La Stroeşti,  persoanele cu dezabilitate gravă şi asistenţii acestora şi-au primit indemnizaţiile

Primarul Toma Ciolacu spune că a preferat să taie de la alte capitole bugetare, dacă a fost nevoie, decât să îi lase pe localnicii cu dizabilităţi fără bani.

Dacă multe primării din judeţ au deja mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea fondurilor pentru funcţionarea curentă, primarul din Stroeşti, Toma Ciolacu spune că a calculat bugetul la început de an în aşa fel încât să poată funcţiona, fără nici o problemă, până la sfârşitul anului.

Declară că, de fiecare dată, la început de an, ia măsuri de reducere a cheltuielilor şi alocă în primul rând fonduri pentru cheltuiala privind persoanele cu dezabilităţi şi salariile funcţionarilor din primărie.

Nu se plânge că anul acesta a primit doar 23 de mii de lei la ultima rectificare bugetară şi afirmă că, atâta timp cât unii îşi primesc salariile la timp şi persoanele care sunt incluse în capitolul asistaţi sociali trebuie să îşi primească drepturile salariale: „Nu ştiu cine poate fi mulţumit de această ultimă rectificarea bugetară, dar, dacă eşti raţional şi ai în vedere situaţia în care ne aflăm de fiecare dată la început de an, trebuie să faci tot ce-i posibil să te salvezi cu fruntea sus. Drămuind fiecare leu am reuşit să nu facem nici o datorie şi ne-am descurcat, dar nu accept ca persoanele cu dezabilităţi să nu îşi primească drepturile salariale. Atâta timp cât noi ne luăm salariile, şi cei care sunt incluşi în capitolul asistaţi sociali au aceste drepturi, fiindcă personale cu handicap şi chiar însoţitorii lor sunt dependenţi de această brumă de bani. Avem 30 de însoţitori şi 49 de indemnizaţii, în total sunt 79 de persoane care depind de salariile pe care noi le dăm. Pentru aceste persoane avem nevoie de peste 2 miliarde de lei în fiecare lună, o sumă mare pentru o primărie mică, aşa cum suntem noi. Pentru a achita până la finele acestui an această cheltuială am făcut economii, nu m-am avântat la investiţii şi de la început am prevăzut suma necesară care ni s-a repartizat de la bugetul de stat pentru plata indemnizaţiilor, a salariilor persoanelor cu handicap, a însoţitorilor şi a personalului acestei primării. Prin urmare, ne-am întins atât cât ne-a fost plapuma. Ştiu că sunt multe primării care se vaită că nu mai au bani pentru funcţionare, dar noi am trecut investiţiile pe locul doi, în favoarea acestor oameni. Cu banii care ni s-au alocat prin această rectificare bugetară ne încadrăm până la finele anului cu toate cheltuielile, şi am avut grijă să facem acest lucru întotdeauna. Este corect ca mai întâi sa asigurăm sănătatea, educaţia şi apoi investiţiile”, a precizat primarul din Stroeşti, Toma Ciolacu. Acesta aminteşte că Guvernul a transferat plata acestor ajutoare în grija autorităţilor locale fără să aloce, însă, şi banii necesari.

Un mandat cu realizări

Toma Ciolacu trage linie şi face un bilanţ asupra activităţii desfăşurate în primul său mandat în administraţia locală din Stroeşti. Având la dispoziţie un buget redus, Ciolacu, susţinut de colegii din primărie, precum şi de consilierii locali, spune că a făcut multe lucruri durabile. Lista de obiective realizate nu este deloc scurtă. Obiectivul său major este atragerea de fonduri europene şi guvernamentale pentru dezvoltarea, în continuare, a comunei: „Am avut proiecte cu bani prin PNDL-2 care s-au finalizat din 2017, pentru reabilitarea dispensarului comunal şi asfaltarea uliţelor pe o lungime de 4 kilometri. În aceşti trei ani s-au mai executat şi investiţii din bugetul local de care sunt mândru, printre care se numără asfaltarea uliţelor în satul Dianu, Găneştilor şi Puiul Măgurii, pe o lungime de 900 de metri. Am pus covor asfaltic pe drumul care porneşte din centru comunei până în satul Obroceşti, drumul comunal 131, pe o lungime de 1,5 kilometri. Tot cu bani din bugetul local am făcut o parcare la şcoala din centrul localităţii care a costat aproximativ 700 de milioane de lei vechi. S-au reabilitat cu bani din bugetul local şi căminele culturale, în sensul că s-a schimbat o uşă, un geam, şi s-a zugrăvit. Pot spune că las ceva în urma mea”, a afirmat primarul din Stroeşti, Toma Ciolacu. 

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *