Nicolae Concioiu: „Copiii din Guşoeni încep anul şcolar într-o şcoală modernă”

Primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii. Când se va introduce primul metru de reţea de apă şi canalizare în localitate, în ce stadiu sunt pregătirile pentru începerea noului an şcolar, dar şi care sunt priorităţile în materie de proiecte, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Când se va introduce primul metru de reţea apă şi canalizare în localitate?

Nicolae Concioiu: Am încredere că, la un moment dat, se vor confirma promisiunile de care am avut şi noi parte, ca primărie, şi se vor realiza aceste utilităţi. Sunt lucruri care nu depind neapărat de administraţia locală, dar mă bazez şi pe încrederea că şi alţi colegi primari vor fi la fel de determinaţi ca şi mine, pentru că am înţeles că acesta ar fi singurul impediment care ne-ar mai îngreuna mersul lucrurilor. Cu această ocazie fac apel la toţi primarii implicaţi în acest proiect, să încerce să sprijine demersurile noastre, în cazul în care va fi nevoie de Hotărâri de Consiliul, de avize, sau de aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai acestui proiect Am asigurarea că lucrurile vor merge „pe repede înainte”. Asta va însemna că toate lucrările de introducere a reţelei de apă şi canalizare din întreg judeţul, prinse în acest master plan, se vor grupa în lucrări care să nu depăşească 30 de milioane de euro. Se va licita pe tronsoane, şi se va trece la execuţie în toamna acestui an. Acest proiect de apă şi canalizare este punctul sensibil al localităţii noastre, este proiectul pentru care nu am reuşit să găsesc o soluţionare aşa cum am dorit-o, adică mult mai rapidă, astfel încât, sistemul de apă şi canalizare să fie astăzi realizat în toată localitatea. Este un important obiectiv pentru recâştigarea unui vot de încredere. Cetăţenii trebuie să fie informaţi că nu sunt aspecte care mi se datorează mie, sau care îmi pot fi imputate.

Impact real: În ce stadiu sunt pregătirile pentru începerea noului an şcolar?

Nicolae Concioiu: De fiecare dată când vorbesc despre un proiect îmi aduc aminte de promisiunile făcute la începerea anului şcolar, şi nu pot să uit că, atunci când am preluat mandatul, am promis că voi moderniza şcoala din sat. A dat Dumnezeu şi, anul acesta, copiii din Guşoeni încep anul şcolar într-o şcoală reabilitată, dotată cu centrală termică, cu tâmplărie şi acoperiş schimbat, în condiţiile pe care mi le doresc de ani buni. Anul acesta, din informaţiile pe care le am, vor începe şcoala nu număr de 65 de copii. Avem un număr mic de copii, deoarece localitatea se află la o distanţă de 10 kilometri de municipiul Drăgăşani, ceea ce-i determină pe părinţi să îşi înscrie copiii la şcolile din Drăgăşani. Consideră că beneficiază de un act educaţional mai performant având în vedere titularizările pentru fiecare catedră, dar şi de profesori mai experimentaţi. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie vreun motiv de a nu se face educaţie şcolară la Guşoeni, dar aceasta este moda. În localitate sunt mulţi copii de grădiniţă, aproximativ 30. Din această motiv avem în execuţie o grădiniţă nouă, cu program prelungit, unde îţi vor desfăşura activitatea două grupe de copii. Proiectul are termen de execuţie 12 luni. În prezent „micuţii” îşi desfăşoară activitatea într-o sală a şcolii din centrul localităţii, care este un spaţiu impropriu pentru cei mici.

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la această rectificare?

Nicolae Concioiu: Având în vedere faptul că, în sarcina bugetului local există în procent de 100% cheltuielile cu asistenţa socială, vom fi sprijiniţi în primul rând cu această plată. Apoi, avem nevoie de bani pentru cofinanţarea proiectelor pe care le avem în derulare. Aşteptările sunt mari, şi sunt sigur că vom avea o rectificare pozitivă.

Impact real: Pe parcursul celor trei mandate aţi avut majoritate, în Consiliul Local?

Nicolae Concioiu: La momentul când cetăţenii mi-au dat încrederea să conduc localitatea, oamenii au înţeles mesajul meu şi mi-au acordat şi majoritate în Consiliul Local. Astfel, pe parcursul celor trei mandate am avut majoritate absolută şi viceprimar de aceeaşi culoare politică.

Impact real: Care sunt avantajele proiectului de montare a panourilor fotovoltaice?

Nicolae Concioiu: Primăria Guşoeni va economisi zeci de mii de lei prin montarea acestor panourilor fotovoltaice. Pe copertinele târgului săptămânal s-au montat panouri fotovoltaice care pompează energie în reţeaua de medie tensiune şi, la sfârşitul anului, se vor recupera toţi banii cheltuiţi pentru curent. Proiectul valorează aproximativ şase miliarde şi au fost montate pe copertine 300 de panouri de 250 de volţi fiecare. Centrala este racordată la sistemul naţional, iar consumatorii publici rămân în continuare racordaţi la sistemul naţional urmând ca, după un timp, să se facă o compensare a energiei furnizate în sistem naţional, iar banii astfel recuperaţi din cheltuiala cu energia vor fi redirecţionaţi către şcolile şi grădiniţele din Guşoeni.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *