„Strămoşul” Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea: o căruţă cu doi cai şi „o ţavă de piele pentru tulumbă”

Românii celebrează în fiecare an, pe data de 13 septembrie, Ziua Pompierilor, onorând actul eroic al militarilor aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. La ceremonia desfăşurată în Râmnicu Vâlcea, comandatul pompierilor şi-a întâmpinat oaspeţii, la eveniment fiind prezent şi prefectul Florian Marin. Inspectorul şef Dan Pascaru a vorbit despre semnificaţia zilei. „Preocupările pentru prevenirea incendiilor încep încă din anul 1831, când, în urma unui ordin al Marii Vornicii Din Lăuntru, ocârmuirea judeţului Vâlcea cere magistratului oraşului să scoată în afara barierelor povernele, care funcţionau şi erau o sursă de foc deschis. Ca urmare a unui mare incendiu care a avut loc la Piteşti, la 3 februarie 1843, ocârmuirea judeţului Vâlcea ordonă Magistratului oraşului Râmnicu Vâlcea ca în 24 de ore să predea toate instrumentele de stins incendii poliţiei, şi să cumpere doi cai, înfiiţându-se astfel Comanda de Foc”, aşa cum se numea prima formaţie de pompieri din Vâlcea. În 1874 Primăria oraşului Râmnicu Vâlcea face demersuri către Prefectură şi Regimentul 11 Dorobanţi să găsească un număr de 10 pompieri cu un şef bine disciplinat dintre soldaţii ieşiţi din armată şi, de asemenea, se interesează la Ministerul de Răzbel pentru achiziţionarea unei pompe noi, dintre cele pentru Bucureşti.

Primii pompieri au fost „un tulumbagiu şi un sacagiu”

În 1841, ca urmare a unui început de incendiu care a avut loc la 21 mai la sediile Cârmuirii judeţului, magistratul oraşului Râmnicu Vâlcea încheie un jurnal în care hotărăşte ca, „pentru trebuinţele oraşului întru ceea ce se atinge şi de intrumenturile de foc şi după neapărata trebuinţă ce se urmează a se ţine pe lângă tulumbă … şi înlesnirea mişcărilor cu întreprinderile cu care se poate sluji la întâmplările primejdiosului foc”, să se facă „dricul tulumbei ce urmează pe patru roate toate aceste legate cu fier şi bătute”, două sacale pe câte două roţi, „o ţavă de piele pentru tulumbă…, nefiind îndemânatică cea de alamă, să se cumpere doi cai pentru sacale şi să se angajeze cu 600 de lei pe an un tulumbagiu şi un sacagiu”. Primii angajaţi, Pătru Păun – tulumbagiu, Niţu Dumitraşcu şi Liţă Machedon – sacagii, funcţionează o bună bucată de timp, iar această organizare se menţine până la jumătatea anului 1851, fiind prima fază din activitatea Comenzii de foc de la Râmnicu Vâlcea. La 24 mai 1847 aceasta cerea magistratului oraşului „ca să îngrijească pentru refacerea unei încăperi în ţentrul oraşului unde se vor aşeza atât comanda, caii, cât şi oamenii cei însărcinaţi şi care urmează a stărui în toată vremea lângă comandă”.

Florian Marin: „13 septembrie este un prilej de mândrie”

Prefectul judeţului, Florian Marin, i-a felicitat pe pompieri şi pe invitaţii la eveniment, afirmând că „13 septembrie este un prilej de mândrie, pentru că îi sărbătorim pe unii dintre cei mai apropiaţi şi îndrăgiţi angajaţi ai sistemului public pompier. Lumea în general, dar şi România vremurilor noastre se confruntă cu situaţii de urgenţă, iar dumneavoastră sunteţi mereu în mijlocul acţiunii, ca salvatori. În cei 171 de ani de existenţă distribuţională prin acţiunile dumneavoastră curajoase aţi reuşit să ştergeţi multe lacrimi şi să umpleţi suflete de recunoştinţă.” Cu prilejul sărbătorii 5 ofiţeri şi subofiţeri au fost avansaţi în grad, iar colaboratorii inspectoratului au primit diploma de excelenţă. La finalul ceremoniei a fost prezentat un exerciţiu prin care s-a reconstituit o acţiune reală, care se face aproape în fiecare zi de militarii de la descarcerare.

Elena Budi

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *