Polonezii de la USG vor fi să îşi facă o centrală termică proprie

Investitorii polonezi de la Ciech Soda, actualii proprietari ai fostelor Uzine Sodice Govora au recunoscut faptul că nu vor închide fabrica de la Vâlcea, dar se gândesc serios să îşi construiasă o centrală termică proprie, lucru care s-ar putea dovedi a fi cea mai bună soluţie pentru respectiva unitate de producţie. Potrivit unui comunicat de presă, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce priveşte veniturile şi al 5-lea cel mai mare angajator privat din acest judeţ.

Conducerea Ciech Soda, care operează la Râmnicu Vâlcea singurul producător de sodă calcinată din România (fosta USG – Uzinele Sodice Gvora) anunţă, într-un comunicat de presă, faptul că, în cazul în care nu se va găsi o soluţie pentru scăderea preţului agentului termic pe care îl primeşte de la CET Govora, se vede nevoită să oprească producţia, dar acest lucru nu înseamnă că va părăsi România. „Suntem blocaţi în a ne dezvolta, deşi vedem potenţialul pieţei din România. Avem două proiecte, unul priveşte creşterea capacităţii de producţie, plus diversificarea ei, în sensul de a produce şi bicarbonat de sodiu, dar la acest preţ al aburului nu mai am ce să fac, am tăiat deja din costuri, am concediat şi 25 de oameni, nu mai am de unde să tai. Toate celelalte fabrici ale noastre au şi sursa de abur. Şi aici vrem să o avem, să ne facem propriul nostru CET. Fie ne asociem cu mai mulţi parteneri, cu actualul CET, cu Consiliul Judeţean şi cu Chimcomplex (noul proprietar al Oltchim-n.red) pentru a construi o centrală nouă, fie vom construi propria noastră capacitate, mai mică. Suntem printre cei mai mari investitori polonezi din România, iar acest raport arată amploarea pe care o au activităţile noastre. Facem parte dintr-un circuit economic, iar evoluţia noastră şi eforturile făcute se văd foarte bine în aceste date. Sperăm să găsim o soluţie de ultim moment, problema excede autorităţile locale. Dacă nu vom găsi, putem închide, dar nu vom pleca, şi vom manageria cumva această perioadă de mentenanţă prelungită.” a declarat,Witold Urbanowski, CEO Ciech Soda România.

Cu toate că a trecut printr-o reorganizare profundă şi a crescut cifra de afaceri cu 50% între anii 2014 şi 2018, preţul aburului propus de unicul său furnizor, CET Govora, afectează negativ compania, până în punctul în care afacerea va deveni una nesustenabilă.

Începând cu data de 18 septembrie 2019, preţul aburului va creşte cu 135% comparativ cu anul trecut. Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) şi urmează să depăşească 50% după 18 septembrie.

Actualul contract, denunţat unilateral de CET Govora, abia fusese semnat, la 1 aprilie 2019. Preţul aburului era negociat să fie valabil până la sfârşitul anului 2020, iar CIECH a fost de acord să plătească certificatele CO2.

Acum, în absenţa unui contract valid pentru aprovizionarea cu abur, după data de 18 septembrie, CIECH Soda România analizează diferite soluţii pentru a rezolva problema aprovizionării cu abur. Însă, până la o decizie definitivă privind operaţiunile sale din România, după cum a anunţat deja, compania este nevoită să demareze procesul de oprire a producţiei în data de 18 septembrie.

Mii de locuri de muncă şi 445 de milioane de lei valoare adăugată la PIB-ul României – acesta este impactul economic al singurului producător de sodă calcinată din ţară, potrivit unui raport EY. CIECH Soda România a prezentat luni, 16 septembrie, rezultatele raportului, dar şi efectele unei potenţiale întreruperi ale operaţiunilor sale. Conform Ciech, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, în 2018, ca urmare a activităţilor CIECH.  Pe lângă cei 637 de angajaţi ai companiei, alte 3.776 de locuri de muncă sunt susţinute în mod indirect.

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *