Gabriel Năstăsescu: „Programul guvernamental PNDL a fost o mană cerească pentru localităţile mici”

Primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următorii ani. Alesul local a vorbit, în rândurile de mai jos, şi despre motivele respingerii proiectului european, în valoare de 5 milioane de euro, care ar fi revitalizat staţiunea. Sub ce formă va funcţiona domeniul schiabil de la Voineasa, începând cu noul sezon, dar şi ce soluţie întrevede pentru aducerea la viaţă a hotelurilor de la Vidra şi Voineasa, aflăm în interviul de mai jos.

De mai bine de doi ani, administraţia locală lucrează la un proiect de revitalizare al staţiunii, pentru care urmează să atragă bani europeni. Care este stadiul acestui proiect?

Gabriel Năstăsescu: Este vorba despre proiectul „Amenajare trotuare pietonale şi spaţii de recreere în localitatea Voineasa”, proiect care s-ar fi alăturat domeniului schiabil Transalpina Schi Resort, finalizat de curând şi împreună, ar fi reprezentat un prim pas în relansarea turismului din Voineasa. Însă, din păcate, acest proiect ne-a fost respins. Am primit răspunsul în urmă cu o lună, mai exact pe 20 iunie de la ADR S-V Oltenia, prin care ni se spunea că cererea de finanţare a fost respinsă. Investiţia, se ridica la 5 milioane de euro şi cuprindea amenajarea a peste 4 kilometri de trotuare, construirea a două terenuri sintetice, modernizarea iluminatului stradal, precum şi dotarea cu mobilier stradal a zonei respective.

Ce motivează reprezentanţii ADR S-V Oltenia? De ce a fost respins proiectul?

Gabriel Năstăsescu:  Motivaţiile respingerii sunt puerile. Când am fost la ADR S-V Oltenia mi s-a spus că este totul în regulă, dar că nu am depus o anexă, care ar fi trebuit depusă de consultant. În rest, am depus toate clarificările care ni s-au cerut. Însă pentru o nimicură din asta, ne-au respins proiectul. Ni s-a adus la cunoştinţă faptul că primăria Voineasa a depus documentele privind susţinerea investiţiei ulterior etapei de verificare a conformităţii şi eligibilităţii cererii de finanţare, adică pe 4.06.2019. Conform cerinţelor Ghidului, aceste anexe trebuiau încărcate în sistem o dată cu depunerea cererii de finanţare. Noi am depus contestaţie. La următoarea sesiune de depunere îl vom depune din nou. Acum proiectul ar trebui să fie perfect, după toate clarificările şi sperăm să obţinem finanţare în următoarea sesiune. De doi ani munceam la acest proiect şi sunt foarte dezamăgit. Însă nu vom renunţa la acest proiect care ar putea revitaliza staţiunea.

Sindicatele deţin multe hoteluri şi vile în staţiunile Voineasa şi Vidra care au ajuns paragine. Vedeţi interes din partea acestora pentru o recondiţionare, în viitorul apropiat, a acestor clădiri?

Gabriel Năstăsescu: Cu cei de la BN SIND am găsit înţelegere, însă ceilalţi nu mişcă nimic. S-a redeschis Hotelul Lotru, au 24 de camere funcţionale, acest lucru înseamnă că funcţionează la o capacitate de 25%. Turiştii sunt interesaţi, este plin tot timpul hotelul. Am purtat discuţii cu reprezentanţii sindicatelor care deţin acest hotel să le dăm în concesiune terenul, pentru a înveşti în continuare în modernizarea camerelor. Ceilalţi nu par să fie interesaţi. Mai bine preferă să plătească impozit mărit cu 500% decât să vină să investească. Sunt cu impozitele la zi. Singurii cu care avem probleme în plata impozitelor sunt cei de la CNSLR Frăţia, pe care o să-i acţionăm în instanţă. Ne-au trimis o adresă prin care susţin că acele spaţii nu sunt terminate. Sunt bunurile acolo, le fac dovada că au funcţionat, într-adevăr, mai puţin hotelul mare, care nu este terminat. Vom deschide acţiune pentru plata impozitelor pe clădiri, o să cerem reevaluarea bunurilor şi o să impunem şi impozitul mărit până la 500% şi atunci dacă nu vor avea bani să plătească, îi vom putea executa. Ultima dată când s-au judecat valoarea ajunsese la 10 miliarde lei vechi. Este singura soluţie, pentru că ne strică imaginea domeniului schiabil. Dacă aveam cele 1.000 de spaţii de cazare funcţionale, aveam cel puţin 500 de turişti zilnic pe domeniul schiabil, ceea ce ducea la dezvoltarea zonei.

Investiţia la domeniul schiabil s-a finalizat. În ce mod va funcţiona, începând cu sezonul viitor?

Gabriel Năstăsescu: În luna iulie, am scos la licitaţie exploatarea domeniului schiabil, însă s-au omis anumite aspecte şi a trebuit să reluăm licitaţia. Suntem în procedura din nou. Cei care doresc să participe la licitaţie pentru administrarea pârtiei vor trebui să vină cu personal calificat, aşa cum impune caietul de sarcini. Noi am scos la licitaţie administrarea cu suma de 2,2 miliarde lei vechi. Exploatarea se va face pe un acord cadru de 4 ani, cu contract subsecvent care se va semna anual, iar de restul ne vom ocupa noi: de parcare, de combustibili, de tichete, la casierie vom angaja oameni şi totul va fi pe organizarea noastră. Speram să iasă bine și să avem ofertanţi în condiţiile impuse de noi. Apoi, am făcut evaluarea tuturor spaţiilor de acolo, vom da restaurantul în concesiune şi celelalte spaţii în chirie. Sumele sunt mici deocamdată, dar sunt convins că se vor bate pentru ele, iar pe viitor se va ajunge la sume foarte mari. De aceste lucruri ne vom ocupa după adjudecarea exploatării domeniului schiabil. Deja există cineva interesat. De asemenea, sunt interesaţi şi cei care au administrat până în prezent pârtia, SC Acomin SĂ. Pe mine nu mă interesează cine vine, îmi doresc ca pârtia să funcţioneze.

Aţi renunţat la ideea unui parteneriat cu Consiliul Judeţean Vâlcea, în vederea administrării domeniului schiabil?

Nu am renunţat la ideea unui parteneriat cu Consiliul Judeţean. Îl vom face mai târziu. Deocamdată primăria va face licitaţie, apoi după ce se va adjudeca, noi vom trece pe societatea subordonată primăriei, pe care o avem constituită, ca să angajăm oameni. Că altfel nu putem. În viitor, vom face acest parteneriat cu Consiliul Judeţean, dacă ne ajută cu fonduri. Avem de plătit 4,4 miliarde lei vechi taxa de la ISC pentru recepţia domeniului schiabil. Şi de unde bani? Noi am transmis o solicitare către Consiliul Judeţean cu nevoile pe care le avem. Sperăm să primim finanţare la următoarea rectificare.

Ce speranţe aveţi de la aceasta rectificare bugetară, aflată în momentul de fată pe masa Guvernului?

Gabriel Năstăsescu: Am transmis nişte date oficiale cu necesarul nostru la nivel de localitate, dacă mai avem arierate şi speram să primim şi noi ceva la aceasta rectificare. Dacă nu se face rectificarea, din trimestrul IV primăriile îşi vor pune lacătul pe uşi, pentru că nu sunt bani nici pentru salarii. Gândiţi-vă că Voineasa are aproape 8 miliarde lei vechi tot bugetul şi numai salariile se duc la 10 miliarde. Ne vor da banii pentru asistaţii social, din acest punct de vedere suntem liniştiţi. În rest, problema este că nu ai bani de investiţii, ne-am dori să mai facem şi noi câte ceva.

Ce alte investiţii va mai doriţi pentru dezvoltarea comunei Voineasa?

Gabriel Năstăsescu: Am făcut solicitări de finanţare pentru două proiecte pe Compania Naţională de Statistică şi Prognoza. Este vorba despre modernizarea străzii Voineşiţa, pe o distanţă de 1,7 km pe care sunt numai pensiuni şi probabil se vor mai construi. Mai avem podul de la piaţă, pentru care nu am prins finanţare în prima sesiune prin PNDL-2. Nu m-am hazardat în proiecte majore care să aibă sume foarte mari. Pentru reţeaua de gaze, suntem într-o asociaţie alături de localităţile din nordul judeţului, am făcut primii paşi în vederea întocmirii documentaţiei şi vom vedea ce oportunităţi de finanţare vor exista. Programul acesta PNDL a fost o mană cerească pentru dezvoltarea localităţilor rurale.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *