Viorica Dăncilă cere Parlamentului susţinerea iniţiativei legislative a lui Eugen Teodorovici privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale

Viorica Dancila a salutat iniţiativa ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, care vizează impozitarea suplimentară a pensiilor speciale şi cere Parlamentului să fie susţinută în acest demers. Totodată, premierul a afirmat că această măsură va aduce echitate între cei care au pensii ocupaţionale şi cei care au pensii bazate pe contributivitate, subliniind faptul că impozitarea suplimentară a pensiilor speciale nu vizează obţinerea de venituri suplimentare pentru stat.

„Salut iniţiativa domnului ministru Eugen Teodorovici, depusă în calitate de senator, prin care propune Parlamentului impozitarea suplimentară a pensiilor speciale. Este o măsură justă, de echitate socială, promovată deloc întâmplător în acelaşi timp cu majorarea drepturilor tuturor pensionarilor. Pensiile speciale reprezintă recunoaşterea unor condiţii de muncă sau unor restricţii speciale, nu înseamnă privilegii speciale. În această cheie trebuie analizat proiectul de lege care sunt nici o formă nu are scopul să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat. De altfel, impactul bugetar dovedeşte acest lucru. Fac apel la toţi membrii Parlamentului României să analizeze şi sa trateze cu maximă responsabilitate această iniţiativă a domnului ministru Eugen Teodorovici”, a afirmat Viorica Dăncilă. Varianta de impozitare a pensiilor speciale prevede ca pensiile până la 2.000 de lei să nu fie impozitate, cele între 2.001 şi 7.000 de lei să fie impozitate cu 10%, iar pensiile cuprinse între 7.001 şi 10.000 de lei să fie impozitate cu 30%, iar ce depăşeşte 10.000 de lei să fie impozitat cu 50%.

Măsura lui Teodorovici este bine privită de restul pensionarilor

Pensiile special nu sunt considerate pensii propriu-zise, pentru că nu respectă principiul contributivităţii, ci sunt sume date de stat ca o recompensă pentru o anumită activitate care nu respectă principiul echităţii sociale. Dacă ne raportăm la faptul că pensia medie în România este de 1100 de lei, în momentul în care o persoană încasează de 20 ori sau chiar de 50 de ori mai mult decât pensia obişnuită a unui cetăţean obişnuit se pune întrebarea dacă acest lucru este normal, şi mai ales dacă acest lucru este de bun simţ. Prin urmare, în condiţiile în care foarte multe persoane încasează 1100 de lei pensie este momentul să se stabilească o sumă rezonabilă care să asigure un trai decent pentru fiecare pensionar, iar diferenţa trebuie plătită. Din punct de vedere legal, impozitarea este o măsură rezonabilă, o măsură constituţională, consideră liderii PSD.

Cu privire la taxarea anumitor sume, mai multe decizii ale Curţii Constituţionale fac referire la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: „Statul român are dreptul să impoziteze şi are o mare „largheţe” în stabilirea taxelor atâta timp cât nu afectează drepturile fundamentale ale cetăţeanului”. Prin urmare, iniţiativa ministrului fnanţelor,Eugen Teodorovici, care vizează impozitarea suplimentară a pensiilor speciale este o măsură bună, care nu poate fi atacabilă din punct de vedere constituţional, şi este bine privită de restul pensionarilor.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *