Încă un drum de poveste va deschide traficul în Vâlcea

A început construirea unuia dintre drumurile judeţului încărcate de istorie şi legende locale strâns legate de edificarea celor patru localităţi pe care le străbate: Budeşti, Galicea, Olanu şi Drăgoeşti. Proiectul se execută în totalitate cu fonduri europene, iar şoseaua, la finalul lucrărilor, în anul 2022 va fi una deosebit de stabilă. Se vor amenaja 1.691 de podeţe de acces, intersecţiile, staţiile de transport public şi trotuarele pe ambele laturi, precum şi podurile pe întreaga lungime a DJ678, care însumează aproximativ 39 de kilometri. Păstrând proporţiile, şoseaua se va putea alinia cu uşurinţă altor şosele modernizate în judeţ.

Constantin Rădulescu: Am dat startul lucrărilor pe „Drumul lui Mihai Voievod”

La Drăgoeşti există pe acest drum şi biserica unde a fost botezat marele voievod Mihai Viteazul.

DJ 678 leagă judeţul Vâlcea de judeţul Olt, iar primarii celor patru localităţi pe care le străbate spun că şoseaua ar putea deveni una care să intre în topul celor mai fascinante drumuri din Vâlcea, care va revitaliza întreaga zonă de pe malul stâng al Oltului.

Cele patru localităţi aşezate pe malul stâng al Oltului, la limita dintre Subcarpaţi, cunoscute de istorici ca fiind „localităţile boierilor” de altădată, au avut un rol important în viaţa social-economică a zonei. Istoria locului spune că la Drăgoeşti începe povestea, argumentată de istorici, a locului de naştere al lui Mihai Viteazul şi tot de aici îşi trage rădăcinile nobila familie a boierilor Drăgoescu, a boierul Budu, cumpărător şi proprietar de pământuri din Budeşti, a lui Constantin Socoteanu, clucer, prefect de Mehedinţi şi boier în Divanul Ţării, a familiei boierului Socoteanu şi a chiaburului Ion Lahovary: „Drumul porneşte din DN 7, din Budeşti şi traversează Galicea, Olanu, Drăgoeşti, până în judeţul Olt, la Câmpu Mare. I-aş spune „Drumul lui Mihai Voievod” pentru că undeva, la Drăgoeşti, există o biserică unde ar fi fost botezat marele voievod. Asfaltăm drumul pe toată lungimea lui, consolidăm podurile de pe traseu, amenajăm 1.691 de podeţe de acces, intersecţiile, trotuarele, precum şi 35 de staţii de transport public. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă această importantă realizare, primari, colegi de la Consiliul Judeţean, tuturor celor care, alături de mine, au crezut că această zi poate exista. Îmi fac datoria şi mă ţin de cuvânt pentru că, până la urmă, faptele bune sunt cele pe care oamenii le aşteaptă de la noi”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Gheorghe Melente: „Acest drum este important pentru întreaga zonă”

Primarii celor patru localităţi spun că drumul va fi o lucrare trainică, care va aduce dezvoltare întregii zone de pe malul stâng al Oltului: „Înainte de toate, asfaltarea acestui drum este un lucru foarte bun. Nu aveam nici o rezervă pentru faptul că nu s-ar înfăptui proiectul. Ştiam că la un moment dat vor începe lucrările. Este un lucru necesar, ideea este că trebuie o strategie clară a lucrărilor pe acest drum judeţean, fiindcă are o distanţă mare. Sunt convins că lucrările se vor executa pe tronsoane, astfel încât disconfortul cetăţenilor să fie pe perioade scurte, iar lucrările să înceapă în zonele unde există utilităţi. În acest sens, Drăgoeştiul este localitatea care are reţea de apă şi canalizare pe acest tronson în procent de 80%. Proiectul va schimba imaginea întregii zone, iar pentru Drăgoeşti acest drum este de importanţă capitală. Dacă avem infrastructura rutieră în intravilanul localităţii în procent de 100%, cu acest drum putem promova mult mai bine punctele turistice, şi mai ales bisericuţa unde s-a născut a fost botezat Mihai Viteazul sau zona piscicolă. Acest drum ne va deschide şi pe noi pentru dezvoltare, în primul rând pentru dezvoltarea agroturismului”, a precizat primarul localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

Ion Vlădulescu: „Sperăm să ne vedem în aceeaşi echipă şi la recepţia lucrărilor”

Primarul localităţii Budeşti, Ion Vlădulescu salută demersurile Consiliului Judeţean pentru accesarea fondurilor europene privind asfaltarea drumului judeţean care porneşte din DN 7, din Budeşti, subliniind necesitatea, dar şi utilitatea modernizării acestui drum: „Este o investiţie foarte aşteptată de cetăţenii localităţilor şi de noi, primarii celor patru localităţi, fiindcă pe acest drum, construit de peste 45 de ani, efectiv nu se mai putea circula. Modernizarea lui este un lucru extraordinar, şi sper să ajungem să semnăm tot în această formulă şi recepţia acestei lucrări peste trei ani”, spune primarul localităţii Budeşti, Ion Vlădulescu.

Ion Năfliu: „Sunt încântat de faptul că am ajuns cu acest proiect în linie dreaptă”

Ion Năfliu, declară că acest proiect de asfaltare a drumului judeţean este un obiectiv binevenit pentru localitatea Galicea, datorită conducerii Consiliului Judeţean, dar şi a tuturor celor care au făcut posibilă această importantă realizare: „Pentru localitatea Galicea este un obiectiv binevenit. Drumul traversează comuna pe o lungime de 15 kilometri, iar un alt lucru îmbucurător este faptul că pe întregul tronson există reţea de apă şi canalizare în localitatea noastră. Sunt încântat că am ajuns cu acest drum în linie dreaptă”, spune primarul localităţii Galicea, Ion Năfliu.

Claudia ŞCHIOPU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *