La Călimăneşti se va înnoi sistemul de iluminat public

Primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu, a semnat un nou contract de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2010.

Noul proiect al primarului Florinel Constantinescu vizează creşterea eficientei energetice a sistemului de iluminat public, şi are valoarea de 2,5 milioane de euro. Contractul a fost semnat în cadrul Axei prioritare 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea de investiţii: 3.1 – Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor.

Iluminat stradal modern şi eficient din punct de vedere energetic

Obiectivul general al proiectului costă în modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea şi completarea sistemului de iluminat vechi cu iluminat economic.

Prin implementarea acestui proiect finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, oraşul va beneficia de un sistem eficient şi ecologic de iluminat public şi se va reduce semnificativ consumul de energie, în scopul siguranţei traficului, a confortului vizual, din punct de vedere urbanistic, al economiei de energie şi diminuării poluării luminoase. Printre beneficiile care se urmăresc sunt următoarele: realizarea unui iluminat public care să respecte prevederile standardelor europene în domeniu; creşterea securităţii, siguranţei şi confortului cetăţenilor pe timp de noapte; reducerea consumului de energie electrică şi, implicit, al emisiilor de CO2, dar şi scăderea cheltuielilor generate de sistemul de iluminat public. Prin proiect se vor realiza intervenţii de modernizare şi extindere a sistemului de iluminat public pe 15 străzi, însumând o lungime de 51,37 kilometri de reţea de drumuri publice iluminate. În cadrul proiectului se vor monta 1501 stâlpi de diferite tipuri, dintre care 238 de stâlpi vor fi metalici, noi, pentru iluminat. Se vor amplasa de asemenea 1638 de aparate de iluminat cu surse led de 5 tipuri, dar şi un sistem de alimentare cu panouri fotovoltaice pentru iluminatul curţilor interioare ale blocurilor. Proiectul mai prevede amplasarea unor stâlpi pentru trei treceri de pietoni care se vor echipa cu sistem de alimentare fotovoltaic pentru 22 de puncte de aprindere. Se va crea şi un sistem de monitorizare şi dispecerat pentru întreg sistemul de iluminat public cu sistem inteligent de comandă şi diagnoză, care permite în timp real accesul la parametrii de funcţionare ai reţelei. Lucrări de extindere a reţelei de iluminat public se va realiza începând de la secţia Drumuri Naţionale de la Seaca spre Blue River, pe o lungime de 1000 de metri, spre strada Cloşca şi spre strada Tudor Vladimirescu, pe aproximativ 150 de metri, continuând cu strada Anton Pann şi zona Sub Coasta Câmpului.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *