Impactul SC Ciech Soda România SA asupra economiei, analizat într-un raport Ernst&Young

Zilele trecute a fost publicat raportul Ernst&Young, realizat la cererea SC Ciech Soda România SA, din care reiese că peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, în 2018, ca urmare a activităţilor Ciech. Cu toate că a trecut printr-o reorganizare profundă şi a crescut cifra de afaceri cu 50% între anii 2014 şi 2018, preţul aburului propus de unicul său furnizor, CET Govora, afectează negativ SC Ciech Soda România SA, până în punctul în care afacerea va deveni una nesustenabilă. Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) şi urmează să depăşească 50% după 18 septembrie. „O să o ţinem oprită cel mai scurt timp posibil, dar ştiţi cât durează până la construirea unei surse de energie nouă. Pot fi câţiva ani buni. Soluţia preferată de noi este împreună cu toţi, pentru că Vâlcea are nevoie de o sursă de energie nouă şi noi vrem să fim parte de joint-venture: proprietarul de termoficare ca sursă este Consiliul Judeţean, într-un fel, dar şi oraşul este parte firească de joint-venture, şi Chimcomplex, care are nevoie de abur pentru producţia sa. Cealaltă variantă ar fi să construim noi o unitate mai mică. Fiecare fabrică de sodă are sursa de energie proprie. Soluţia cea mai bună ar fi un joint-venture. Împărţim şi profiturile, şi riscurile. Dacă se întâmplă o să fie stop temporar, mentenanţă prelungită. Ciech este hotărâtă să stea în România. Vede perspective”, a spus directorul SC Ciech Soda România SA. Potrivit unui comunicat al companiei, în absenţa unui contract valid pentru aprovizionarea cu abur după 18 septembrie, SC Ciech Soda România SA analizează diferite soluţii pentru a rezolva problema aprovizionării cu abur. Însă, până la o decizie definitivă privind operaţiunile sale din România, după cum a anunţat deja, compania a fost nevoită să demareze procesul de oprire a producţiei în data de 18 septembrie 2019. Actualul contract, denunţat unilateral de CET, abia fusese semnat la 1 aprilie 2019. Preţul aburului era negociat să fie valabil până la sfârşitul anului 2020, iar SC Ciech Soda România SA a fost de acord să plătească certificatele CO2. Grupul Ciech, acţionarul majoritar al SC Ciech Soda România SA, este un holding internaţional din industria chimică cu o prezenţă în peste 100 de ţări şi venituri în 2018 echivalente cu 1 miliard de dolari.

Grupul Ciech a creat 2.160 de locuri de muncă în judeţul Vâlcea

Puternic înrădăcinată în regiune, SC Ciech Soda România SA aduce plus valoare pe plan local, inclusiv producătorilor de sticlă şi ferestre din sticlă, folosind ca materie primă produsele companiilor româneşti. Compania este al cincilea angajator privat din regiune, asigurând locuri de muncă pentru aproximativ 600 de angajaţi. Ca urmare a transformărilor, veniturile SC Ciech Soda România SA au crescut cu 50% în perioada 2014-2018, atingând o valoare netă de 443,7 milioane de lei. Creşterea volumului producţiei în ultimii cinci ani a fost substanţială. În 2017, societatea a produs 540.000 de tone de sodă, o creştere cu 30%, comparativ cu 2014. Cu vânzări interne stabile, SC Ciech Soda România SA şi-a crescut mult piaţa sa internaţională cu peste 30% în ţările deservite şi şi-a îmbunătăţit astfel poziţia în vânzările directe, cu peste 80%, recâştigând volumele vândute anterior de comercianţi terţi. Există patru costuri critice de producţie necesare pentru operaţiunile societăţii: aburul industrial, energia electrică, calcarul şi saramura. Aburul, calcarul şi saramura sunt achiziţionate de la furnizori care deţin monopol pe piaţa locală, fară posibilitatea de înlocuire imediată. Furnizorul de abur industrial, CET Govora, a suferit daune grave din cauza alunecării de teren din prima jumătate a anului 2019, ceea ce a dus la o limitare a cantităţii de abur livrate către SC Ciech Soda România SA. Începând cu 18 septembrie 2019, preţul propus al aburului ar creşte cu 135% faţă de cel din 2018. Noul preţ propus pentru abur ar afecta profund operaţiunile societăţii, deoarece aburul constituie peste 40% din costurile totale ale societăţii, făcând producţia nesustenabilă din punct de vedere economic. Deoarece SC Ciech Soda România SA este un angajator important în judeţul Vâlcea, se anticipează că o întrerupere potenţială a operaţiunilor sale va avea consecinţe economice şi sociale substanţiale. Impactul activităţii operaţionale a Grupului Ciech asupra economiei României şi a judeţului Vâlcea în 2018, a fost după cum urmează: 445 de milioane de lei din valoarea adăugată (PIB) au fost generate în România, din care 260 de milioane de lei au fost generate în judeţul Vâlcea; 1,3 miliarde de lei din produsul global (venituri) au fost generate în România, din care 869 de milioane de lei au fost generate în judeţul Vâlcea; peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, din care peste 2.160 de locuri de muncă au fost create în judeţul Vâlcea; 98 de milioane de lei din veniturile guvernamentale au fost generate în România, din care 4,5 milioane de lei au fost încasate de unităţile locale în judeţul Vâlcea.

Investiţia totală în SC Ciech Soda România SA a fost de 140 de milioane de euro

Conform raportului Ernst&Young, SC Ciech Soda România SA este situată în partea de sud a României, în oraşul Râmnicu Vâlcea. Societatea este unicul producător de sodă calcinată din România şi una dintre cele mai importante fabrici din ţară. Ca furnizor strategic al producătorilor de sticlă şi detergent, SC Ciech Soda România SA joacă un rol important în stabilirea de lanţuri solide de aprovizionare industrială din România. Fabrica de sodă din România a fost prima societate străină achiziţionată de grupul internaţional Ciech (în decembrie 2006). Producătorii de sticlă şi detergenţi sunt principalii clienţi naţionali pentru produsele SC Ciech Soda România SA. Pe plan internaţional, societatea deserveşte o gamă largă de clienţi, peste 140 în 70 de ţări din Europa, Africa, America de Sud şi Asia. Modernizarea fabricii de la Râmnicu a fost urmată de noi principii de management, care au dus la redefinirea strategiei de lansare pe piaţă, crearea unui model de afaceri remodelat şi restructurarea echipei de vânzări care expediază produsele în 72 de ţări din întreaga lume. Investiţia totală în SC Ciech Soda România SA în ultimii 5 ani reprezintă 140 de milioane de euro, sau circa 120% din veniturile anuale. Infuzia de fonduri a eliminat datoriile şi a permis societăţii să modernizeze facilităţile de producţie la aproape dublul capacităţii, faţă de volumul din 2009. Fiind parte dintr-un grup mai mare, SC Ciech Soda România SA a obţinut un rezultat de producţie mai profitabil. Rezultatul producţiei sale a crescut cu două cifre. Acest rezultat poate fi atribuit schimbării percepţiei societăţii pe piaţă şi abilităţii sale de a diversifica portofoliul de vânzări. În anul 2014, KI Chemistry dobândeşte pachetul majoritar de acţiuni în Grupul Ciech. Capacitatea de producţie a SC Ciech Soda România SA depăşeşte 540.000 de tone. În 2019, aprovizionarea şi preţul nesustenabil al aburului expune societatea la risc. În perioada 2006-2014, Grupul Ciech furnizează mai multe împrumuturi care sunt investite în modernizarea fabricii şi iniţiative de îmbunătăţire a performanţei. Echipa de vânzări dinamică a SC Ciech Soda România SA introduce o nouă strategie cu noi direcţii de acţiune, inclusiv extinderea pe noi pieţe în străinătate, precum şi înlocuirea cu vânzările directe la utilizatorii finali ai produselor. Grupul Ciech comunică situaţia aprovizionării cu abur. Un preţ foarte mare pentru această materie primă esenţială în procesul de producţie şi o componentă cheie a costului de producţie face producţia SC Ciech Soda România SA neviabilă. Începând din 1959, până în 2006, creşterea societăţii este sincronizată cu cererea de pe pieţele clienţilor din România. După 1990 societatea s-a adaptat la regulile pieţei europene concurenţiale a carbonatului de sodiu.

Societatea şi-a redus cu 75% datoriile pe termen scurt

Deşi, în anul 2014, datoriile pe termen lung ale SC Ciech Soda România SA au depăşit 480 de milioane de lei, cele faţă de Ciech Group au fost plătite din capitaluri proprii majorate de către Ciech. Drept urmare, datoriile pe termen lung au scăzut nivelul marjei de 4 milioane de lei în 2018. În ultimii cinci ani, SC Ciech Soda România SA a îmbunătăţit semnificativ managementul datoriilor pe termen scurt, reducându-le cu 75%. Din 2014 până în 2018, SC Ciech Soda România SA a investit peste 150 de milioane de lei în optimizarea fabricii, modernizare şi reparaţii, precum şi în consolidarea clădirilor şi alte investiţii. Fabrica din Râmnicu Vâlcea este una dintre puţinele unităţi de producţie a sodei calcinate din Europa. Cererea europeană de sodă calcinată, inclusiv în Europa de Vest, Centrală şi de Sud-Est este estimată la peste 11 milioane de tone pe an. Structura consumului de sodă calcinată în Europa nu s-a schimbat prea mult de mulţi ani. Cererea pentru această sodă (de exemplu saramură, calcar) determină aprovizionarea pieţei care poate fi creată de producătorii europeni. În ceea ce priveşte anul 2018, cererea europeană a depăşit oferta cu peste un milion de tone. Diferenţa a fost acoperită cu importuri, în principal din America de Nord şi Orientul Mijlociu. În mod special, oferta europeană limitată poate permite jucătorilor din Orientul Mijlociu – de exemplu Turcia – să înceapă să tulbure structura actuală de cerere-ofertă pe piaţă. În Europa Centrală, ponderea segmentului de detergenţi este de asemenea importantă, în timp ce în Europa de Est predomină industria metalurgică. Europa este o piaţă de sodă matură cu un volum de cerere şi ofertă aproape echilibrate, care nu au suferit modificări rapide. SC Ciech Soda România SA a rămas competitivă sub presiunea constantă a competitorilor. Societatea este unicul producător de sodă calcinată cu sediul în România. Cu o capacitate care ajunge la 540.000 de tone pe an, ea deserveşte clienţii locali din diferite industrii, inclusiv producători de sticlă, dar exporturile contribuie cu peste 80% din volumul vânzărilor. În afară de SC Ciech Soda România SA, cinci alte fabrici de producţie influenţează dinamica ofertei de sodă calcinată în regiunea Balcanilor. Solvay Sisecam, o societate deţinută în comun cu sediul în Devnya, în nordul Bulgariei, cu o capacitate de producţie de aproape trei ori mai mare decât cea a SC Ciech Soda România SA, este principalul ei competitor. Ceilalţi competitori includ fabricile Sisecam situate în Turcia, Bosnia Herţegovina şi Peninsula Crimeea. Din cauza concurenţei locale intense concentrată pe exporturi, producţia de scară şi beneficiile de cost ale materiilor prime şi energiei sunt şi mai critice pentru a rămâne mai profitabil decât în restul Europei. SC Ciech Soda România SA este singura fabrică din regiune care nu este vertical integrată cu sursele de energie electrică şi căldură, precum şi rezervoare de apă sărată şi calcar. Aceste resurse sunt furnizate prin companiile controlate de autorităţile centrale sau municipale. S-a raportat că marii utilizatori finali români de sodă calcinată din regiune au început să diversifice baza lor de furnizori pentru a beneficia de proximitatea mai multor producători. Lansarea celei mai mari fabrici de producţie de sodă calcinată naturală din Kazan, Turcia, care depăşeşte capacitatea de 2,6 milioane de tone pe an, ar putea modifica semnificativ terenul concurenţial în regiunea Balcanilor şi în Europa.

Volumul producţiei la SC Ciech Soda România SA a crescut constant

În raportul Ernst&Young se mai arată că Ciech este una dintre cele mai importante entităţi private în economia locală în termeni de venituri totale din exploatare şi locuri de muncă. Grupul Ciech este clasat pe locul patru în termeni de venituri totale din exploatare, în judeţul Vâlcea. În acelaşi timp, este clasat pe locul doi între entităţile private din oraş. În plus, Grupul Ciech este al optulea mare angajator în judeţul Vâlcea şi al cincilea cel mai mare angajator privat (SC Apavil SA fiind o societate municipală). Statisticile reflectă ambele companii din România ale Grupului Ciech: SC Ciech Soda România SA şi Ciech Spolka Akcyjna Varşovia Sucursala Râmnicu Vâlcea. Factorii vânzărilor SC Ciech Soda România SA sunt solizi, dar câteva riscuri trebuie să fie depăşite în viitor. Forţa de muncă calificată ajută la modernizarea continuă şi îmbunătăţirea eficienţei facilităţilor tehnice. Profitând de brandul Ciech, SC Ciech Soda România SA este considerat un partener comercial de încredere. Expansiunea pe pieţele noi şi profitabile din străinătate compensează stagnarea cererii de la clienţii naţionali. Extinderea vânzărilor directe la utilizatorii finali înlocuieşte vânzările la dealeri şi îmbunătăţeşte marjele de exploatare. Vânzările de loturi mici (sub o tonă) ajută la extinderea vânzărilor la noi grupuri de clienţi. Investiţiile suplimentare în creşterea capacităţii de producţie la SC Ciech Soda România SA depind de accesul la contracte pe termen lung pentru saramură şi calcar (inclusiv extinderea rezervoarelor în locaţia actuală). Din cauza concurenţei acerbe a uzinelor de producţie de sodă calcinată din Bulgaria, Bosnia Herţegovina şi Turcia, menţinerea costurilor de producţie la nivel scăzut rămâne esenţială pentru continuarea activităţii. Datorită operaţiunilor de vânzări eficiente şi expansiunii internaţionale, numărul este atribuit îmbunătăţirilor în management şi operaţiuni. Volumul producţiei la SC Ciech Soda România SA a crescut constant datorită modernizării echipamentelor şi îmbunătăţirilor în tehnologia de producţie. În ultimii zece ani, volumul producţiei a crescut cu aproape 100%, cu un potenţial de creştere şi mai mare, în viitor. Această schimbare a condus la extinderea pe pieţele din Asia şi America de Sud cu o creştere substanţială a numărului global al pieţelor de export, de la 59 la 72 şi o creştere de 22% în perioada de 5 ani. Numărul partenerilor de afaceri pe acele pieţe a crescut de asemenea cu peste 50%, ceea ce a diversificat sursele de venituri. Ultimii 5 ani de activitate au realizat o strategie concentrată pe consolidarea forţei echipei de vânzări a SC Ciech Soda România SA. Ponderea dominantă de 70% din vânzările la comercianţi terţi în 2014 a fost câştigată de echipa dedicată a societăţii. Numărul total al clienţilor din vânzări directe a crescut cu peste 60%, în perioada 2014-2018.

Efecte benefice directe ale activităţii Grupului Ciech în România

Structura costurilor SC Ciech Soda România SA a rămas stabilă din 2014 până în 2018, în timp ce există riscuri raportate pentru anul 2019. Costul energiei electrice, inclusiv aburul, ca un ingredient-cheie al costului energiei electrice a crescut constant în perioada 2014- 2018. În timp ce negocierile preţului cu CET Govora continuă, costul energiei electrice în 2020 este aşteptat să crească cu 135%. În perioada 2014-2018, costul materiilor prime a crescut cu o singură cifră, dar este aşteptat să crească semnificativ şi în anul 2019. Costul altor materiale, inclusiv ambalajul a rămas stabil în perioada 2014-2019, fără un impact semnificativ asupra măsurătorilor de bază ale CSR. Costul salarial din 2014 până în 2018 a rămas sub control, dar creşterea salariilor în sectorul public în România va pune presiune în sensul creşterii salariului începând din anul 2019. Costul energiei, inclusiv al aburului, este principalul factor de cost care influenţează profitabilitatea SC Ciech Soda România SA. Aburul şi materiile prime sunt factori de cost critici care, împreună, reprezintă 70% din cheltuielile totale de exploatare ale societăţii. Modificările preţului oricăruia dintre aceşti factori conduc la un impact semnificativ asupra profitabilităţii SC Ciech Soda România SA, măsurată prin EBIT sau venit net. Pe baza datelor societăţii, o creştere de 20% a preţului energiei pe producţia unităţii ar duce la scaderea EBIT-ul societăţii la zero. Pentru comparaţie, aceeaşi creştere de 20% a costului materiilor prime-cheie precum calcarul şi saramura va conduce la o scădere a EBIT al societăţii cu 65%. Potenţiala penurie a aprovizionării cu abur şi a altor resurse de la furnizorii care deţin monopolul ar limita volumul producţiei şi ar afecta profitabilitatea SC Ciech Soda România SA. Deşi, începând din 2008, CET Govora a ridicat sistematic preţul aburului pentru SC Ciech Soda România SA, managementul structurii costurilor rămâne o provocare. Totuşi, ea a fost sub control până recent, pentru că preţul propus de CET Govora după 18 septembrie 2019 este cu 135% mai mare decât nivelul preţurilor din 2018. Cu preţul aburului tehnologic mai mare cu 135%, costul său va depăşi 50% din structura costurilor totale prognozate, care este 17% peste nivelul din 2018 (34%) şi 7% peste nivelul semestrului I din 2019 (44%) şi cu peste 20% peste analizele comparative ale Grupului Ciech. Pentru a diversifica afacerea cu sodă, este posibil să se creeze noi fabrici care extind prezenţa SC Ciech Soda România SA în lanţul de valori al carbonatului de sodiu. Prognoze stabile pentru ambele pieţe pot influenţa poziţia societăţii pe măsură ce intră pe noi pieţe de consum. Introducerea bicarbonatului de sodiu este o opţiune de investiţie moderată, pentru că extinde direct unităţile de producţie, în timp ce consumă CO2, compensând emisiile legate de energie. În absenţa unui contract valid pentru aprovizionarea cu abur după 18 septembrie 2019, SC Ciech Soda România SA analizează scenarii selectate pentru a rezolva problema aprovizionării cu abur. Totuşi, accesul la oricare dintre opţiunile prezentate necesită un anumit nivel de cooperare cu autorităţile publice din România şi judeţul Vâlcea, pentru a dezvolta o soluţie sustenabilă pe termen lung. Grupul Ciech impactează economia românească prin rezultatul său (exprimat ca venituri totale minus taxe indirecte), valoare adăugată brută (care este o aproximare a impactului asupra PIB), locuri de muncă şi taxe şi contribuţii de asigurări sociale de stat plătite. Acestea reprezintă efectele directe ale activităţii Grupului Ciech.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *