Dumitru Blejan: „PSD a fost şi rămâne un partid politic major în România”

Claudia ŞCHIOPU

Primarul Dumitru Blejan a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări ale Primăriei Scundu în acest mandat şi a vorbit despre stadiul investiţiilor aflate în derulare. Ce aşteptări are de la această rectificare bugetară, de ce a rămas PSD cel mai mare şi mai puternic partid din ultimii 30 de ani, dar şi cât este taxa pentru cazarea unui beneficiar la centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din localitate, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la această rectificare?

Dumitru Blejan: Vom avea o rectificare pozitivă. Avem nevoie de bani pentru cofinanţarea proiectelor. În primul rând ne trebuie fonduri pentru proiectul de introducere a gazelor naturale, dar şi pentru că mai avem lucrări restante, care au început cu bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă. Avem o lucrare care se va derula în continuare pentru punctele vulnerabile care au fost stabilite prin proiect, cu bani din bugetul local. Noi trebuie să încheiem lucrările, pentru că punem în pericol drumul judeţean. Am primit bani pentru lucrările pe care le-am executat în valoare de 11 miliarde de lei vechi, suma fiind însă insuficientă pentru situaţia care este cunoscută la Scundu, şi aici mă refer la alunecările de teren din cauza izvoarelor existente în localitate. Comuna Scundu are frumuseţile ei, dar şi problemele ei. Este strpbptută de pârâul Scundu, care se uneşte cu pârâul Nisipoasa în localitatea Orleşti, şi împreună se varsă în Olt. Pârâul ne creează probleme atunci când plouă mai puternic, dar nu necazuri mari ca în alte localităţii, spre norocul nostru. 

Impact real: Sunteţi un primar social-democrat cu ştate vechi, cum vedeţi PSD-ul azi, dar şi după cele trei campanii care vor urma?

Dumitru Blejan: PSD a fost şi rămâne un partid politic major în România, este cel mai important partid politic, şi are oameni pregătiţi. Din cauza unei propagande „seci”, fără subiecte dă impresia decăderii, dar aceste lucruri murdare se vor dizolva. Este o răutate când se afirmă că nu s-a realizat nimic în această Guvernare PSD. A venit vremea să fim vocali, să spunem ce s-a realizat în aceşti patru ani. Şi mă uit în grădina mea, fiindcă întreg judeţul a intrat într-un mare şantier al asfaltărilor. Se modernizează şi se dotează spitale, s-au atras fonduri pentru căminele de bătrâni de Lădeşti şi Măciuca. Acestea sunt doar o mică parte a investiţiilor care sunt în prezent în judeţ. 

Impact real: Credeţi că USR va avea viitor?

Dumitru Blejan: A fost un balon umflat rapid care, în următoarea perioadă pierde aer. Nu este un partid, este o invenţie. Îmi pare rău de partidele istorice care nu mai au viaţă, iar liberalii de astăzi nu mai au doctrină liberală. Marii liberali ai acestui partid se învârtesc în pământ acum, comparativ cu PSD, care este un partid de centru-stânga, construit pe un şablon bine conturat, care s-a menţinut.

Impact real: Veţi candida pentru un nou mandat de primar al acestei localităţi?

Dumitru Blejan: Nu ştiu dacă voi mai intra în competiţie, încă nu m-am decis. Toate partidele au candidaţi, iar fiecare are şansa lui. Într-o competiţie plecăm toţi în mod egal, iar la final se desemnează alesul. Niciodată nu am avut  mândria faptului că am ajuns primar, dar am fost mândru de realizările mele, mândru când văd în ochii oamenilor mulţumirea şi aprecierea pe care mi-o acordă. Campania se face cu omul, iar audienţele se fac acolo unde te întâlneşti cu cetăţeanul. În campania din primăvara acestui an, la Scundu, PSD a scos un procent de 60%. Politica este precum timpul, iar oameni rămân influenţaţi. Dar, dacă voi candida, iar oamenii nu mă aleg, nu voi fi supărat pe ei. Voi face o analiză a tot ceea ce am făcut şi voi şti unde am greşit, fiindcă omul te sancţionează dacă nu ai făcut nimic. Dacă nu este răutate şi influenţă şi sunt lucruri pe care eu nu le-am realizat, deşi puteam, oamenii mă pot sancţiona. Nu sunt mulţumit de ceea ce am realizat, pentru că sunt ambiţios. Sunt un om al investiţiilor, îmi place să văd că în spatele meu rămâne ceva, dar totul porneşte de la bani. Ceea ce nu ştiu oamenii este faptul că la Scundu nu s-au mărit taxele şi impozitele, le-am lăsat le limita minimă legală. Aş dori să candidez pentru un nou mandat mai mult pentru că această localitate are oameni cu bun simţ, harnici, cinstiţi şi respectoşi. Nu sunt oameni cu putere economică, dar sunt bogaţi sufleteşte, şi acest aspect este o mare mulţumire pentru mine. În cei 16 ani de când sunt primar am fost într-o competiţie cu mine însumi. În nici o campanie nu am avut program electoral, adică nu le-am promis nimic acestor oameni, iar sloganul meu a fost „Ce am realizat împreună se vede, ce vom realiza se va vedea”. Nici în campania din vara viitoare nu o să le promit nimic, fiindcă eu, atunci când făgăduiesc şi nu pot să realizez, intru cu capul în pământ de ruşine. Viitorul slogan va fii „Ce am realizat să întreţinem”, şi este şi un apel către cetăţeni, de respect şi prietenie.

Impact real: V-aţi gândit vreodată, în cei 18 ani, de când aţi preluat funcţia de primar, să părăsiţi acest partid?

Dumitru Blejan: Sunt om de echipă şi mai ştiu un lucru: toată lumea face greşeli. Partidul acesta m-a promovat şi, indiferent ce se va întâmpla, tot alături de social-democraţi voi fi. Nu pot să fiu laş, nu vreau să fiu trădător, au fost alţii şi au câştigat pe termen scurt. Sunt în acest partid de la început, mă regăsesc într-o oarecare măsură, dar eu fac politica omului de la Scundu. Iubesc foarte mult oamenii, iar dialogul cu ei se bazează pe prietenie şi respect. Ca dovadă este faptul că am fost singurul primar care nu a avut program electoral în campanii, şi nici nu îmi voi face.

Impact real: Racordarea la reţeaua de gaze ar reprezenta o prioritate pentru comunitate?

Dumitru Blejan: Ne vom branşa la reţeaua de gaze printr-un proiect care va permite conectare la reţeaua existentă din localitatea Orleşti. Proiectul cuprinde introducerea reţelei pe o lungime de 11 kilometri de-a lungul drumului judeţean, cu posibilitatea extinderii ulterior pe toate uliţele. Prin urmare, împreună cu primarul localităţii Ioneşti, identificăm soluţii de finanţare pentru înfiinţarea reţelei de gaze naturale în ambele localităţi.

Impact real: Care este taxa pentru cazarea unui beneficiar la căminul de bătrâni, anul acesta?

Dumitru Blejan: Nu s-au mărit costurile lunare pentru îngrijirea unui bătrân. Prin urmare, contribuţia lunară de întreţinere a unei persoane în centrul pentru vârstnici din localitatea noastră va rămâne 1500 de lei. Bătrânii pe care îi avem aici cazaţi sunt oameni cu pensii mici, care cândva au fost persoane utile acestei societăţi, iar noi, prin acest centru, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă să nu mărim costurile cu întreţinerea. Acest centru pentru vârstnici este proiectul meu de suflet. Nu este uşor de susţinut, dar niciodată nu ne-a lipsit nimic, şi asta fiindcă Dumnezeu nu ne lasă la ananghie. În prezent avem 30 de beneficiari şi vom mări capacitatea. Vom mansarda clădirea, iar capacitatea centrului va ajunge la 60 de locuri.  La mansardă vor exista toate dotările, vom avea inclusiv sală de recuperare. Ştiu că este greu, fiindcă nu avem sprijin financiar, dar, dacă pot să fac acest lucru, îl voi face. Oamenii aceştia îl văd în noi pe Dumnezeu, iar noi trebuie să-i ajutăm.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *