Reabilitarea „Drumului Domniţelor” va pune Berislăveştiul pe harta turismului vâlcean

Reabilitarea drumului care face legătura dintre staţiunea Călimăneşti şi judeţul Argeş prin Sălătrucel şi Berislăveşti va revitaliza turismul din zonă.
Situat la poalele Masivului Cozia, vechiul drum spre Curtea de Argeş şi Cozia, numit „Drumul Domniţelor”, pe care domniţele din familia voievodală porneau în pelerinaj la diferite mănăstiri din zona Ţării Loviştei, dar mai ales la Cozia va deveni cu uşurinţă un drum turistic important. Primarul Ion Buşagă spune că acest drum strategic, DJ 703G va fi asfaltat de Consiliul Judeţean Vâlcea prin Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6, „Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională”, iar la data de 18 noiembrie va avea loc licitaţia privind lucrările în cadrul proiectului „Modernizare DJ 703G Jiblea – Sălătrucel – Berislăveşti – Robaia – Limită Judeţul Argeş”. Valoarea investiţiei, este de 67.665.745 de lei. Localităţile Sălătrucel şi Berislăveşti au un specific anume, individualizat datorită aşezării geografice, dar şi al istoriei acestor locuri. Se spune că, pe acest drum, al domniţelor, care leagă Curtea de Argeş de Cozia a fost dus cu sania, în data de 4 februarie 1418, domnitorul Mircea cel Bătrân, pentru a fi înmormântat la Mănăstirea Cozia, ctitoria sa.
Proiectul acesta cuprinde reabilitarea părţii carosabile pe ambele părţi, şoseaua fiind prevăzută cu piste de biciclete, rigolele şi podeţele betonate, iar peste rigole trotuar betonat. Dacă se va respecta acest proiect de asfaltare a drumului judeţean 703G, întreaga zonă va fi de poveste. Primarul din Berislăveşti, Ion Buşagă spune că cele mai importante proiecte pentru localitate sunt: asfaltarea drumului judeţean 703G, pentru care lucrările vor începe în cel mai scurt timp, modernizarea a zece drumuri şi construirea unei grădiniţe cu program prelungit.

La Berislăveşti se va construi o grădiniţă cu program prelungit

Pentru a veni în sprijinul părinţilor care au copii de vârstă preşcolară şi sunt nevoiţi sa apeleze la serviciile unor grădiniţe cu program prelungit din alte localităţi sau să-i lase acasă cu bunicii, administraţia locală din Berislăveşti a atras fonduri europene în vederea înfiinţării unei grădiniţe cu program prelungit.
Noua grădiniţă se va construi în centrul comunei, iar valoarea investiţiei este de aproximativ 22 de miliarde de lei vechi. Demersurile administraţiei locale au venit la cererea cetăţenilor comunei, care au sesizat nevoia deschiderii unei grădiniţe cu program prelungit, la ora actuală nefuncţionând nici o astfel de unitate la Berislăveşti.

Ion Buşagă: „Pentru mine, tot ce promit este lege”

Grădiniţa va avea în dotare săli de clasă spaţioase, dormitoare cu dotări complete, sală de mese, toalete amenajate special pentru copii şi va fi dotată cu material didactic. Întreaga curte va fi amenajată ca spaţiu de joacă pentru copii, cu tobogane şi leagăne. „Vor începe lucrările şi la grădiniţa cu program prelungit, un proiect pe care l-am făgăduit cetăţenilor pentru acest mandat, iar pentru mine tot ce promit este lege. Neapărat trebuie să o realizăm. Investiţia va avea finanţare din fonduri europene. Suntem printre primii din judeţ care accesează fonduri pentru construirea unei grădiniţe cu program prelungit, prin acest program. Pentru această grădiniţă avem construcţia pe care am cumpărat-o de la Cooperaţia de Consum, o locaţie pe care acum o vom transforma, cu bani europeni, într-o grădiniţă cu program prelungit”, spune primarul. În localitate funcţionează deja două şcoli şi trei grădiniţe. „Avem o şcoală modernă, pe care am reabilitat-o în urmă cu trei ani, din fonduri alocate de la Banca Mondială, avem şi două microbuze şcolare, cu care reuşim să aducem copiii la centru. Nu sunt şcoli moderne şi dotate în oraşe mari din ţară, aşa cum sunt şcolile din Berislăveşti”, a mai spus primarul Buşagă. Primarul are de gând să acceseze, însă, şi alte proiecte europene.

Claudia ŞCHIOPU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *