Programul guvernului susţinut de Klaus Iohannis conţine cel puţin zece măsuri care nu pot fi atribuite unei perioade de expansiune economică, din contră. Încă înainte de a fi trecut prin Parlament, noul executiv, pregătit să ia locul cabinetului Dăncilă, a prezentat o întreagă listă de tăieri. Premierul demis Viorica Dăncilă, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de socializare, a atras atenţia asupra şocului produs de liberali.

Aceştia au somat actualul Guvern să nu crească salariul minim şi au ameninţat că, dacă se va întâmpla, vor modifica hotărârea de Guvern. Fostul premier a mai prezentat pe larg pe pagina sa de socializare cele 10 măsuri de austeritate în programul de guvernare al PNL:

”1. Tăierea salariilor angajaţilor din sectorul public. PNL spune explicit că va modifica Legea salarizării, în ideea de a aduce salariile din sistemul public la nivelul celor din privat. PNL însă nu ţine cont că în privat sunt multe salarii situate în zona gri, cu un venit mic pe cartea de muncă, completat de angajator cu bonusuri. Prin urmare „echilibrarea” salariilor de la stat cu cele din privat pleacă de la o premisă falsă. Această reducere a salariilor din sistemul public va afecta peste 1,2 milioane de familii de români!

2. Anularea voucherelor de vacanţă. Este o consecinţă inevitabilă a modificării Legii salarizării, anunţată în programul PNL. Pe lângă faptul că se anulează un beneficiu câştigat de salariaţii din sectorul public, măsura este devastatoare pentru turismul românesc.

3. Anularea majorărilor de salarii prevăzute de PSD în Legea salarizării. Este o consecinţă implicită a modificării Legii salarizării, în sensul „echilibrării” cu salariile din privat.

4. Reducerea salariului minim. Guvernul Orban consideră că majorările salariului minim au fost „exagerate”.

5. Anularea majorării anticipate a salariilor din Învăţământ prevăzută pentru 1 septembrie 2020. Programul PNL nu îşi asumă această majorare.

6. Anularea creşterii punctului de pensie la 1.775 lei pentru 1 septembrie 2020. Programul PNL nu îşi asumă această majorare.

7. Închiderea sau comasarea spitalelor. Se revine la măsura Guvernului Boc de „comasare” a spitalelor neperformante.

8. Creşterea tarifelor pentru populaţie la gaze naturale şi energie electrică prin înlăturarea plafoanelor din OUG 114.

9. Reorganizarea agenţiilor de plăţi în agricultură (care au funcţionat impecabil din 2007, mai puţin în guvernarea Cioloş, în 2016).

10. Anularea programului „Tomate româneşti”, a scris prim ministrul interimar pe reţeaua de socializare joi, 24 octombrie. Lidera PSD este îngrijorată de faptele care vor fi generate de noul Guvern şi efectele lor asupra ţării, şi mai ales asupra oamenilor. Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *