Marşul organizaţiilor pentru salvarea pădurilor
Cele mai importante organizaţii de mediu şi-au unit forţele şi vor să scoată 100.000 de români în stradă pentru salvarea pădurilor. Greenpeace Romania, DeClic si Agent Green şi-au unit forţele pentru organizarea celui mai mare marş pentru pădurile României. Marşul va avea loc în 3 noiembrie, de la ora 18, la Bucureşti, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Kogălniceanu – Ministerul Apelor şi Pădurilor. Cele trei organizaţii au iniţiat demersul pentru Bucureşti, dar anunţă că sunt aşteptate grupuri din întreaga ţară să organizeze şi marşuri locale pentru a atrage atenţia asupra tăierilor abuzive de păduri. Organizatorii marşului au comunicat că aproape 10.000 de persoane şi-au manifestat interesul în doar 3 zile de la primul anunţ al evenimentului, însă obiectivul este ca cel puţin 100.000 de oameni să iasă în strada în ziua marşului.
„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) şi protecţia strictă a pădurilor seculare din România!”, anunţă organizatorii. Lista revendicărilor mai conţine şi solicitarea pentru „protecţia strictă reală a pădurilor seculare şi a biodiversitatii pe care o găzduiesc!”, dar şi demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, lucru care s-a întâmplat de la sine, după trecerea moţiunii de cenzură.
“Nu mai avem nici o aşteptare de la autorităţile actuale. Au trecut patru ani de la ultimul nostru marş pentru păduri. Când ne-am unit vocile, în 2015, am reuşit să obţinem măsuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, s-au înfiinţat Gărzile Forestiere, s-a impus operaţionalizarea Radarului Pădurilor, am investigat şi expus cazuri cu tăieri ilegale în păduri virgine şi parcuri naţionale, forţând autorităţile să protejeze măcar ceva. Dar Guvernul refuză să rezolve problemele sistemice de la nivel naţional. Avem peste 40 de procese cu statul pentru distrugerea deliberată a ariilor protejate şi plângeri depuse la Comisia Europeană, pentru distrugerea acestora şi pentru tăierile ilegale”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green. Elena BUDI