Eroii români şi-au regăsit odihna veşnică

Pe data de 5 iulie, 6 soldaţi din Primul Război Mondial, descoperiţi la Perişani, vor fi înhumaţi pe Insula Băiaşu. Evenimentul se va desfăşura sub genericul „Înhumarea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, la Perişani, pe câmpul de luptă, în punctul Poiana Spinului.

Va fi o ceremonie militară demnă de aceşti soldaţi, care şi-au dat viaţa pentru România Mare. Deşi, iniţial s-a dorit înhumarea lor în alte locaţii, primarul Ion Sandu a reuşit ca osemintele celor 6 soldaţi căzuţi în Primul Război Mondial, descoperite în Ţara Loviştei, să fie înhumate pe Insula Băiaşu, la Centru de Informare Turistică vineri, 5 iulie. Perişaniul este, de fapt, unul dintre fronturile cele mai mari din perioada Primul Război Mondial.

Slujbă religioasă în cinstea eroilor dezgropaţi la Perişani

Ceremonia se va deschide vineri, 5 iulie, pe Insula Băiaşu, de la ora 11:00, cu intonarea imnului naţional. În cadrul evenimentului vor participa, alături de localnici, veterani de război, cadre militare, autorităţi locale şi judeţene, dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor abilitate. Cu acest prilej se vor ţine discursuri atât primarul Ion Sandu, cât şi invitaţii săi. În continuare va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local Perişani. Toţi cei prezent vor avea parte de un program cultural care include cântece şi poezii pentru eroi, prezentat de elevii Şcolii Perişani. La miezul zilei, autorităţile locale, împreună cu invitaţii şi cei prezenţi la eveniment vor lua parte la slujba săvârşită de un sobor de preoţi din comună în cinstea eroilor neamului, pe Insula Băiaşu, urmată de ceremonialul militar.

Patriotismul de sub uniforme şi grade, în Ţara Loviştei

De mai bine de un an se tot discută despre descoperirea unor oseminte în zona Păşuni, Poiana Spinului, din Perişani. În toamna anului trecut, din august până în luna octombrie, o echipă de cercetători şi de săpători formată din membrii Muzeului de Istorie Judeţean Vâlcea şi cetăţeni din localitate au reuşit să scoată opt schelete ale unor soldaţi care aparţineau companiei din Divizia a IV-a, care a fost dată dispărută în timpul luptelor din 1916. În urma încheierii raportului de evaluare a acestor oseminte, specialiştii pregătiţi pentru a lucra în acest domeniu au descoperit că doi dintre cei opt soldaţi sunt nemţi. Astfel, cei doi soldaţi nemţi vor fi îngropaţi în cimitirul german de la Titeşti: „Prefectul Florian Marin a ţinut, dacă se poate, să organizăm evenimentul reînhumării soldaţilor în cinstea Centenarului, anul trecut. Nu am reuşit pentru că eu am dorit foarte mult să-i opresc aici, la Perişani pe aceşti eroi, din două motive: unul este că s-au jertfit la Perişani, şi nu ar trebui strămutaţi în altă parte, chiar dacă au fost mişcaţi din porţiunea de teren unde au fost găsiţi iniţial, iar al doilea motiv care m-a făcut să insist este faptul că aceşti eroi vor fi un obiectiv istoric interesant pentru toţi cei care vizitează Ţara Loviştei. Nu multe localităţi din România se pot lăuda cu astfel de cimitire de eroi ai Primului Război Mondial. Şi, de la dorinţa mea până la înfăptuire au intervenit zeci şi zeci de probleme. Prefectul Florian Marin a instituit un grup de lucru format din reprezentanţi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Procuratura Militară, Jandarmerie, Muzeul de Istorie, Direcţia de Cultură, Oficiul Naţional Cultul Eroilor, Asociaţia Judeţeană Cultul Eroilor, de la toate instituţiile, primari de la Perişani, Titeşti şi Brezoi, şi au pornit acţiunea. La prima întâlnire pe care a convocat-o prefectul Florian Marin, reprezentantul Oficiul Naţional al Cultului Eroilor Bucureşti şi cei de la Asociaţia Judeţeană Cultul Eroilor nu au fost de acord, fiindcă la Perişani nu există un cimitir al eroilor, hotărând ca cei opt eroi sa fie înmormântaţi la Călineşti, acolo existând un cimitir al eroilor din Primul Război Mondial. Într-un final am reuşit să îi conving ca aceşti eroi să rămână aici, la Perişani. Conform O.G. 635/2004 şi O.G. 397/ 2003 s-a creat un mic cimitir pe Insula Băiaşu. Condiţia a fost să ne supunem legii, să avem proiect, ridicare topografică, studiu geotehnice, avize, tot ce presupune o construcţie publică. M-am angajat şi am purces la treabă. În prima fază nu am reuşit să găsesc teren pentru cimitir până la data de 1 Decembrie 2018. Atunci i-am spus prefectului că nu mă încadrez şi s-a amânat data. Astfel, pe data de 5 iulie, cei 6 soldaţi vor fi înhumaţi într-un spaţiu special amenajat la Centrul de Informare Turistică Perişani, pe Insula Băiaşu”, a declarat primarul din Perişani, Ion Sandu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *