Mihai Pătru: „Prin readucerea ștrandurilor în patrimoniul localităţii am creat acea linişte sufletească pentru cetăţeni”
Primarul oraşului Ocnele Mari, Mihai Pătru a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectele aflate în derulare. Cum s-a pregătit administraţia locală pentru sezonul estival, ce investiţii a reuşit să realizeze în cei trei ani de mandat, dar şi ce strategie are pentru dezvoltarea turistică a oraşului, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Suntem în plin sezon estival. Cum s-a pregătit administraţia locală să întâmpine turiştii care aleg să vină la Ocnele Mari?
Mihai Pătru: Perioada estivală la Ocnele Mari a început mai devreme ca niciodată, iar pe noi, administraţia locală, ne bucură acest lucru. În ultima perioadă, investitorii privaţi au modernizat ştrandurile de la Ocnele Mari şi Ocniţa. Am concesionat inclusiv terenul din imediata apropiere a ştrandului de la Ocnele Mari, un amenajament silvic, pentru ca investitorul să creeze un parc de aventură, absolut necesar pentru tineretul din Ocnele Mari. Acest parc de aventură intenţionam să-l realizăm chiar noi, din bugetul local, însă investiţia este una costisitoare, şi cum bugetul anual este destul de mic, este de bun augur că se realizează de un investitor privat. La Ocniţa, suntem într-un proces de concesiune al plajei şi parcării din apropiere. Vom vedea dacă este eficientă această variantă şi dacă se va finaliza această concesiune. Avem şi alte oportunităţi, dacă nu va fi rentabilă concesionarea, suntem deschişi şi unei variante de parteneriat public privat în vederea funcţionarii şi creării unor condiţii optime turiştilor care aleg ştrandul de la Ocniţa. Şi noi, ca administraţie locală, ne-am pregătit pentru sezonul estival printr-o curăţenie vizibilă, prin amenajarea de noi locuri de parcare, prin facilitarea micilor întreprinzători să vină în zona ştrandului. În următoarea perioadă, vom mai amenaja câteva locuri de parcare pe strada A.I.Cuza. Este adevărat că oamenii întâmpină şi disconfort prin lucrările de apă şi canal care se realizează de-a lungul acestei străzi şi în general, pe străzile din oraş.
Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza oraşului?
Mihai Pătru: Avem aceste lucrări de apă şi canal care au început în anul 2013, şi care, în ultima perioadă, se derulează într-un ritm mai alert. Mult nu ar mai fi să se facă conectarea la canalizare, apă, branşările către gospodarii. Acum am început lucrările de aducere la stadiul iniţial prin asfaltare a străzii A.I.Cuza. După ce se vor face probele de presiune pentru apă şi canal, vom turna un nou covor asfaltic pe 2 km, cu sprijinul Consiliului Judeţean, pentru că este drum judeţean. În ceea ce priveşte celelalte proiecte, vrem să facem câteva parcări şi rigole în zona bisericii Trăistari. Suntem în curs de execuţie cu proiectul de asfaltare, cei 6,5 km, prin PNDL-2, proiectul este realizat în proporţie de 35%, acum asfaltăm străzile Şcolii, Goruneşti şi Buda. Prin PNDL-2 mai avem construcţia unor poduri, pentru care am eliberat autorizaţia de construcţie şi în scurt timp vor demara lucrările. În această perioadă, am mai reabilitat nişte drumuri spre zona Făcăi și am evidenţiat câteva trasee turistice.
Impact real: Dobândirea statutului de staţiune mai reprezintă o prioritate pentru administraţia locală?
Mihai Pătru: Am avut în vedere, în cei trei ani de mandat, şi această problemă. Chiar suntem pe ultima sută de metri pentru dobândirea statutului de staţiune turistică de interes local. Am făcut proiectarea, monografia oraşului şi suntem cu documentaţiile la Ministerul Turismului. Am înregistrat adresa cu nr. 6280 din data de 3.04.2019 şi aşteptam să primim răspuns. Ne dorim să devenim staţiune pentru că oportunităţile de accesare a fondurilor europene sunt mult mai mari. Noi am prins un proiect european, pe axa 13-POR, un proiect integrat, în valoare de 3,2 milioane de euro.
Impact real: Ce înseamnă acest proiect pentru oraşul Ocnele Mari?
Mihai Pătru: Acest proiect reprezintă o finanţare istorică pentru dezvoltarea oraşului Ocnele Mari. Roadele muncii noastre se vor vedea când vor începe efectiv lucrările. Proiectul va da o nouă față oraşului, deoarece implică pe lângă construirea unui bloc de locuinţe şi modernizarea grădiniţei, şi lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere., lucru pe care oamenii din Ocnele Mari şi-l doresc foarte mult. Este vorba despre modernizarea drumurilor publice (2905 m) străzile: Str. Lacurilor, Str. Şcolii, Str. Goruniş, Str. Valea Grădinilor, modernizarea zonelor pietonale – amenajare trotuare (1300 m): Str. I.A.Cuza, modernizarea zonelor pietonale – amenajare trotuare (943 m): Str. 22 Decembrie, modernizarea spaţiilor verzi (1238 m), înfiinţare spaţii verzi (1238 m): Str. 22 Decembrie, dar şi înfiinţarea a 125 de locuri de parcare pe Str. 22 Decembrie.
Impact real: Cum gestionaţi problema salubrizării în localitate?
Mihai Pătru: Este o problemă pe care o întâmpinăm şi noi la nivel de localitate. Totuşi, comparativ cu alte localităţi, noi stăm mai bine, în sensul că avem un contract de salubritate în derulare, iar firma respectivă ne ridică gunoiul, am mărit numărul de abonaţi, am cumpărat pubele. Însă, această situaţie nu o poate rezolva decât Consiliul Judeţean, care trebuia să îşi facă treaba de cel puţin patru ani. Serviciile de salubrizare sunt în curtea lor, dar reprezentanţii Consiliului Judeţean au stat degeaba, nu vor să se implice şi lasă pe umerii administraţiilor locale această problemă judeţeană. Noi plătim cotizaţii la ADI Salubrizare şi ei stau degeaba, trebuie să îşi facă treaba.
Impact real: Încă un an până la alegerile locale viitoare. Cum va arăta oraşul Ocnele Mari, în 2020?
Mihai Pătru: În cei trei ani de mandat am modernizat centrul civic, am realizat lucrări de modernizare a străzilor, amenajări de parcări, am readus în patrimoniul localităţii ştrandurile de la Ocniţa şi Ocnele Mari, poate cea mai mare realizare a mea în calitate de primar. Ştrandurile sunt mina cerească a oraşului. Prin readucerea lor în patrimoniul localităţii am creat această linişte sufletească pentru cetăţeni. Am înfiinţat festivaluri, ne-am aplecat atenţia şi în organizarea evenimentelor culturale ale localităţii. Oamenii pot vedea o altă abordare din partea administraţiei locale, mult mai deschisă către problemele lor. În 2020, oraşul Ocnele Mari va arăta mult mai european. Avem în atenţie şi modernizarea iluminatului public, un proiect pe care îl vom realiza din bugetul local.
Impact real: Ce strategie aveţi pentru modernizarea Bazei de Tratament „Căprioara”, o clădire emblemă a localităţii şi care este în paragină?
Mihai Pătru: Pentru Baza de Tratament „Căprioara”, sunt foarte hotărât să construim noi ştrandul nostru, un bazin cu apă dulce şi unul cu apă sărată, din baza respectivă să facem o parcare supra etajată şi să rectific proiectul şi să rămână la noi. Au existat mai multe încercări, de-a lungul timpului, cu chinezii care veneau doar pentru aerul nostru curat, de salină, însă fără nicio dorinţa concretă de a concesiona această locaţie. Ulterior, a existat o încercare pentru a veni un investitor din judeţul nostru, însă consilierii locali de la ALDE şi PSD nu au fost de acord. Vom învesti noi, sunt hotărât să fac acest lucru. Poate vom realiza chiar un parteneriat cu Consiliul Judeţean, în acest sens. Voi lupta, şi în mandatul următor, vom învesti în această Bază şi vom construi încă două ştranduri în localitate. Sunt convins că, în câţiva ani, această locaţie va fi din nou emblema localităţii.
Ramona BĂLTEANU