Muzeul de istorie din Râmnic găzduieşte o expoziţie unică, cu obiecte care au aparţinut reginei Maria
Adăpostit într-o clădire construită în anul 1898, reamenajată arhitectonic în perioada
1978 – 1981 şi declarată monument de arhitectură, Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” din Râmnic
este o adevărată instituţie de cultură specializată în cercetarea, conservarea,
restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural. Vineri,
instituţia culturală a găzduit o expoziţie care cuprinde
obiecte personale ale Reginei Maria de la castelul Bran.
Expoziţia este organizată în colaborare cu Muzeul Naţional Bran.
Expoziţia este una inedită şi din perspectiva faptului că, după ce statul român a perdut castelul Bran, printre alte multe monumente de o importanţă culturală deosebită la nivel naţional, Muzeul Naţional Bran a trebuit să mute tot patrimoniul creat de Regina Maria la Bran în Vama Medievală. Din păcate, de aproximativ un an, cei care au preluat castelul au scos statul român şi din Vama Medievală, astfel încât a trebuit să fie relocate obiectele de o valoare istorică deosebită într-o zonă centrală din localitatea Bran. În această situaţie, expoziţia adusă la Râmnicu Vâlcea cuprinde o serie de piese de mobilier, unele proiectate chiar de Regina Maria, cărţi, fotografii, tablouri şi alte obiecte pe care suverana le-a primit în dar cu diferite ocazii. Proiectul îşi propune să aducă în atenţia publicului patrimoniul Casei Regale, dar şi să salveze Muzeul Bran de la dispariţie.
Claudiu TULUGEA: „Avem în derulare un proiect cu fonduri europene, dar lipsesc firmele şi arhitecţii abilitaţi să poată face restaurare”
Expoziţia dedicată Reginei Maria de la Râmnicu Vâlcea va fi deschisă timp de o lună. În acest context, managerul muzeului, Claudiu Tulugea a răspuns la câteva întrebări pentru ziarul Impact real, afirmând că, şi în domeniul cultural există o lipsă a forţei de muncă şi a specialiştilor capabili să se ocupe de proiecte complexe, cum ar fi restaurarea unor monumente importante din judeţ.
Impact real: Vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte despre colecţiile expuse aici.
Tulugea Claudiu: În
momentul actual avem expoziţia de Preistorie, ce se află la parterul muzeului,
iar la etaj avem expoziţia aferentă epocilor Medievală şi Modernă. Pe lângă
acestea mai avem în lucru o expoziţie cu obiectele personale ale Reginei Maria
de la Castelul Bran, dat fiind faptul ca este anul dedicat reginei. Pentru
săptămâna viitoare avem în lucru o expoziţie cu Muzeul Regional al Olteniei, care
se va vernisa în incinta Muzeului Satului. Regina Maria, ale cărei obiecte le
avem expuse aici a venit în România încă de la vârsta de 17 ani şi, odată cu
primii paşi pe care i-a făcut pe pământ românesc, prin jurământul pe care l-a
rostit în faţa poporului român, a devenit o adevărată fiică a acestui popor.
Vizitatorii care doresc să viziteze expoziţia vor putea vedea aici cărţi pe
care regina le-a adus din Anglia şi pe care şi-a făcut tot felul de adnotări,
sunt vase de ceramică, vase de porţelan cu chipul şi cu efigia Casei Regale sau
obiecte de mobilier desenate sau proiectate de regină. Expoziţia a fost gândită
astfel încât să integreze şi judeţul Vâlcea. Pe simezele muzeului sunt expuse
şi foarte multe citate pe care noi le-am scos din Memoriile Reginei Maria şi
care se referă la judeţul nostru, legate de Cula Duca, unde Reginei Maria i-a
plăcut foarte mult să stea, despre biserica din Urşani, pe care a îndrăgit-o
foarte mult şi căreia i-a recunoscut valoarea atât arhitecturală, cât şi
murală, dar şi despre Mânăstirea Hurezi.
Impact real: Ţinând cont că aveţi atâtea expoziţii de istorie, credeţi că vizitatorii sunt pe măsura aşteptărilor dumneavoastră, sau nu sunt atâţia câţi ar trebui? Există şi vizitatori străini?
Claudiu TULUGEA: Să ştiţi că avem, chiar avem vizitatori, chiar şi tineri. Mă încântă faptul că şi acum, în era tehnologiei, încă avem tineri şi persoane interesate de istorie, de muzeul nostru. Chiar anul trecut am fost clasaţi pe locul 6 la nivelul vizitatorilor printre muzeele judeţene având peste 453 de mii de vizitatori. Sunt şi străini care vin la noi în oraş, mai ales la Muzeul Satului, pentru că este poziţionat foarte bine, pe ruta europeană care face legătura între Râmnic şi Sibiu. La muzeele din oraş o altă problemă o reprezintă lipsa unei parcări.
Impact real: „Domnule Tulugea, ce proiecte aveţi în plan pentru muzeu, în anul care va urma?”
Claudiu TULUGEA: Avem un proiect de management care a fost supus aprobării de către Consiliul Judeţean Vâlcea, un program minimal pe care trebuie să îl respectăm la sânge. Este vorba despre organizarea de expoziţii temporare realizate de colegii mei muzeografi, dar avem şi acţiuni de restaurare a unor monumente istorice din incinta Muzeului Satului, cum este Cula Bujoreni. Avem în plan de asemenea refacerea împrejurimilor care ţin de gospodăriile din cadrul Muzeului Satului, apoi, la Muzeul de Artă avem în plan atât cultural, cât şi pe partea administrativă, să redăm vechile toalete ale simienilor, să le redeschidem, după un proces amplu de reabilitare a lor care a durat o lungă perioadă de timp. În plan mai avem o colaborare cu Consiliul Judeţean, pentru reabilitarea cu fonduri europene a schitului arheologic Buridava Romană. Avem chiar în derulare un proiect cu fonduri europene, dar, din păcate, lipsesc firmele şi arhitecţii abilitaţi de Ministerul Culturii să poată face restaurare, cum este de exemplu restaurarea Culei Duca şi Culei Duca. Este a treia oară când proiectul este scos la licitaţie şi, din păcate, nu vine nimeni să se înscrie, să preia proiectarea şi execuţia restaurării, motivul fiind acela că nu sunt oameni abilitaţi, lipseşte resursa umană.
Impact real: Ce anume aţi dori să îmbunătăţiţi la muzeu?
Claudiu TULUGEA: Majoritatea angajaţilor pe care îi avem acum sunt trecuţi bine de vârsta a doua şi se apropie cu paşi repezi de pensionare şi chiar ne-am dori ca mai mulţi tineri, mai ales absolvenţi de facultăţi de specialitate, de exemplu de artă, istorie sau chiar licee de artă, sau istorie şi Geografie să facă cursurile de specializare la Ministerul Culturii şi să încercăm să reînprospătăm resursa umană. Din păcate şi la noi, ca peste tot, în societatea românească, lipsa resursei umane îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai accentuat. Elena BUDI