Claudia BANU: „Trebuie să schimbăm sensul politicii în România”

Preşedinta organizaţiei PNL Râmnicu Vâlcea, Claudia Banu a acordat un interviu pentru Impact real, în care a dezvăluit ce doreşte să realizeze din noua funcţie politică pe care o deţine, dar şi care sunt ţintele PNL pentru următoarele alegeri. Care sunt ţintele partidului la nivel local şi naţional, dar şi care sunt criteriile după care ar trebui să se ghideze un viitor primar al Râmnicului, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: În primul rând, dorim să vă felicităm pentru noua funcţie, de preşedinte interimar al organizaţiei PNL Râmnicu Vâlcea. Cum credeţi că îi influenţează politica pe tineri? Mai are clasa politică puterea de a atrage tineri alături de ea, şi, dacă da, care este motivaţia unui tânăr de a se implica în viaţa politică?

Claudia BANU: Vă mulţumesc pentru amabilitate. Dacă vă referiţi la impactul politicii în viaţa tinerilor, eu cred ca acesta ar trebui sa fie important pentru ambele părţi. Politicul trebuie să se gândească serios la viitor, deci la cum şi ce le oferă societatea tinerilor, iar tinerii ar trebui să se implice mai mult şi să fie interesaţi de ceea ce se întâmplă în politică, pentru că viitorul lor depinde de deciziile politice, până la urmă. Vă dau un simplu exemplu: dacă politicul hotărăşte, aşa cum au făcut cei de la fosta guvernare, să îndatoreze ţara fără rezultate benefice pentru dezvoltarea economică, ci doar pentru a păstra puterea, această povară financiară o vor suporta tinerii, mâine. Cât despre motivaţie, tocmai v-am răspuns. Cu siguranţa, s-ar schimba multe lucruri în politică dacă s-ar implica mai mulţi tineri. Prezenţa lor în politică este vitală, pentru că implicarea lor ar da o altă abordare, mult mai optimistă, o altă faţă, politicii. În acelaşi timp, avem nevoie de oameni educaţi, şi nu la şcoli gen „Ştefan Gheorghiu”. Asta cred că este mai mult decât necesar, şcoli în care să putem forma generaţia de mâine a politicii.

Impact real: Cum ar putea PNL Vâlcea să îi atragă în politică pe tineri, dar şi pe cei care de obicei nu îşi exprimă votul?

Claudia BANU: De cele mai multe ori tinerii nu ies la vot deoarece sunt nemulţumiţi de partide şi de candidaţi. „Nu am cu cine să votez!” sau „Toţi sunt la fel” sunt obişnuitele scuze pe care le auzim. Sau, şi mai grav, „nu-mi place politica”. Surprinzător, cei care folosesc aceste scuze nici măcar nu au încercat să studieze sau să afle detalii despre candidaţi sau doctrina partidelor. În acelaşi timp, cred că, la rândul lor, partidele trebuie să fie deschise şi să asculte opiniile tinerilor votanţi. PNL are organizaţii de tineret dezvoltate armonios. Ei sunt o voce prin liderii pe care îi au. Mara Mareş, la nivel naţional, deputaţii Sorin Moldovan, Robert Sighiartău, consilieri judeţeni, de exemplu, la Vâlcea preşedintele TNL Alex Părduţ sunt toţi oameni care au activat sau activează în cadrul organizaţiilor de tineret. Până şi Rareş Bogdan, europarlamentar acum, si-a făcut debutul în politică activând în cadrul organizaţiei de tineret. PNL are uşa deschisă din acest punct de vedere, comparativ cu restul actorilor cu tradiţie politică. Dacă ne uităm la listele de candidaţi ai PNL din ultimii ani, constatăm că peste 30% sunt tineri. 

Impact real: Poate PNL să coaguleze în jurul său o majoritate parlamentară confortabilă? Cu cine credeţi că veţi putea forma un parteneriat la guvernare?

Claudia BANU: Nu este uşor să convingi că trebuie să schimbăm sensul politicii în România. Politica trebuie făcută pentru cetăţeni, nu pentru interesele unui partid sau altul. Cei ce vor înţelege acest lucru, cu siguranţă ni se vor alătura. Suntem cel mai puternic partid, cu tradiţie, dar mai ales experienţă şi maturitate. De exemplu, ce a făcut PSD în această guvernare este de neiertat, dar mai ales de neuitat. Cat despre partenerii de guvernare, vom putea fi parteneri cu toţi cei care cred într-o schimbare necesară şi utilă societăţii româneşti.

Impact real: Cu care dintre contracandidaţii actuali credeţi că ar putea preşedintele României să intre în turul al doilea al alegerilor, şi care dintre cei care candidează ar fi cel mai comod pentru actualul preşedinte în funcţie?

Claudia BANU: Indiferent care ar fi al doilea clasat, eu cred ca românii îl vor vota tot pe actualul şef de stat. Va fi preşedintele pe care românii îl vor alege, pentru că activitatea domniei sale este mai mult decât relevantă. Cea mai mare realizare a sa a fost faptul că a schimbat imaginea României în lume. În contextul unei guvernări catastrofale, care a produs grave prejudicii de imagine în plan extern, prezenţa preşedintelui a salvat mult din ecourile negative. Vă reamintesc cele două vizite istorice făcute la Casa Alba, summitul european de la Sibiu şi, nu în ultimul rând, relaţiile domniei sale cu liderii europeni. Preşedintele actual, alături de PNL, a împiedicat adoptarea celebrei şi ruşinoasei Ordonanţe 13. Indiferent care va fi candidatul, dacă se ajunge în turul doi, cred că vom avea acelaşi preşedinte al României. Pe actualul preşedinte îl recomandă activitatea sa în fruntea statului şi tot ceea ce a făcut pentru România.

Impact real: Care este targhetul pe care PNL Rm. Vâlcea şi l-a propus pentru alegerile prezidenţiale şi pentru cele locale?

Claudia BANU: Ne dorim să realizăm cât mai mult, pentru că, din întâlnirile pe care le-am avut cu cetăţenii până acum, simţim cât de mult îşi doresc să continue construcţia politică alături de preşedintele actual, pentru că a fost constant un factor de echilibru. În ceea ce priveşte alegerile locale, dacă data trecută am scos 50 de primari din 89, vă asigur că vom avea un număr şi mai mare. Vom face tot ce putem să poziţionăm PSD în istorie şi la Vâlcea. Repet, din discuţiile pe care le avem cu cetăţenii, şansele sunt mari.

Impact real: Care credeţi că este profilul candidatului PNL, la următoarele alegeri pentru Primăria Râmnicului?

Claudia BANU: În primul rând, cred că vâlcenii merită un primar care să cheltuiască banii râmnicenilor cu chibzuinţă, nu să tot facă şi să desfacă, de exemplu, sensurile giratorii, pentru a avea ce da de lucru clientelei şi a cheltui inutil banii cetăţenilor. Apoi, va fi un primar care va fi un bun gospodar, şi mai ales un bun manager, un primar care îşi propune să atragă investitori pentru a putea crea locuri de muncă, dar şi să atragă fonduri la bugetul local. Sunt multe de spus, vă propun să reluăm această discuţie atunci când va fi de interes.

Impact real: Aveţi deja conturat un program electoral pentru viitorul candidat al PNL la alegerile locale din Râmnic? Ce anume credeţi că ar trebui să schimbe faţă de situaţia actuală, şi care ar fi cele mai importante trei măsuri pe care ar trebui să le ia imediat după ce ar ajunge în funcţia de primar?

Claudia BANU: Este prematur să facem astfel de discuţii. Fireşte că avem un program, fireşte că avem o listă de posibili candidaţi, dar despre toate acestea voi vorbi la momentul oportun. În acest moment se face o selecţie serioasă, bazată pe principii, seriozitate şi performanţe. Vor urma lupte grele, iar miza noastră este una singură: câştigul. 

Impact real: Din declaraţiile preşedintelui PNL Vâlcea, Cristian Buican, reieşea faptul că PNL nu şi-a stabilit deocamdată candidatul la Primăria Râmnicului, dar ar fi dispus să susţină orice persoană care are o imagine bună şi este capabilă de a intra în lupta electorală cu actualul primar, Mircia Gutău. Există o listă de asemenea persoane, sau care sunt criteriile după care se va alege candidatul PNL?

Claudia BANU: PNL Râmnicu Vâlcea  va avea propriul candidat la Primăria Râmnicului. Resurse şi potenţial există. Ce pot să afirm, deocamdată, este că acest candidat va fi desemnat în urma unui sondaj de opinie.

Impact real: Aţi fi dispusă să vă asumaţi dumneavoastră această candidatură, în cazul în care nu găseşte conducerea PNL Vâlcea o altă persoană capabilă să candideze împotriva actualului primar al Râmnicului?

Claudia BANU: Nu s-a pus problema să candidez eu sau altcineva. Noi nu mizăm pe un om, pentru că suntem o echipă unită. Se fac deocamdată evaluări în partid. Nu înţeleg de ce credeţi că nu ar putea candida cineva în competiţie cu actualul primar? Orice candidat are şansa sa. Să nu creăm iluzia că actualul primar este singurul care poate conduce primăria, iar noi vom demonstra acest lucru, la alegerile de anul viitor.

Impact real: La nivel local, cu ce partide ar fi PNL dispus să încheie alianţe electorale, având în vedere faptul că, în afară de ALDE, restul organizaţiilor partidelor de dreapta sunt foarte slabe din punct de vedere politic?

Claudia BANU: Cu toate formaţiunile politice care împărtăşesc aceleaşi idealuri şi principii cu ale PNL. În primul rând ne dorim să ne aliem cei care cred în puterea lucrului bine făcut!

Impact real: Ce măsuri credeţi că ar trebui luate urgent de partidele de dreapta, în cazul în care vor prelua guvernarea, pentru a redresa balanţa economică a României?

Claudia BANU: Mai întâi trebuie făcută o analiză serioasă a situaţiei actuale, din interiorul ministerelor. Apoi, aşezaţi pe situaţia reală, se pot stabili şi soluţiile pentru redresarea balanţei economice a României.

Impact real: Ce părere aveţi despre decizia Comisiei juridice, care a respins discutarea abrogării recursului compensatoriu şi revizuirea Constituţiei, măsuri propuse de PNL şi USR? Claudia BANU: Era de aşteptat. Nu interesul cetăţeanului este important pentru pesedişti, ci propriile frustrări şi propriile interese. Aşa au condus ţara în ultimii ani, total iresponsabil. De aceea noi susţinem necesitatea organizării  de alegeri anticipate. Din păcate, este greu de realizat.

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *