Serbare câmpenească interesantă, la Costeşti

„Brunch” este un termen anglo-saxon care defineşte un mic dejun târziu, luat în jur de ora 11.00, care se transformă în prânz. Pe aceeaşi masă se găseşte un bufet cu diverse preparate reci şi calde. Aceasta e definiţia termenului, pe care Asociaţia My Transylvania a combinat-o cu practicile săseşti de într-ajutorare şi a transformat-o într-un produs turistic, în urmă cu circa 11 ani. S-a organizat astfel un produs turistic prin care vizitatorii sunt invitaţi să petreacă pentru câteva ore în aer liber, într-un sat românesc, în principal pentru a savura produse de gastronomie locale, dar mai ales pentru a face cunoştinţă cu oamenii şi cultura din zona respectivă. Sâmbătă, 12 octombrie, o organizaţie neguvernamentală va organiza un astfel de eveniment la Costeşti, în grădina familiei Mesea. Este una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria şi cultura unei regiuni, participanţii putând să savureze aproximativ 15 feluri de mâncare, toate preparate de comunitatea locală. Printre acestea se numără zacusca, untul de casă, ciorba de găina cu zdrenţe, mâncare de gutui, castane, dovleac copt, plăcintă cu mere şi multe altele. Reţete sunt realizate din preparate locale, din grădini şi de la mici producători locali. La acest mic dejun festiv se aşteaptă înscrierea a maximum 70 de persoane accesând pagina www.eat-local.ro Deschiderea evenimentului se va face la ora 10:30, urmând ca barul să se deschidă în jurul orei 10:45, iar bunătăţile să fie servite de la ora 11:00. Primele două ore vor fi dedicate gastronomiei, iar următoarele două ore vor fi dedicate culturii, participanţii fiind invitaţi la un atelier de olărit, unul de făcut cozonaci (atelier pentru copii) şi la o plimbare pe Valea Costeştiului. Evenimentul face parte din proiectul „Gusturi şi meşteşuguri – peisajul cultural din Oltenia şi Muntenia”, co-finanţat de AFCN, prin care se organizează diverse evenimente cultural-gastronomice în Oltenia şi Muntenia pentru a promova turismul alternativ, meşteşugurile, zonele rurale, poveştile şi bucătăria locală. „În perioada 1 iulie – 10 noiembrie vom organiza 9 evenimente în 6 judeţe din sudul ţării, cu scopul de a identifica şi promova patrimoniul imaterial prin acest tip nou de eveniment. Ne bucurăm mult că avem sprijinul fiecărei comunităţi locale în care desfăşurăm aceste evenimente gastronomico-culturale şi sperăm că publicul urban va fi din ce în ce mai dornic să descopere satul românesc, în acest fel”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentantă My Secret România. „Este al doilea an în care punem în valoare sudul României prin organizarea de evenimente de acest fel şi ne bucurăm să vedem că atât preparatele locale sunt apreciate, dar şi demonstraţiile de meşteşuguri”, a adăugat Gabriela Solomon. Elena BUDI