Daniel Dimulescu: „Un primar trebuie să găsească mereu echilibrul între cheltuieli şi venituri”

Claudia ŞCHIOPU

La trei ani de când a preluat frâiele administraţiei locale, Daniel Dimulescu face o scurtă retrospectivă a realizărilor. Spune că are în continuare pe birou oferta pe care a prezentat-o în campania electorală şi se declară mulţumit de ceea ce a realizat în această perioadă. Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii, dar şi cum caracterizează primarul anii în care a fost gospodar şef al comunei Mădulari, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii Mădulari?

Daniel Dimulescu: Încep cu proiectul pentru înfiinţarea reţelei de apă, fiindcă lucrările sunt pe ultima sută de metri, adică spre finalizare. Este proiectul meu de suflet, şi pot spune că tot ce a fost greu a trecut. Urmează o altă etapă, destul de dificilă, fiindcă trebuie să găsim soluţii privind branşările. Vor începe lucrările de conectare la reţeaua din satul Bănţeşti şi satul Bălşoara. Ţin să subliniez faptul că mentenanţa sistemului o vom face noi, printr-o societate subordonată Consiliului Local. Nu suntem de acord să o predăm în vederea administrării la Apavil, fiindcă este multă muncă în spatele acestui proiect, iar lucrarea a fost executată foarte bine. Prin urmare, voi căuta soluţii în vederea administrării sistemului, dar la un preţ accesibil. 

Impact real: Care este starea infrastructurii rutiere în localitatea Mădulari?

Daniel Dimulescu: Cu bani guvernamentali avem două proiecte privind asfaltarea drumurilor în localitate, unde lucrările sunt şi aici realizate în procent de 80%. S-a turnat covorul asfaltic pentru amândouă starturile, mai sunt de amenajat şanţurile şi de construit aproximativ 26 de podeţe. Prin urmare, la finele acestui an se va face recepţia lucrărilor şi finalizăm proiectul. O dată cu finalizarea acestui proiect, drumurile comunale din localitatea Mădulari vor fi în procent de 70% asfaltate. Pentru a moderniza restul drumurilor, sperăm să primim în continuare bani de la Guvernul viitor, astfel încât să realizăm şi restul de asfaltări. În acest sens avem proiecte depuse în vederea finanţării, şi cred cu tărie că se vor aloca în continuare fonduri pentru investiţii. La Mădulari este neapărată nevoie ca drumurile comunale din satele Beica la Deal şi din satul Mamu la Deal au nevoie de asfaltare.

Impact real: Despre înfiinţarea reţelei de canalizare în comună ce ne puteţi spune?

Daniel Dimulescu: La Ministerul Dezvoltării avem depus şi proiectul de canalizare. Am depus acest proiect prin PNDL fiindcă localitatea Mădulari nu are şanse de finanţare prin accesarea fondurilor europene.

Impact real: În ce stadiu este proiectul privind modernizarea şcolii?

Daniel Dimulescu: Avem un proiect, pot spune că este „eşantion”, pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolii unic în ţară, în valoare de 70 de miliarde de lei vechi. Proiectul a fost depus în vederea finanţării la Fondul Suveran de Investiţii. Acest proiect va aduce acea schimbare de abordare necesară în educaţie, pentru a-i determina pe copii să iubească şcoala. Dacă acest proiect va prinde contur, vom avea cea mai frumoasă şcoală, unică în ţară. Suntem pionierii primului model de acest tip care se va construi la noi în localitate. Astfel, lecţiile vor deveni mult mai atractive pentru elevi. Proiectul cuprinde de la alei pietonale şi centrale termice până la panouri solare şi vestiare pentru fiecare elev. Se va amenaja la parter o grădiniţă cu vestiare, duşuri, sală de joacă, bucătărie şi o sală de mese. În şcoală va fi şi un cabinet medical, clasele vor avea mobilier nou, video-proiectoare, table de sticlă şi magnetice şi grupuri sanitare la fiecare etaj. Copiii vor fi entuziasmaţi să înveţe într-o astfel de şcoală, vor fi nerăbdători să devină elevi într-o astfel de locaţie. La copii ne gândim întotdeauna, de fiecare dată le suntem alături. La început de an şcolar le dăruim tuturor copiilor rechizite şi ghiozdane, iar iarna ne străduiam să dăm un pic de strălucire Crăciunului, dăruindu-le diverse cadouri.

Impact real: La final de mandat, cum aţi caracteriza aceşti ani la conducerea comunei Mădulari?

Daniel Dimulescu: La trei ani de când am preluat frâiele administraţiei locale, fac o scurtă retrospectivă a realizărilor şi pot spune că sunt mulţumit. Am în continuare pe birou oferta pe care am prezentat-o în campania electorală cetăţenilor, iar dintre cele 12 obiective promise am reuşit să punctez aproape tot, mai puţin repunerea în funcţiune a morii din sat. Este un obiectiv promis şi necesar pentru comunitate şi, indiferent ce se va întâmpla, voi pune această moară în funcţiune. Însă, pentru a repune în funcţiune moara din sat la întreaga capacitate am nevoie de 2,5 miliarde de lei. În cei trei ani s-a modernizat iluminatul stradal pe toate drumurile, s-a asfaltat drumul comunal în satul Bănţeştei, s-a montat internet în toată localitatea. Cu fonduri alocate pentru situaţii de urgenţă, în punctul „Sub Peri” am stabilizat o alunecare de teren şi se vor construi trei poduri. Cu fonduri alocate din bugetul local şi cu sprijin din partea companiei Petrom, la Mădulari s-au montat şi panouri fotovoltaice. Investiţia, în valoarea de 160 de mii de lei asigură iluminatul public pentru instituţiile publice. Panourile solare s-au montat pe acoperişurile instituţiilor publice din localitate: baza sportivă, căminul cultural, şcoala, dispensarul şi clădirea primăriei. S-a decolmatat de asemenea pârâul Manu cu utilajele trimise de ABA Olt. Drumurile agricole sunt pietruite, iar prin GAL s-a achiziţionat un utilaj pentru deszăpezire.

Impact real: Sunteţi social-democrat. Credeţi că apartenenţa politică a contat, de-a lungul celor trei ani, în ceea ce priveşte fondurile guvernamentale primite pentru dezvoltarea localităţii?

Daniel Dimulescu: Nu a contat acest aspect, mult mai importantă este munca primarului, echipa primăriei, şi solicitările de la cetăţeni. Acest Guvern a alocat bani tuturor primarilor, indiferent de culoarea politică. Sunt localităţi aflate pe primele locuri în vederea alocărilor de fonduri guvernamentale, unde primarii sunt liberali.

Impact real: Localitatea Mădulari s-a pliat condiţiilor impuse în vederea accesării fondurilor europene?

Daniel Dimulescu: Numărul de locuitori, faptul ca nu avem gară în localitate, faptul că drumurile locale nu duc către nici un monument istoric şi multe alte condiţii impuse în programele europene au fost un impediment în vederea absorbţiei fondurilor europene. Am reuşit totuşi, prin intermediul GAL „Ţinutul Vinului”, să achiziţionăm un utilaj. Această achiziţie reprezintă primul ajutor din fonduri europene care a ajuns la Mădulari.

Impact real: Ce planuri aveţi pentru următorul mandat?

Daniel Dimulescu: Avem nevoie de fonduri pentru înfiinţarea reţelei de canalizare, aş vrea să amenajez o zonă de agrement pentru copii, să dalăm toate şanţurile, să consolidăm toate podurile din localitate şi să asfaltăm toate drumurile comunale şi cele de tarla. Un alt proiect important este şi înfiinţarea reţelei de gaze naturale în localitate. Nu în ultimul rând, este importantă identificarea fondurilor pentru modernizarea bazei sportive. Sunt multe de făcut în localitate. Vin din mediul privat şi, pentru mine, a fi primar înseamnă în primul rând a avea viziune şi curaj. Aşa cum un antreprenor onest îşi drămuieşte atent resursele şi îşi investeşte întreaga energie în afacerea sa, un primar trebuie să găsească mereu echilibrul între cheltuieli şi venituri. Cheltuielile primăriei sunt banii din bugetul local, colectaţi din taxe şi impozite, adică banii cetăţenilor, care, odată investiţi, trebuie atent valorificaţi, pentru că nu sunt ai mei. Veniturile primăriei reflectă buna funcţionare a administraţiei locale. La final, profitul constă în dezvoltarea comunităţii pe toate componentele vieţii oamenilor şi speranţa noastră la un viitor sigur şi bun. Pentru sport aş face multe, dar trebuie să găsim sursa de finanţare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *