„Drumul Athosului românesc”, spre vârful muntelui Buila se înnoieşte

Lucrările de modernizare a Drumului Judeţean 658, „Gura Văii – Muereasca – Mănăstirea Frăsinei” se află în plină desfăşurare, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu. Drumul către una dintre cele mai vizitate zone ale judeţului Vâlcea este în curs de modernizare cu ajutorul fondurilor guvernamentale. Drumul care duce până la Mănăstirea Frăsinei, unul dintre cele mai cunoscute şi importante obiective turistice monahale din ţară şi o emblemă a judeţului Vâlcea se înnoieşte. Rigole, podeţe, ziduri de sprijin sau consolidări de drum sunt doar câteva dintre lucrările executate de Consiliul Judeţean Vâlcea în zona care asigură accesul spre Mănăstirea Frăsinei. Mănăstirea este singura din România ale cărei tradiţii sunt similare celor de la Muntele Athos. Mănăstirea Frăsinei este printre cele mai cunoscute şi vizitate locuri din judeţul Vâlcea, aici ajungând anual mii de pelerini din întreaga ţară. Mănăstirea a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Vâlcea din anul 2015. De sus, de la mănăstire, drumul se înfundă şi continuă cu un drum forestier, care ajunge până în vârful muntelui Buila:

„Drumul Athosului românesc” este un drum extrem de important atât pentru vâlceni, cât şi pentru întreaga creştinătate. În această perioadă executăm tot ce înseamnă lucrări de stabilizare a platformei drumului, fundaţii şi ziduri de sprijin. Totodată, lucrăm şi la devierea reţelei electrice, pentru că, pe cât de frumos este acest drum, pe atât de complicat este de realizat. În final, obiectivul de investiţii va cuprinde turnarea unui covor asfaltic pe întreaga lungime a drumului, de 13,170 kilometri”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu.

Ion Ungureanu: „Mănăstirea reprezintă unul din cele mai importante puncte de atracţie pentru segmentul de turism monahal din Vâlcea”

Drumul urcă spre Frăsinei, sau „Athosul românilor” lunecând prin spectaculoasele păduri unde vârfurile copacilor se pierd printre norii dimineţii, iar o privelişte încântătoare se deschide larg spre vest, de o parte şi de alta a firului apei, până sub streaşina muntelui Buila: „Mănăstirea reprezintă unul dintre cele mai importante puncte de atracţie pentru segmentul de turism monahal din Vâlcea. Guvernul a finanţat modernizarea acestui drum aflat pe teritoriul comunelor Bujoreni şi Muereasca, care vor deveni astfel mai atractive atât pentru turişti, cât şi pentru investitori. În proiect se vor construi două poduri şi se vor reabilita rigolele pe întreaga lungime a drumului”, ne-a informat primarul din Muereasca, liberalul Ion Ungureanu.

După o urcare până la Mânăstirea Frăsinei, aşezată în mijlocul unei păduri impresionante, rămâi fără cuvinte în faţa unui astfel de spectacol. Pragul acestui lăcaş a fost trecut de pelerini din întreaga lume, iar drumul spre Athosul românilor este fascinant. Traversează o mare de verde alpin pictat cu tuşuri de felurite culori, cu păduri şi stânci, ţinutul este veşnic Pe acest drum, pe lângă oportunitatea de a admira şi trăi măreţia naturii există şi ocazia de a afla lucruri uimitoare despre întreaga zonă, fiindcă aici Sfântul Calinic a lăsat blestem greu asupra femeilor care îndrăznesc să tulbure viaţa călugărilor de la mănăstire. La biserica „din deal” nu s-a mai rugat la Dumnezeu nici o femeie de aproape 150 de ani.

Gheorghe Gîngu: „Drumul va pune în valoare mult mai mult potenţialul frumuseţilor naturale pe care le avem”

Încântat de această asfaltare este şi primarul social-democrat din Bujoreni, Gheorghe Gîngu, care spune că asfaltarea drumului forestier va pune în valoare zona extrem de pitorească şi cunoscută în tot judeţul: „Şi noi suntem beneficiarii acestui proiect, fiindcă drumul judeţean traversează şi localitatea Bujoreni pe o lungime de doi kilometri. Au început lucrările de consolidare şi, din câte ştiu, cel puţin în prima parte a anului viitor, după ce se vor finaliza lucrările de consolidare se va trece la asfaltări. Drumul prinde contur, şi cu siguranţă va pune în valoare mult mau mult potenţialul frumuseţilor naturale pe care le avem”, a afirmat primarul social-democrat din Bujoreni, Gheorghe Gîngu. Muereasca este o destinaţie monahală care joacă rolul de centru al turismului judeţean.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *