Tironel Tâmplărescu: „La Copăceni s-au atras fonduri de peste 200 de miliarde de lei vechi”

Primarul comunei Copăceni, Tironel Tâmplărescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor care se derulează în localitate. În ce stadiu sunt investiţiile respective, ce aşteptări are de la rectificarea promisă, dar şi care sunt perspectivele de dezvoltare ale comunei în perioada care urmează, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Privind în retrospectivă, care dintre cele două mandate vi s-a părut cel mai dificil?

Tironel Tâmplărescu: Sunt mulţumit de tot ce am reuşit să fac în ambele mandate. Şi primul mandat a fost un mandat bun. Am reuşit să facem 5 kilometri de asfalt, modernizarea căminului cultural, renovarea dispensarului medical, iar cu banii alocaţi de guvern din fondul alocat pentru situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale s-au refăcut drumurile comunale şi podul pe drumul judeţean. Făcând un bilanţ al proiectelor sunt mulţumit: în ambele mandate s-au atras fonduri de peste 200 de miliarde de lei vechi. Proiectele sunt pentru comunitatea din Copăceni, şi sper ca măcar o pare dintre cetăţeni să fie mulţumiţi. Spun acest lucru fiindcă atunci când am preluat frâiele acestei localităţi nu era o palmă de asfalt pe drumurile comunale.

Impact real: Care sunt relaţiile dintre conducerea primăriei şi autorităţile judeţene?

Tironel Tâmplărescu: am fost scoşi la liman de fiecare dată când localitatea s-a aflat la ananghie de administraţia judeţeană, preşedintele Constantin Rădulescu a fost prezent aici. Chiar şi acum avem un utilaj al Consiliului Judeţean în punctele solicitate, unde am avut probleme din cauza inundaţiilor, fiindcă şi în vara acesta apele au maturat toate drumurile comunale. Valoarea pagubelor este estimată la câteva zeci de miliarde de lei. Drumul judeţean este prins şi el în vederea asfaltării pe tronsonul: Slătioara – Stroeşti – Copăceni – Lăpuşata. Pe situaţii de urgenţă, în localitate s-a construit un pod în punctul Streinu.

Impact real: Bugetul de anul acesta permite şi mici investiţii?

Tironel Tâmplărescu: Nu reuşim să acoperim toate cheltuielile, dar am înţeles că va fi o rectificare de buget, prin care se va acoperi partea cu cheltuielile de asistenţă socială şi întreţinerea drumurilor pe care le avem distruse şi trebuie reprofilate şi pietruite. Cheltuielile pentru asistenţa social ajung anual la peste 6 miliarde de lei vechi. Este o sumă mare pentru o localitate mică, aşa cum este Copăceni. Cu toate acestea, anul acesta, din bugetul local vom face şi mici investiţii, vom moderniza iluminatul stradal. Sistemul va costa aproximativ 80 de mii de euro şi sper ca, în vara acestui an să ne apucăm de investiţie. Vor fi montate 800 de lămpi economice, iar sistemul se va moderniza în localitate pe toate arterele principale. Pentru anul viitor încercăm să dalăm şanţurile pe întreaga lungime a drumului judeţean şi să modernizăm podurile la fiecare gospodărie.

Impact real: Despre reţeaua de canalizare din comună ce noutăţi ne aduceţi?

Tironel Tâmplărescu: Pentru anul viitor avem în plan să identificăm sursa de finanţare pentru înfiinţarea reţelei de canalizare. Proiectul îl vom retrage din ADI Apa Vâlcea, pentru că investiţia este prinsă de peste 5 ani în acest master plan al judeţului, iar noi nu mai ştim ce răspuns să le dăm cetăţenilor care ne tot întreabă când vor începe lucrările de înfiinţare a reţelei de canalizare. Dacă îl depuneam singuri, pe orice program de finanţare, astăzi localitatea Copăceni avea reţea de canalizare. Sunt programe cu finanţări atât europene, cât şi prin Ministerul Dezvoltării, este o ramură de finanţare cu prioritate pentru înfiinţarea reţelelor de apă şi canalizare. Condiţia de accesare a fondurilor este ca localitatea să nu facă parte din nici un master plan, fiindcă nu sunt permise două finanţări pentru acelaşi proiect. Sunt supărat, fiindcă acest master plan al judeţului nu funcţionează aşa cum ne-am fi aşteptat, noi fiind printre primele localităţi care au depus documentaţia în acest sens. Prin urmare, suntem prinşi în master planul judeţului cu extinderea reţelei de apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare pe o lungime de 25 de kilometri, pentru ambele sisteme. În prezent, în localitate există reţea de apă pe o lungime de 22 de kilometri. În primul mandat am reuşit să facem o extindere a reţelei de apă pe o lungime de 4 kilometri, dar nu există un metru de canalizare. Faptul că, în toţi aceşti ani, nu am reuşit să finalizăm tot ceea ce înseamnă apă şi canalizare în localitate este din cauza faptului că ADI Apa Vâlcea bate pasul pe loc.

Impact real: Localitatea Copăceni poate avea acces la fonduri europene?

Tironel Tâmplărescu: După finalizarea proiectului privind dotarea căminului cultural, care s-a realizat cu bani europeni, o bună perioadă nu am mai dorit să aud de fonduri europene. Acum, având experienţă şi învăţând care sunt modalităţile de accesare a banilor europeni, dacă s-ar mai ivi posibilitatea absorbţiei fondurilor europene pentru orice investiţie în localitate, m-aş înhăma din nou la o astfel de treabă. Banii s-au alocat conform contractului, iar referitor la investiţie sunt mulţumit. Urmăresc ghidurile de finanţare pentru absorbţia banilor europeni şi, în situaţia în care localitatea se poate plia condiţiilor impuse în programele de finanţare sunt de acord să accesez fonduri europene.

Impact real: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale comunei în perioada care urmează?

Tironel Tâmplărescu: Asfaltarea drumurilor va fi lucrarea prioritară. La proiectul pe care l-am depus la Fondul Suveran de Investiţii pentru o lungime de 4,25 kilometri avem licitaţia făcută, aşteptăm finanţarea. Valoarea proiectului este de 50 de miliarde de lei. Cu acest proiect încheiem în procent de 90% modernizarea infrastructurii în localitate. Vor mai rămâne de asfaltat aproximativ 5 kilometri de drumuri comunale. La Compania Naţională de Investiţii avem în fază de depunere proiectul pentru anvelopare, montarea panourilor fotovoltaice şi dotarea cu centrală şi instalaţie de încălzire a locaţiei. Uşor, uşor, proiectele merg, iar noi încercăm să avem acces la cât mai multe programe de finanţare. Cel mai mult mă supără însă faptul că cetăţenii au uitat că pe lângă drepturi au şi responsabilităţi, sunt nemulţumiţi, vor sa vină primăria să le cureţe şi şanţul din dreptul porţii.

Impact real: Modificările din Codul Administrativ sunt benefice, în opinia dumneavoastră?

Tironel Tâmplărescu: Am înţeles că noul Cod Administrativ se pliază foarte bine pentru rezolvarea problemelor din administraţie. Cu pensiile speciale pentru primari nu sunt de acord, puteau foarte bine să meargă pe principiul contributivităţii, şi era mult mai corect. Aceste pensii speciale creează discuţii, care nu ne fac deloc bine.

Caludia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *