Toma Peştereanu: „La noi se strânge gunoiul selectiv, ca în ţările civilizate”

Primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Cum reuşeşte să gestioneze colectarea selectivă a deşeurilor în localitate, în ce măsură unităţile şcolare din Costeşti sunt pregătite pentru începerea anului de învăţământ, cum arată bilanţul activităţii sale după şapte ani de mandat în fruntea administraţiei locale, dar şi ce alte investiţii sunt prioritare în următoarea perioadă la Costeşti, aflăm din rândurile de mai jos.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii?

Toma Peştereanu: În localitate au început deja lucrări pentru reparaţiile capitale la dispensarul medical. Proiectul este depus în vederea finanţării la Fondul Suveran de Investii, dar am început lucrările cu fonduri alocate din bugetul local. Valoarea proiectului este de aproximativ 5 miliarde de lei vechi. Lucrăm la proiectul de asfaltare a drumurilor de interes local derulat prin ADI, pe care l-am format cu localităţile Pietrari şi Bărbăteşti. În comuna Costeşti mai sunt două uliţe de asfaltat şi finalizăm lucrările. Am reuşit să depunem la Compania Naţională de Investiţii, în vederea finanţării, proiectul privind refacerea platformei drumului comunal Dealul Costeştilor, pe o distanţă de 70 de metri, după ce acest drum a fost afectat de alunecările de teren activate în urma ploilor din primăvara acestui an. Valoarea proiectului este de aproximativ 5 miliarde de lei vechi. În cadrul proiectului sunt prinse lucrări de sprijin, reamenajarea rigolelor, refacerea platformei drumului şi captarea apei. Pentru anul viitor am în plan asfaltarea ultimelor drumuri, şi anume: drumul spre Horezu, pe o lungime de 1,5 kilometri şi drumul care face legătura între satele Pietreni şi Bistriţa, pe o lungime de 1,038 kilometri. Acestea sunt două drumuri foarte importante, şi ar mai fi câteva mici ulicioare, care au lungimi de câte 100 sau 50 de metri. Cu aceste ultime asfaltări închidem tot ceea ce înseamnă infrastructura rutieră pe partea locuibilă a comunei. Un alt proiect pentru care am în plan atragerea fondurilor priveşte modernizarea centrului civic.

Impact real: În ce stadiu este proiectul pentru amenajarea complexului sportiv?

Toma Peştereanu: Construirea bazei sportive este un proiect al meu de suflet, pentru care caut identificarea finanţării. Va fi un adevărat complex de agrement sportiv, cu tot ceea ce înseamnă teren de fotbal, bazin de înot, terenuri de tenis, volei şi handbal, săli de saună. După ce vom demara lucrările acolo, vom transforma terenul din zona Stog într-un loc în care se va dezvolta sportul de masă, unde orice tânăr se va putea recrea, practicând sportul dorit.

Impact real: Ce noutăţi aveţi despre reţeaua de gaze naturale?

Toma Peştereanu: Proiectul pentru înfiinţarea reţelei de gaze naturale va cuprinde partea centrală a localităţii pe o lungime de 15 kilometri şi se va realiza printr-o asociere cu administraţiile locale ale comunelor Păuşeşti-Otăsău, Stoeneşti şi Bărbăteşti. Ideea de asociere a comunelor în vederea accesării de proiecte nu este străină pentru noi. Avem o asociaţie de dezvoltare intercomunitară care s-a format cu localităţile Bărbăteşti şi Pietrari, prin care am reuşit să accesăm un proiect de modernizare a infrastructurii rutiere, cu fonduri guvernamentale, în valoare de 200 de miliarde de lei vechi, proiect care se află în plin proces de implementare. În acest caz, deschiderea unui program guvernamental de finanţare a reţelelor de gaz nu ne-ar putea prinde nepregătiţi.

Impact real: Faceţi pregătiri în această perioadă pentru începerea noului an şcolar?

Toma Peştereanu: Elevii învăţă în „casă nouă”, în urma unui proiect guvernamental care a cuprins lucrări de reabilitare, modernizare şi dotare a unităţii de învăţământ. Este o clădire albă cu flori la ferestre, cu săli de clasă luminoase şi moderne, pentru activităţile didactice. Am depus la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă documentaţie în vederea autorizării privind securitatea la incendiu. Mai sunt mici retuşuri care se vor face săptămâna aceasta. În curtea noii şcoli avem şi şcoala veche, pe care o vom igieniza şi pregăti pentru începerea grădiniţei. Copiii din Costeşti beneficiază şi de o sală spaţioasă de sport. Pentru noul an sunt înscrişi 190 de copii, cifra fiind în scădere faţă de anul trecut. În localitate mai funcţionează încă o grădiniţă, în satul Bistriţa.

Impact real: Cum reuşiţi să gestionaţi colectarea selectivă a deşeurilor în localitate?

Toma Peştereanu: Am reuşit să-i determin pe cetăţeni să depoziteze gunoiul selectiv. Locuitorii scot la poartă sacii cu fiecare tip de deşeu care va fi colectat în zilele din săptămână prestabilite, când o firmă de salubrizare vine şi ridică hârtia, pungile, ambalaje din carton şi plastic, peturi, doze de aluminiu, sticle şi borcane. Într-o altă zi a săptămâni se strânge gunoiul menajer. Dacă merge bine, până la finele anului vom scădea preţul pentru contractul de ridicare a gunoiului şi taxa specială a primăriei impusă celor care au refuzat să încheie un contract de ridicare a gunoiului. Sunt mulţumit, pentru că la noi se strânge gunoiul selectiv, ca în ţările civilizate. Cetăţenii ştiu zilele când trebuie să scoată sacii de gunoi la poartă, şi nimeni nu aruncă gunoiul pe albia râurilor. Mici probleme mai sunt în satul Bistriţa, unde avem o comunitate de rudari care aruncă gunoaiele pe lângă tomberoane. Dacă vreun cetăţean vrea să scape de sacii de moloz care se strâng de la o renovare sau construcţie, trebuie să vină la primărie şi să ne anunţe, fiindcă noi avem amenajată o zonă specială în acest sens. Cetăţenii noştri ştiu, mă anunţă, şi sunt foarte mulţumiţi de felul cum este gospodărită localitatea.

Impact real: Care este probabilitatea să rezolvaţi ce v-aţi propus până la finele acestui mandat?

Toma Peştereanu: Am promis în primul rând asfaltarea drumurilor comunale, a drumului care leagă localitatea Costeşti de Bărbăteşti, modernizarea şcolii, reabilitarea tuturor fântânilor şi troiţelor din localitate, amenajarea spaţiului de petrecere a timpului liber în satul Văratici, modernizarea iluminatului public,

crearea unui loc de joacă în satul Bistriţa şi întreţinerea drumurilor de tarla, o lucrare pe care o facem în fiecare an. Mai este realizarea PUG şi promovarea obiectivelor istorice. Toate aceste proiecte, promise cetăţenilor în campanie, sunt deja realizate. Mai avem apoi sistematizarea reţelei, a drumurilor de interes local şi montarea semnelor de circulaţie, un proiect la care se lucrează în prezent. Vor urma lucrările de amenajare a centrului civic, un proiect care începe anul viitor, dar şi construirea unei baze sportive. Mai mult decât atât, proiectul de modernizare a DJ 646, Mănăstirea Arnota, se va realiza de Consiliul Judeţean Vâlcea prin POR. Mănăstirea Arnota este o bijuterie a spiritualităţii româneşti, pentru care trebuie facilitat accesul turiştilor. Lăcaşul de cult este ctitorit de Matei Basarab în 1633-1634, având hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situată la 37 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, aproape de Mănăstirea Bistriţa. Regularizarea râului Bistriţa şi al afluentului acestuia, Stăncălău, este o lucrare executată de ABA Olt, care este în continuare în desfăşurare, nu a fost finalizată. S-a intervenit în trei puncte, în partea de defileu a Mănăstirii Bistriţa, unde s-a executat o lucrare care va dăinui pentru mult timp. S-au făcut lucrări de regularizare până la podul mare, apoi au făcut un denisipat, pentru ca apa să curgă în mod controlat. Prin urmare, dacă astăzi mă prezint în faţa cetăţenilor, promisiunile mele sunt realizate în procent de 85%.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *