La Roşiile, a fost refăcut acoperişul Mănăstirii Pleşeşti

Cu ajutorul enoriaşilor s-au strâns fonduri pentru schimbarea acoperişului de la bisericuţa din satul Pleşeşti: „Am reuşit anul acesta, împreună cu preotul şi cetăţenii să adunăm suma necesară pentru a reface acoperişul mănăstirii de la noi din localitate aşa cum era el construit iniţial, din şiţă. Mănăstirea Pleşeşti este un monument istoric, şi nu aveam dreptul şi nici posibilitatea să refacem acoperişul decât în forma în care a fost realizată ea iniţial. Lucrările s-au făcut în bune condiţii, acum monumentul arată foarte bine, şi suntem mulţumiţi că am putut să conservăm acest obiectiv foarte important pentru locuitorii de la Roşiile”, ne-a declarat primarul comunei Roşiile, Doru Diaconu.
Picturile vechi de peste 200 de ani au nevoie de restaurare
Lăcaşul este unul interesant, fiind una dintre cele mai impresionante biserici din Ţara Românească, deşi dimensiunea acesteia este destul de mică. Biserica este probabil singura din ţară care are o pictură care înfăţişează „moartea cu coasa”. Aceasta este considerată un element important de identitate al localităţii Roşiile. Bisericuţa şi, implicit pictura atât de valoroasă au, însă, nevoie de un proiect amplu de reabilitare şi restaurare a picturii: „Ultima oară, pictura a fost făcută în anul 1802. Prin urmare au trecut peste 200 de ani de atunci, iar pictura s-a deteriorat între timp. Ar fi necesare lucrări ample de consolidare şi restaurare. Un astfel de proiect a fost întocmit în urmă cu patru ani. Primăria a susţinut întocmirea acestui studiu privind reabilitarea dar, din nefericire, nu am reuşit să-l promovăm, în sensul de a obţine sumele necesare. Eu am zis că prima măsură a fost să refacem acoperişul, fiindcă începuse să plouă în interior, şi era în pericol de a se distruge pictura şi zidăria”, a precizat primarul Dorul Diaconu.

Legenda Mănăstirii Pleşeşti, o poveste de haiducie
Povestea ridicării acestei bisericuţe este la fel de interesantă ca şi pictura din interiorul acesteia. Legenda spune că la Roşiile, pe locul unde se află acum mănăstirea, mai întâi a fost construită o biserică din lemn, fiind de fapt ctitoria haiducului Dragu. Ulterior biserica a fost dărâmată la porunca boierilor care au cumpărat moşiile respective, pe motiv că era opera unui haiduc considerat duşman de moarte al familiilor nobiliare. De aici se pare că a provenit şi blestemul despre care se spune că s-a abătut asupra meşterilor care au început lucrarea la noua biserică din zid. Astfel, în anul 1633, într-un hrisov este menţionată începerea construcţiei bisericii, devenită mânăstire, de boierii familiei Pleşoianu, localizată în satul Pleşeşti.
Ctitorirea Mănăstirii Pleşeşti a durat aproape 200 de ani. Bătrânii satului povestesc că de aici s-a abătut blestemul haiducului Dragu asupra meşterilor care au început lucrarea la noua biserică din zid. Cert este faptul că, de-a lungul timpului, cei care au încercat să văruiască această biserică au avut parte de o moarte suspectă, la scurt timp. Legenda mai spune că, dacă eşti în apropiere sau în incinta bisericii nu trebuie să vorbeşti despre nimeni de rău, pentru că ţi se întâmplă lucruri neobişnuite.
Claudia Şchiopu