Alexandru PĂRDUŢ: „Aproape 200 de mii de oameni pleacă anual din România, trebuie să oprim acest exod”

Tineretul Naţional Liberal (TNL) de la Vâlcea se dovedeşte a fi o structură vie şi sănătoasă. Obiectivul major al acestei organizaţii este reprezentat de creşterea rolului TNL în sprijinirea tinerilor prin asigurarea unui demers politic responsabil în cadrul PNL şi a unei guvernări eficiente. TNL dispune de o echipă mare, de tineri profesionişti, care pot implementa proiecte şi iniţiative şi care sunt în plină dezvoltare, pe toate planurile.

Preşedintele TNL Vâlcea, Alexandru Părduţ, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Impact real, în cadrul căruia şi-a exprimat regretul pentru faptul că politicienii nu acordă suficientă atenţie tinerilor şi nu gândesc strategii pe termen lung pentru a-i împiedica pe aceştia să plece din ţară. Cum vede politica şi administraţia locală un tânăr care a intrat de curând în politică, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Credeţi că lipsa tinerilor în politică este o problemă importantă? Clasa politică ar putea determina mai mulţi tineri să nu părăsească judeţul, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite?

Alexandru Părduţ: Lipsa tinerilor este o mare problemă, o problemă cu care se confruntă întreaga ţară, în special oraşele foarte mici, cum este de altfel şi oraşul nostru. După liceu aceştia pleacă, şi pe bună dreptate. În ceea ce priveşte politica, aceasta influenţează tinerii, deoarece, până la urmă, tot ce este în jurul nostru înseamnă politică. Politica nu a fost îndreptată către tineri niciodată, ei au fost trataţi cu spatele, ca să spun aşa. Mai ales faptul că nu au constituit niciodată o prioritate pentru autorităţi ne duce la gândul că, din moment ce tinerii nu sunt o prioritate, înseamnă că viitorul nostru nu este o prioritate, în percepţia politicienilor. Pentru că suntem un oraş mic, noi nu le oferim tinerilor o viziune spre un trai mai bun şi, din acest motiv, printre altele, mulţi tineri vâlceni pleacă în alte oraşe, şi mai ales în alte ţări. Nimeni nu gândeşte în perspectivă, nu se gândeşte la lipsa locurilor de muncă, la lipsa universităţilor din oraş, pentru că oraşul are foarte mult potenţial, şi nimeni nu se gândeşte, de fapt, ce anume vor tinerii şi, de ce nu, vâlcenii în special.

Impact real: Credeţi că, ar fi mai puţine partide, dacă tinerii ar fi mai interesaţi de politică?

Alexandru Părduţ:„ Nu cred că numărul partidelor este un impediment, dar, din păcate, toată clasa politică are o imagine foarte proastă în rândul populaţiei şi, implicit, al tinerilor. Mulţi tineri nu sunt interesaţi de politică, din păcate, iar acest lucru este o greşeală, deoarece şi educaţia în şcoli este concepută după o gândire mai vechi, să zic aşa. Termini liceul şi nu ai idee cu ce se ocupă preşedintele, ce atribuţii are acesta, ce atribuţii are Parlamentul, acestea sunt nişte lucruri elementare, care ţin de democraţie, şi cred eu ar trebui învăţate în şcoli. Sistemul educaţional ar trebui reformatat în totalitate, din punctul meu de vedere, pentru că de acolo porneşte fiecare om în viaţă.

Impact real: Cum poate TNL Vâlcea să îi atragă pe cei care nu îşi exprimă votul, deoarece o mare parte din populaţia judeţului nu vrea să voteze?

Alexandru Părduţ: Aceasta este o discuţie amplă, care depăşeşte bariera judeţului Vâlcea. Ca să atragi la vot oamenii, şi mai ales tinerii trebuie o informare la nivel naţional. Noi, la nivelul organizaţiei de tineret încercăm să atragem cunoştinţe, cunoscuţi, tineri care îşi doresc o schimbare.

Impact real: Aţi conturat deja programul electoral, sau este în curs de realizare?

Alexandru Părduţ: Programul electoral este într-o continuă adaptare la nevoile societăţii. Un program electoral trebuie să ofere o viziune, printr-o reformă şi o îmbunătăţire a mediului de trai din România. Ne trebuie „o Românie normală”, aşa cum este şi sloganul preşedintelui. O Românie normală înseamnă o Românie în care să îţi doreşti să locuieşti în ţara ta, să fii respectat, să nu existe şpagă, să avem drumuri bune, autostrăzi, să nu vorbim de 30 de ani despre o centură a Bucureştiului la nivel de autostradă, să putem vorbi despre o educaţie sănătoasă, de spitale regionale, şi cred că aceste aspecte pot face o Românie normală într-un stat european normal.

Impact real: Dacă nu ar mai exista politică, cum credeţi că ar arăta ţara? Am avea o ţară mai bună, un mediu bun, sau dimpotrivă, este de neconceput viaţa noastră fără politică?

Alexandru Părduţ: Cred că nu poate să existe nimic fără politică, cel puţin la momentul actual, chiar dacă sunt anumite teorii în viitor despre cum ar exista o lume condusă de cetăţean, fără implicarea factorului politic. Este nevoie de o perioadă de tranziţie, deoarece nu poate să dispară brusc politica. Politica se va regăsi oricum în factorii externi ai societăţii de astăzi, indiferent de cât de mult ar participa populaţia în viitor la decizii, cred că factorul politic nu o să dispară.

Impact real: Când aţi început campania electorală şi aţi discutat cu oamenii, aţi aflat ce nemulţumiri au aceştia?

Alexandru Părduţ: Problemele lor diferă de a caz la caz, în funcţie de zona unde locuiesc, de mediul rural sau urban în care locuiesc. În primul rând oamenii au nevoie foarte mare de stabilitate, au nevoie de protecţie din partea statului. În mediul rural foarte multe localităţi nu sunt bine puse la punct din punct de vedere al infrastructurii, şi aici fac referire la apă, canalizare şi asfalt. Şcolile sunt o altă problemă, deoarece acestea trebuie reabilitate, dar, din păcate, nu mai sunt tineri care să populeze şcolile, şi aici este aceeaşi problemă. O altă problemă foarte gravă cu care ne confruntăm şi care nu a fost tratată cu seriozitate de nimeni este problema migraţiei populaţiei.

Impact real: Cum credeţi că se poate rezolva această problemă, a exodului forţei de muncă? Alexandru Părduţ: Suntem a doua ţară după Siria la exod al populaţiei, aproape 200 de mii de oameni pleacă anual din România cu gândul de a nu se mai întoarce pe termen mediu, sau chiar lung. Cred că Râmnicul are nevoie de o viziune prin care să atragă tinerii şi oamenii să rămână, să locuiască şi să îşi dezvolte viaţa şi afacerile în Râmnic. Ar trebui mai ales să găsim o soluţie favorabilă pentru a stopa acest exod care este o problemă care se accentuează cu paşi rapizi. Lipsa unor universităţi de stat este o problemă, deoarece după liceu majoritatea tinerilor aleg să plece în oraşele mari, unde o bună parte dintre ei şi rămân după aceea. Toţi decidenţii politici ar putea să se pună de acord şi să creeze cadrul unei asemenea investiţii, o universitate de amploare, cu dotările şi specializările necesare. Dacă acest lucru se va realiza, multe lucruri se vor alinia, aici mă refer şi la investitori, şi poate şi la câteva locuri noi de muncă, bine plătite. Oraşul acesta are un potenţial generos şi trebuie găsite soluţii pentru a ne păstra „geniile oraşului”, cât şi tinerii şi ceilalţi oameni care sunt dornici să se dezvolte pentru a avea un trai mai bun. Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *