Gheorghe Gîngu, intenţionează să absoarbă fonduri norvegiene pentru dezvoltare locală, reducerea sărăciei şi incluziunea romilor din Bujoreni

Primarul din Bujoreni intenţionează să atragă fonduri prin programul Fondul Român pentru Dezvoltare Socială în calitate de operator al Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei şi creşterea incluziunii romilor”, finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021: „Grupul-ţintă este comunitatea de romi din localitatea noastră, aflată în dificultate. Proiectul trebuie depus în vederea finanţării până pe data de 18 decembrie”, a precizat primarul din Bujoreni.

Gheorghe Gîngu: „Proiectul de gazele va fi prioritatea numărul unul a localităţii”

Un alt proiect pentru care primarul aşteaptă cu sufletul la gură finanţarea este cel de înfiinţare a reţelei de gaze naturale. Primarul spune că, indiferent de situaţie, referindu-se la instabilitatea politică care produce nesiguranţă privind alocarea de fonduri pentru proiectele de dezvoltarea a localităţilor, lucrările pentru proiectul de introducere a gazelor vor începe în primăvara anului viitor:

„Am emis autorizaţii de construcţie şi, în mod normal, ar trebui să urmeze procedura de licitaţie, dar am aşteptat lista de finanţate unde, din păcate, nu suntem, chiar dacă noi am îndeplinit toate criteriile privind Ordonanţa 114. Solicitarea trebuie făcută de o unitate administrativ-teritorială care are inclusiv autorizaţie de construcţie. Noi avem aşa ceva, prin urmare aşteptăm, dar asta depinde şi de noile decizii pe care noul guvern, dacă-l vom avea, le va lua în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor. Noi am semnat autorizaţia de construire, adică data de începere pentru execuţia reţelei de distribuţie a gazelor naturale pentru toate cele 7 sate ale comunei Bujoreni, pe o lungime de 29 de kilometri. În mod normal, după semnarea acestui document ar trebui să semnăm şi contractul de finanţare, iar apoi să scoatem proiectul la licitaţie. Prin urmare, sursa de finanţare este una dintre condiţii. Dacă am avea această aprobare, de la Fondul Suveran de Dezvoltare, în mod sigur putem scoate proiectul la licitaţie, fiindcă din acel moment avem sursa de finanţare. În situaţia în care nu vom fi trecuţi la finanţare şi nu vom găsi altă sursă vom aloca bani din bugetul local, numai că perioada de implementare cu bani din bugetul local va fi mai lungă. Indiferent de situaţie, până în primăvară vom începe construcţia. Valoarea investiţiei este 10 milioane de lei, o sumă foarte mare, dar extrem de necesară, pentru care suntem dispuşi să lăsăm toate investiţiile de-o parte, va fi prioritatea numărul unul a localităţii”, a afirmat primarul social-democrat din Bujoreni, Gheorghe Gîngu.

Bujoreniul trebuie să recupereze vel puţin zece ani pentru a intra în rândul comunelor dezvoltate ale judeţului

Pe lângă proiectul de înfiinţare a reţelei de gaze naturale, Primăria Bujoreni mai are depus la Fondul Suveran de Investiţii însă un proiect, privind modernizarea drumurilor comunale pe o lungime de 20 de kilometri, în valoare de 17 milioane de lei: „Am promis că voi recupera măcar 10 ani din cei pierduţi pentru a aduce localitatea în rândul comunelor dezvoltate ale judeţului, chiar dacă nu am reuşit să mai prindem multe dintre proiecte, fiindcă deja trecuse perioada de depunere când noi am preluat frâiele acestei localităţi. Avem multe lucruri bune de spus până anul viitor, când vom prezenta o serie de proiecte finalizate. Fac această precizare fiindcă avem deja 13 proiecte, unele dintre ele sunt finalizate, altele se vor finaliza până la anul viitor, în luna iunie, iar o altă parte sunt în curs de implementare. Atâta timp cât noi nu am avut nici măcar un proiect depus sau întocmit, a fost mai greu. Bujoreniul este o localitate aflată la o aruncătură de băţ faţă de Râmnic, dar abia dacă avem 15 kilometri de drumuri comunale asfaltate sau betonate, restul sunt într-o stare destul de avansată de degradare, fiind pietruite sau de pământ. Aceasta este situaţia pe care am găsit-o aici. Mai mult, am moştenit o primărie cu multe datorii şi foarte multe probleme, şi fără un proiect în implementare”, a afirmat primarul social-democrat din Bujoreni, Gheorghe Gîngu.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *