Scandalul de la CET are un substrat cu iz penal: o gaură de 100 de milioane de euro

La foarte puţin timp după ce actuala conducere a CET Govora a decis să nu îşi mai asume livrarea de abur tehnologic sub preţul de producţie iese la lumină şi motivul scandalului. Acesta este un proces aflat pe rol la Tribunalul Vâlcea, prin care administratorul judiciar al CET Govora, societatea Euro Insol a solicitat recuperarea unui prejudiciu de 566 de milioane de lei din patrimoniul personal al unor foşti directori sau membri ai Consiliului de Administraţie de la CET Govora. Printre cei 18 foşti directori trimişi în judecată pentru că au vândut abur sub preţul de producţie se numără fostul director general al societăţii, dar şi foşti şi actuali parlamentari sau directori: Mihai Bălan, Constantin Bălăşoiu, Nicolae Draşoveanu, Laurenţiu Coca, Constantin Lăpădat, Daniela Oţeşanu, Iustin Predescu, Marinică Potop, Gheorghe Crăciun Cârstoiu, Marian Mirea, Eftimie Ghermac, Jean Decuseară, Eugen Mihalache, Marius Eugen Andronie, Sorin Fodoreanu, Dragoş Constantinescu, Laurenţiu Nicolae Cazan şi Luiza Popica.

Cu alte cuvinte, numai în momentul în care au fost ameninţaţi că urmează să răspundă cu averea personală pentru prejudiciul creat s-a întrerupt cercul vicios de pe platforma chimică, în urma căruia s-a descoperit un posibil prejudiciu de circa 100 de milioane de euro creat în ultimii ani din vânzarea aburului industrial către principalii contractanţi, respectiv Oltchim şi Ciech Soda. Astfel, prejudiciul creat în perioada 2007 – 2008, prin vânzarea aburului industrial sub costurile de producţie ar fi fost de 23 de milioane de lei, cel creat în perioada 2009 – 2012 se ridică la 128,32 milioane de lei, iar cel provocat între anii 2013 – 2014 a fost stabilit la 62,63 milioane de lei. Conform raportului privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a CET Govora, prejudiciile cauzate de fosta conducere între anii 2015 – iulie 2016 au totalizat 70,35 milioane de lei. În ceea ce priveşte prejudiciul creat prin vânzarea sub preţ a aburului industrial către Oltchim, acesta depăşeşte suma de 103 milioane de lei.

Asistăm şi de data aceasta la evoluţia rapidă a unei boli cronice, de care suferă economia românească de mai bine de 30 de ani: furtul generalizat. Atâta timp cât nimeni nu a făcut scandal, şi capacul a fost bine fixat pe oala sub presiune, CET Govora a continuat să fie împinsă în mod deliberat spre faliment. Orice societate, oricât de mare ar fi, este clar că va ajunge în incapacitate de plată în momentul când se ajunge ca produsul pe care îl vinde să fie mai ieftin decât materia primă din care este făcut. În cazul nostru, în loc ca platforma chimică să susţină şi căldura oraşului, iar locuitorii Râmnicului să nu mai fie nevoiţi să plătească deloc pentru căldura din apartamente, din moment ce sunt legaţi oricum pe circuitul de retur al centralei, s-a ajuns de câţiva ani ca CET Govora să încaseze bani cu profit doar de la populaţie, nu şi de la marii agenţi economici de pe platformă. Apropo, nouă, oamenilor simpli, care locuim în câte un apartament de bloc, de ce nu se poate să ne vândă CET-ul aburul la acelaşi preţ cu care îl vinde la Ciech Soda? Pentru că noi nu avem în spate un stat interesat să obţină profit de pe urma companiei pe care o deţine, nu avem în spate servicii şi nici sindicate care să scoată oamenii în stradă? Da, chiar aşa, de ce să nu ieşim şi noi în stradă, să cerem ca CET Govora să ne asigure şi nouă căldura fără bani, pentru că din salariul pe care îl încasăm nu avem chef să o mai plătim şi pe asta, ci doar să facem profit? Oricum ar fi, s-au prins şi cei de la Ciech şi Chimcomplex să ulciorul a mers deja de prea multe ori la apă, doar că, pentru CET Govora, este posibil să fie mult prea târziu să se redreseze. Cu cât boala ar fi fost tratată de mai mult timp, cu atât avea mai multe şanse de vindecare. În cazul Vâlcii cangrena economică a ajuns din păcate prea aproape de organele vitale, şi urmează să le sufoce unul câte unul. În ceea ce priveşte faptul că foştii directori vor plăti ceva din acest jaf cu averea personală ne îndoim că se poate întâmpla acest lucru. Au avut ei de mult grijă să îşi ascundă averile pe la neveste, amante şi prin diverse investiţii, nu ne facem probleme. Ideea nu este, însă, una rea, doar că ar trebui aplicată la toate nivelurile societăţii şi foarte rapid: după fiecare prejudiciu creat, averea personală a autorilor să fie blocată. Doar aşa ne-am putea eventual curăţa de cangrena care ne afectează pe toţi.

Mihai ROMAN

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *