţia unei grădiniţe cu fonduri europene, la care se lucrează în prezent şi pentru extinderea şi modernizarea şcolii din Stoeneşti, care se afla pe final cu procedura de licitaţie. Aici vreau să menţionez faptul că avem elevi cu care ne mândrim în Stoeneşti, care au obţinut rezultate remarcabile la învăţătură. Avem o elevă în clasa a VII-a care acum trece în clasa a VIII-a, Roşu Ana-Maria care este olimpică naţională la Limba şi literatura română cu care ne mândrim. La ultimul concurs de la Iaşi a făcut „praf” pe toată lumea şi suntem foarte fericiţi că ne reprezintă cu cinste comună. Pentru acest copil exemplar, voi propune în Consiliul Local să îi oferim un premiu din partea administraţiei locale, pe care îl va primi de Ziua Comunei. Ne dorim o infrastructură educaţionala modernă, pentru că părinţii din comună să nu mai fie tentaţi să-şi ducă micuţii la şcolile din localităţile vecine, Buneşti sau Bărbăteşti.

Impact real: Anul trecut aţi fost foarte supărat din cauza bugetului, alocat de Guvern, pentru Stoeneşti. Cum arată bugetul anul acesta?

Gheorghe Dumbravă: Sunt foarte mulţumit de alocările bugetare, comparativ cu anul trecut. Poate o să spuneţi că sunt nebun, dar acesta este adevărul. Am primit la începutul anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 10 miliarde lei vechi în plus. Anul trecut, chiar nu mi-au înţeles supărarea din cauza excedentului bugetar am fost foarte afectaţi. Măcar anul acesta s-a procedat corect şi stăm liniştiţi. Ştim clar care sunt banii pentru persoanele cu handicap, anul trecut eram poate singura comună care avea întârzieri la persoanele cu handicap. Deocamdată suntem la zi cu toate plăţile. În ultimele trei luni ale anului suntem puţin descoperiţi, dar sperăm să vină rectificări bugetare şi să ne revenim. Chiar vreau să mulţumesc Guvernului României pentru alocarea de 2.5 milioane de euro pentru proiectele aflate în derulare. Acesta este adevărul şi chiar dacă o să se supere ai mei din partid, trebuie să dăm Cezarului ce al Cezarului, acest Guvern chiar ne-a sprijinit cu proiecte şi pe această cale vreau să le mulţumesc în numele localnicilor din Stoeneşti.

Impact real: Se va deschide un nou program guvernamental, Fondul Suveran de Investiţii. Vă gândiţi să accesaţi şi alte proiecte?

Gheorghe Dumbravă: În afară de proiectul în colaborare cu localităţile vecine, cel privind alimentarea cu gaze, am mai avea nevoie de 7 km de asfalt, pentru a închide infrastructura. Proiectul îl avem întocmit şi depus la Ministerul Dezvoltării. Problema noastră va fi pentru partea de cofinanţare a proiectelor pe care le avem în derulare. Inclusiv la proiectul privind modernizarea şcolii avem de pus o cofinanţare de 2%. La toate proiectele pe care le avem în derulare avem nevoie de o cofinanţare de aproape 1 milion de euro. Ne-au solicitat o adresă de către Consiliul Judeţean să spunem de ce bani avem nevoie pentru cofinanţare. Am spus exact: 40 de miliarde lei vechi. Vom vedea ce se va mai întâmpla, probabil vor mai veni şi rectificări de buget şi speram să primim şi noi fonduri. Important este că avem proiecte, cu care mă mândresc. Anul 2019 va fi anul investiţiilor şi voi putea spune, în 2020, ca şi cel de-al doilea mandat a fost unul reuşit.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *